spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Un sfert din bugetul Bârladului se duce la Politia Localã

- Advertisement -

Ratele lui Titi, povarã pe bugetul primãriei

DATORI… Bugetul Bârladului din acest an este putin mai mare decât cel de anul trecut, dar aratã si dimensiunea sãrãciei: rate în bãnci de peste 12 milioane de lei (122 de miliarde vechi mai precis), sume mici de bani alocate spitalului bârlãdean (190.000 de lei), strãzi ciuruite, care vor fi doar cârpite si asta pe bani grei. Investitiile sunt mici, proiecte putine. În schimb, Politia localã din Bârlad are alocati bani de la buget cei mai multi bani, circa 30 de milioane de lei, infinit mai putin fatã de spital si comparativ cu ce este alocat marilor investii din oras.

Viceprimarul Marin Bunea, care acum are si atributiile primarului de Bârlad, a prezentat, cu ajutorul specialistilor din Primãrie, bugetul local. Prezentarea a fost fãcutã la solicitarea presei locale, pentru ca bârlãdenii sã priceapã si ei cum a fost alcãtuit bugetul local si la ce investitii sã se mai astepte anul acesta. Asa cum am mai precizat, bugetul din acest an este de aproape 116 milioane de lei. Acest buget este alcãtuit din fonduri proprii obtinute din impozitele locale – în valoare de 44 miloane de lei – si 45 milioane de lei de la bugetul de stat, plus excedentul din anul trecut si fondurile nerambursabile venite pentru investitii din cartierele noi ale Bârladului si pentru Scoala “Iorgu Radu” (fonduri europene). Pentru învãtãmânt sunt prevãzute 52 de milioane de lei, pentru strãzi – reparatii 5,2 milioane de lei, pentru CUP 6,1 milioane de lei, la Protectia socialã – 6, 63 milioane de lei, la dezvoltare investitii – 35 de milioane de lei, iar la spital (atentie!) sunt prevãzute 63,8 milioane de lei (dintre care de la bugetul local vin doar 190 000 de lei!). Pentru investitii sunt prevãzute 45,7 milioane de lei, iar pentru credite (plata ratelor la bãnci pentru împrumuturile fãcute la bãnci) 12, 277 milioane de lei. Pentru Politia localã sunt prevãzute peste 30 de milioane de lei, de 157 de ori mai mult decât la spitalul bârlãdean! Concluzia: avem nevoie de politie localã (care sã apere alesii, nu-i asa?) si nu de sãnãtate, de un spital decent si care sã nu mai trebuiascã sã facã tot felul de artificii pentru a primi acreditare si autorizatie sanitarã de functionare (pe care, apropo, acum nu le are).

Investitiile Bârladului din acest an

Ca si lucrãri de investitii, pe lângã modernizarea strãzilor din cartierele noi ale Bârladului, unde continuã lucrãrile începute în 2012, se vor mai face anul acesta lucrãri la Liceul “Mihai Eminescu”, se va repara acoperisul corpurilor A si C (380 000 de lei), începe canalizarea pentru cartierele Munteni si Podeni, în luna august sau septembrie, se va face un sistem de irigare a spatiilor verzi, urmând ca în afarã de sistemul deja existent de pe scuarul de la IRB la FEPA, sã fie fãcut încã unul în partea de Sud a Bârladului – de la Cerbul de Aur la Confectii (251 196 lei), parcãri betonate (570 000 lei), Centrul de informare si promovare turisticã a Bârladului (300 000 lei) care va fi executat de firma Alma Estet Company SRL Bârlad. Nu putem sã nu remarcãm cã aceastã firmã apartine unei apropiate colaboratoare a lui Viorel Dumitrasc si a fostului primar Titi Constantinescu. Licitatia a fost câstigatã de firma Adrianei Ursu, înainte ca Titi Constantinescu sã demisioneze.

Dar cu spitalul ce faceti?

Deci, ca sã întelegeti: la spitalul bârlãdean s-au alocat de la bugetul local 190 000 de lei, desi conducerea institutiei sanitare a cerut 12 milioane de lei. “Nu putem sã alocãm acesti bani, 12 milioane de lei. Ei trebuiau sã vinã cu documente referitoare la solicitãrile prioritare, undeva aproape de cinci milioane de lei. Pânã la sedinta CLM unde s-a aprobat bugetul n-au adus acele documente, pe baza cãrora sã facem repartizare. Când le vor aduce se va face o rectificare de buget”, a spus Mariana Nitã. Cu alte cuvinte, conducerea spitalului nu s-a “miscat” repede ca sã obtinã bani de la bugetul local. Oare de ce? De ce nu au prezentat listele cu ce intentioneazã sã facã cu cele cinci milioane de lei care le vor fi date de CLM Bârlad? Mister!

Gresealã mare în acte?

Tot Bârladul stie cã sunt 33 de strãzi în oras, în cartierele Munteni si Podeni, care au fost trecute “dintr-o eroare umanã” de la zona C în zona B de impozitare si astfel s-au trezit oamenii cã le-a crescut brusc impozitul cu peste 100 de lei. Pe acele strãzi era trecut în acte cã s-au fãcut investitii: canalizare, aductiune cu apã, asfaltare. Si când colo, nimic din toate astea nu se fãcuse! Revoltati oamenii de pe acele strãzi le-au cerut socotealã celor din Primãrie si asa s-a aflat cã un anumit functionar public, Lucian Volintiru (mâna dreaptã si mâna stângã a lui Titi sau pe româneste, cel cu care Titi fãcea “absolut legal” tot felul de matrapazlâcuri) a fãcut o gresealã. Acesta a fost scuzat de viceprimarul Marin Bunea. “Vom încerca sã rezolvãm situatia, am înaintat la minister aceastã situatie si asteptãm sã vedem cum procedãm: dãm oamenilor banii înapoi sau se considerã avans pentru anul viitor? Greseala apartine unui functionar, nu e vinovat el. La asemenea situatie trebuia sã lucreze o comisie, dar a lucrat un singur om, Lucian Volintiru, si s-a gresit. Vom vedea ce mãsuri vom lua, în functie de rezolvarea datã de minister”, a spus viceprimarul Bunea. Dar oare, institutiile abilitate ale statului nu pot ele sã cerceteze cum de au apãrut atâtea strãzi cu lucrãri executate (posibil în actele Primãriei) si în realitate nu? N-o fi aici vreun fir ciudat spre fostul primar Titi? Succes, DNA!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.