spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Traglã, cel mai smecher functionar public din Vaslui!

- Advertisement -

ÎNSTÃRIT…Directorul executiv adjunct al Agentiei de Plãti si Interventie în Agriculturã (APIA) Vaslui, Cãtãlin Dumitru Traglã, este, cu sigurantã, cel mai smecher functionar public din judet, câtã vreme vine la serviciu cu o limuzinã de lux, evaluatã undeva la 50.000 de euro. Nici nu e de mirare, câtã vreme acest director adjunct este cumãtru cu patronul de la Plantagro Com, Daniel Serban, cel care detine la rândul sãu un Porsche Cayenne, cam de o valoare sensibil egalã cu masina functionarului de la APIA. Masina, atentie!, este înmatriculatã pe firma Histersis SRL Vaslui, pentru cã directorul adjunct de la APIA nu se multumeste doar cu veniturile de la stat si are si niscai afaceri private, la care titular este sotia acestuia. Interesant este cã, desi ia ca salarii în jur de jumãtate de miliard de lei vechi pe an, Traglã primeste din „chirii” în jur de 630 milioane lei vechi pe an, probabil din afacerile pe care le deruleazã cu terenuri sau imobile. Cum aceste sume nu apãreau în declaratiile din 2011, de exemplu, având în vedere relatia de rudenie cu unul dintre patronii de la Plantagro, Daniel Serban, cu care este cumãtru, se poate specula cã banii vin de pe niste terenuri sau niste imobile închiriate cãtre aceastã firmã, desi în declaratia sa de avere nu apar astfel de bunuri! În aceste condiii, se pune întrebarea: dacã un functionar public are venituri extrasalariale atât de mari, de nivelul unui patron de firmã, de ce se mai bucurã de salariul de la stat? De ce nu se retrage sã se ocupe de firmele sale si ale sotiei, care îi aduc venituri atât de mari? E simplu. La APIA se învârt afaceri foarte mari, cu terenuri si subventii, iar directorul executiv adjunct este un pion cheie în aceste lucrãri care se fac pe acolo, fiind de ajutor amicilor si rudelor sale care au legãturã cu Agentia de Plãti, probabil. Numele sãu, conform unor informatii neoficiale, apare pe documentele de control ale APIA în mega-scandalul de 12 milioane de euro, amenda aplicatã în mod eronat de Agentia de Plãti de la Vaslui cãtre firma Comcereal, amendã care este contestatã vehement de conducerea acestei societãti.

Cãtãlin Dumitru Traglã este un pion cheie în afacerile care se fac la APIA. Cu ani de zile în urmã, era un simplu sef de serviciu, însã, datoritã proptelelor sale din agriculturã (a se citi, relatiilor de rudenie cu unul dintre patronii de la Plantagro Com, firmã abonatã la subventii plãtite de APIA, adicã exact institutia în care lucreazã acest functionar!) a urcat destul de repede pe scara ierarhicã. A ajuns acum omul-cheie din APIA, cel care verificã toate cererile de subventie, sef peste serviciile care se ocupã cu astfel de lucrãri. Si, mai presus de toate, este un om foarte bogat, care strânge din tot felul de activitãti, inclusiv salarii, în jur de 1,5 miliarde lei vechi pe an.

Iatã cum aratã declaratia de avere a unui sef din APIA Vaslui!

Directorul executiv adjunct al APIA, omul de bazã al directorului Arteni, are 4.082 mp teren intravilan în Vaslui, teren cumpãrat în 2007, împreunã cu sotia lui. Detine douã apartamente, unul de 67,21 mp si celãlalt de 75,97 mp, care, adunate, înseamnã o investitie de peste 60.000 de euro. Cele douã locuinte sunt cumpãrate în 2002 si 2003, semn cã familia Traglã dispunea încã de atunci de resurse financiare importante. Detine 40% din actiunile firmei Histersis SRL si 20% din actiunile de la Revisor Expert SRL, la prima societate valoarea actiunilor fiind de 4.000 de lei, iar la cea de-a doua de doar 60 de lei. În 2010, a contractat un credit de la BCR, în valoare de 52.000 de euro, din acest credit fiind cumpãrat si masina Mercedes, model de lux. Conform unor surse bine informate, Traglã ar fi plãtit pentru limuzinã în jur de 30.000 de euro, desi valoarea ei de catalog ar fi undeva la 70-80.000 de euro, poate si mai mult. Cert este cã, având în vedere aceste lucruri, un simplu director de institutie din judetul Vaslui îsi permite o limuzinã de lux, din fonduri care te fac sã te întrebi pentru ce ocupã o functie la stat, cât timp stã cu fundul pe un sac de bani. De unde vine acest purcoi de fonduri? Nu stim exact, cert este cã pe declaratia de avere din 2014 a acestui director adjunct regãsim o serie de date interesante. De exemplu, ca director la APIA Vaslui a primit în jur de 430 milioane lei vechi, în 2013, în timp ce sotia a avut un salariu de 290 milioane lei vechi, la ITM. Partea frumoasã este legatã de veniturile din afara serviciului, care par sã vinã de peste tot în familia Traglã. De la o firmã de expertizã contabilã, Histersis, primeste în jur de 35 milioane lei vechi pe an, în timp ce sotia are o conventie civilã cu Casa de Culturã, de unde mai încaseazã în jur de 28 milioane lei vechi. Pe numele Dumitru Cãtãlin Traglã apar si venituri din chirii, fãrã a se specifica natura acestora, care îi aduc pe an, atentie!, în jur de 640 milioane lei vechi. Cam cât salariul sãu si al sotiei, la un loc, pe un an de zile. Familia Traglã are venituri substantiale, de aproape 1,5 miliarde lei vechi pe an. Este de înteles, în aceste conditii, de ce directorul adjunct de la APIA vine la serviciu cu o masinã scumpã, cu haine de firmã, în timp ce majoritatea colegilor sãi trudesc pe un salariu de 10-15 milioane lei vechi pe lunã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.