spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Nervosi, pesedistii vasluieni vor capul lui Dragnea

- Advertisement -

CRITERII CU PROBLEME… PSD a definitivat codul de eticã si conduitã pentru membrii sãi, care cuprinde si o listã de criterii de integritate pentru candidatii la alegeri. Documentul exploziv vorbeste de cazurile în care candidatii la alegerile locale de anul viitor, în principal, nu mai pot sã se prezinte în fata electoratului, situatie care nemultumeste pe multi dintre alesii PSD din judetul Vaslui, care se simt vizati de codul lui Dragnea. Printre criteriile de integritate se numãrã plagiatul, precum si toate etapele ale procedurii penale, inclusiv urmãrirea penala, însã doar pentru luare/dare de mitã. De asemenea, existã criterii legate de functii de conducere în cadrul PCR si UTC, dar si de statutul de colaboratori ai fostei Securitãti. În conditiile în care multi dintre primarii, consilierii locali si judeteni – inclusiv presedintele Dumitru Buzatu, care a fost “vizitat” de DNA, în luna septembrie – au probleme cu organele de anchetã, în diverse dosare, se poate anticipa cã foarte multi alesi locali nu vor mai fi pe listele PSD Vaslui, anul viitor.

Victor Ponta, fostul premier, un prieten al sefului PSD de la Vaslui, Dumitru Buzatu, este printre cei vizati de noul cod. Ponta este acuzat de plagiat si a fost trimis in judecatã de DNA pe 17 septembrie în dosarul privind contractele de consultantã de la Turceni si Rovinari. DNA îl acuzã pe premierul Ponta de trei infractiuni: fals în înscrisuri sub semnãturã privatã (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscalã, în formã continuatã si spãlarea banilor. Decalogul criteriilor, anuntat deja de Dragnea, seamãnã foarte mult cu cel propus de PNL, liberalii urmând sã aprobe acest cod astãzi, la sedinta Consiliului National de Coordonare. Singura diferentã între decalogul de integritate de la PSD si cel al PNL-ului este criteriul “traseismului”, care nu se regãseste la social-democrati, cei care au furat sute de alesi locali numai în judetul Vaslui, pe baza ordonantei 55/2014, fie cã vorbim de primari, viceprimari, consilieri locali sau judeteni. Iatã cum aratã codul de integritate al PSD, în modul prezentat deja de conducerea social-democratã: “Persoanele care se aflã într-una din situatiile de mai jos, nu vor beneficia de sustinerea politicã a PSD, pentru ocuparea, în conditiile legii, a unor functii politice sau administrative alese sau numite dacã:

1.a) s-a început împotriva sa urmãrirea penalã sau a fost trimis în judecatã pentru dare si luare de mitã;

b) s-a pronuntat împotriva sa o hotãrâre judecãtoreascã de condamnare pentru fapte de coruptie, evaziune fiscalã sau fapte comise cu violentã;

c) se aflã în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar, pentru orice tip de infractiune.

2. au detinut functii politice de conducere la nivel central si judetean, în cadrul P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.

3. au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat fatã de cetãteni în manifestatii publice;

4. au avut atitudini si/sau declaratii xenofobe, extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau nationalitate;

5. au fost membri sau colaboratori ai fostei Securitãti, ca politie politicã sau au fost dovediti ofiteri acoperiti;

6. înregistreazã datorii, ca persoana fizicã, la bugetul local, al comunitãtii în care candideazã;

7. are relatii comerciale cu institutia pentru care candideazã sau cu institutiile din subordinea acesteia;

8. au obtinut diplome sau alte titluri stiintifice prin plagiat dovedit prin hotãrâre judecãtoreascã;

9. se aflã sub incidenta unei hotãrâri judecãtoresti definitive privind incompatibilitãti sau conflict de interese;

10. au completat în fals sau cu omisiuni declaratiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivã a instantei”. Un ultim capitol al acestui cod se referã la sanctiuni pentru membrii PSD, în cazul în care sunt acuzati de fapte de coruptie, evaziune fiscalã sau fapte comise cu violentã. Iatã fragmentul referitor la sanctiuni: “În cazul în care, pentru fapte de coruptie, evaziune fiscalã sau fapte comise cu violentã, un membru de partid se aflã într-una din urmãtoarele situatii:

1. începerea urmãririi penale;

2. dispunerea arestãrii preventive;

3. trimiterea în judecatã;

4. condamnarea în prima instantã;

5. pronuntarea unei hotãrâri de condamnare definitivã,

Comisia Judeteana de Eticã, Integritate si Arbitraj sau, dupã caz, Comisia Nationala de Eticã, Integritate si Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cerceteazã speta si face propuneri cãtre Biroul Permanent Judetean sau Biroul Permanent National, dupã caz. Biroul Permanent Judetean sau, dupã caz, Biroul Permanent National la propunerea întemeiatã a Comisiei Judetene, respectiv a Comisiei Nationale de Eticã, Integritate sau Arbitraj, poate dispune urmãtoarele sanctiuni: Retragerea sprijinului politic; Suspendarea din functia politicã; Suspendarea din calitatea de membru de partid; Excluderea din partid”.

Pesedistii de la Vaslui mocnesc: nu vor sã audã de criterii de integritate. Dragnea apasã pe acceleratie

O variantã initialã a acestui cod a fost înaintatã membrilor CEx la sedinta din 30 octombrie. Luat la întrebãri în partid, Dragnea a spus atunci: “Acest Cod nu este pentru a se înlãtura unii colegi din partid. E un document în care sunt prinse principiile de politicã, de eticã, în care credem, ale fiecãrui membru al PSD. Este vorba de o nouã abordare a politicii din partea noastrã. Social-democratii, în general, sunt oameni cinstiti, respectuosi, seriosi si nu mai vrem ca din cauza unora dintre noi pe partid sã se punã etichete generale. Cuprinde reguli atât de conduitã si comportament, cât si creeazã posibilitatea aplicãrii unor sanctiuni în conditiile în care se încalcã aceste reguli sau în conditiile în care unii dintre membrii PSD se gãsesc într-o situatie penalã generatã de fapte de coruptie”. “Avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, partidul nu va avea de suferit. Va rãmâne un partid mare si eu cred mult mai mare si mai puternic. PSD nu e murdar acum. PSD e un partid curat, dar trebuie sã scoatem în evidentã ceea ce ne caracterizeazã în general si anume onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect si în general o conduitã corectã. Pentru asta trebuie sã adoptãm acest Cod si sã îl aplicãm la rigoare atunci când e cazul”, spune acum Dragnea, care mai precizeazã cã acest cod va fi dezbãtut, astãzi, la sedinta Comitetului Executiv National.

Cine sunt cei vizati de noul cod? Mihalachi este prima victimã

Sunt o serie de primari, viceprimari sau consilieri locali în judetul Vaslui, care au fost trimisi deja în judecatã pentru fapte de coruptie, au probleme cu Agentia Nationalã de Integritate, iar unii au si decizii cu suspendare pentru anumite fapte, dar mai stau pe posturi. Unii primari se judecã si acum cu ANI, altii având procese de coruptie pe rol. Cel mai rãsunãtor caz este la Consiliul Judetean, unde Vasile Mihalachi, vicepresedintele institutiei, va face un pas înapoi la alegerile de anul viitor, probabil nu va mai fi pus nici pe listã, dacã e sã vorbim de criteriile de integritate. Si Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, ar putea avea probleme cu lista de consilieri judeteni PSD de anul viitor, dacã DNA îl trimite în judecatã pentru fapte de coruptie. Una peste alta, am putea asista la un cutremur în PSD, la Vaslui, la alegerile locale si parlamentare de anul viitor, asta dacã nu cumva baronii locali se vor ridica împotriva conducerii centrale. Sã nu uitãm cã organizatia PSD de la Vaslui este printre cele mai puternice din tarã, însã nu a avut nicio reprezentare concretã în vechiul guvern Ponta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.