spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Peste 300 de detinãtori de arme neletale din judetul Vaslui vor trece prin focurile testãrilor

- Advertisement -

CU ARMA LA CONTROL… Cu douã zile în urmã, în Monitorul Oficial, a fost publicatã legea privind modificarea legii 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor. Conform acesteia, persoanele care detin arme letale si neletale ce necesitã autorizare vor fi obligate sã se supunã unui examen psihologic în orice moment, dacã autoritãtile solicitã acest lucru în baza unei constatãri motivate. Legea a trecut de votul decisiv al deputatilor si acum asteaptã sã fie promulgatã de Klaus Iohannis. Asta înseamnã cã niciun vasluian nu va mai obtine arme neletale atât de usor, ca pânã acum, fiind nevoie de cursuri teoretice de câte patru ore, timp de zece zile, cu instructori specializati din judetul nostru, plus examene teoretice si practice la finalizarea cursurilor, fatã de situatia de pânã acum, când era nevoie doar de un aviz psihologic si o fisã personalã. Modificãrile legislative vin ca urmare a situatiilor apãrute în ultimele luni, în tarã, cu posesori de arme neletale care s-au dat în spectacol în public. La Vaslui, în ultimii cinci ani, a fost o singurã situatie în care o armã neletalã a fost folositã în mod irational, când un candidat la primãrie s-a împuscat în mod intentionat cu un pistol cu bile. În privinta autorizãrii, cei care detin acum astfel de arme vor trebui sã treacã de cursurile teoretice si practice, când vor merge pentru reautorizare.

“Detinãtorii de arme letale si neletale supuse autorizãrii sunt obligati sã se supunã examenului psihologic si/sau medical, la solicitarea expresã a structurilor de politie competente, în situatia în care acestea constatã motivat cã existã indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinãrii psihologice si medicale, în vederea mentinerii autorizãrii pentru a detine sau, dupã caz, a purta si a folosi arme si munitii letale sau neletale supuse autorizãrii”, se aratã în propunerea legislativã. De asemenea, detinãtorii de arme letale si neletale supuse autorizãrii vor fi obligati sã se prezinte la examen atunci când medicii si/sau psihologii recomandã expres acest lucru autoritãtilor competente. Într-o astfel de situatie, recomandarea va fi fãcutã dacã, în urma examenelor sau interventiilor medicale/psihologice curente, se constatã necesitatea examinãrii pentru mentinerea autorizãrii.

Totodatã, detinãtorii de arme letale si neletale supuse autorizãrii vor fi obligati sã se prezinte la examen atunci când medicii si/sau psihologii recomandã expres acest lucru autoritãtilor competente. Într-o astfel de situatie, recomandarea va fi fãcutã dacã, în urma examenelor sau interventiilor medicale/psihologice curente, se constatã necesitatea examinãrii pentru mentinerea autorizãrii. “Detinãtorii de arme letale si neletale supuse autorizãrii sunt obligati sã se supunã examenului psihologic si/sau medical, la recomandarea expresã a medicului si/sau a psihologului, adresatã autoritãtii competente, în situatia în care în urma examenelor sau interventiilor medicale/psihologice curente constatã indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinãrii psihologice si medicale, în vederea mentinerii autorizãrii pentru a detine sau, dupã caz, a purta si a folosi arme si munitii letale sau neletale supuse autorizãrii”, se mai aratã în propunerea legislativã. Adicã, atunci când o anumitã persoanã foloseste o armã neletalã într-un mod care pune în pericol siguranta celorlalte persoane, va fi trimisã la examinãri si testãri serioase. Dacã persoanele cãrora li s-a solicitat sã se prezinte la examinarea psihologicã si/sau medicalã nu vor face acest lucru în cel mult 30 de zile, acestea îsi vor pierde dreptul de a detine arme. Totodatã, de retinut este cã dreptul de a detine arme va fi suspendat atunci când se constatã cã este necesarã o examinare urgentã pentru mentinerea autorizatiei. Unitãtile psihologice certificate si unitãtile medicale autorizate vor fi obligate sã pãstreze evidenta examinãrilor în registre speciale, conform documentului aflat la promulgare. Acestea vor trebui sã transmitã politiei, în maximum cinci zile, rezultatul examinãrilor, atunci când se emit recomandãri de reexaminare sau avizul de inaptitudine.

Politistii vor ca posesorii de arme neletale sã cunoascã exact cu ce au de-a face

Permisul de armã va avea în continuare o valabilitate de cinci ani, dar la calcularea acestui termen nu va mai fi exceptatã perioada de suspendare. Valabilitatea va putea fi prelungitã cu încã cinci ani, dacã sunt îndeplinite conditiile impuse de lege pentru detinerea armelor letale si neletale, însã, pentru pãstrarea permisului, nu va mai fi necesar ca arma sã aibã efectuatã inspectia tehnicã periodicã, dar detinãtorul va trebui sã dovedeascã faptul cã a fãcut anual o sedintã de tragere într-un poligon autorizat. Pe deasupra, nu doar pentru armele letale va fi necesarã absolvirea unui curs de instruire teoreticã si practicã, organizat de o persoanã juridicã autorizatã, ci si pentru armele neletale. În aceastã situatie, dovada efectuãrii cursului se va face cu ocazia primei prelungiri a valabilitãtii permisului de armã. “Sperãm cã detinãtorii acestor arme, atât letale, cât si neletale, sã constientizeze cã au o mare responsabilitate în folosirea armelor, mai ales cã multi nu au fãcut armata si nu au tras niciodatã cu o armã”, spune un politist. Legea va intra în vigoare pe 15 ianuarie 2016.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.