spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Scandal la Negresti: 1.000 de familii din Negresti, afectate de ordonanta lui Ciolos

- Advertisement -

NERVI… În jur de 1.000 de familii din orasul Negresti s-au trezit cu impozite duble, de la începutul anului, pentru terenul de sub case si grãdini, în intravilan. Primarul orasului, Vasile Voicu, a spus cã, pe 30 decembrie 2015, premierul Dacian Ciolos a semnat o ordonantã de modificare a Codului Fiscal, prin care se impoziteazã terenul de peste 400 mp, de sub case, plus aceeasi suprafatã pentru grãdini. “Este o situatie tensionatã si toatã lumea aratã spre primãrie, însã vina este a altora. De exemplu, un proprietar de teren din Negresti care plãtea, în anii trecuti, 100 de lei impozit are acum, în urma deciziei Guvernului, de plãtit 200 de lei. Sunt sute de astfel de situatii, iar noi am fãcut demersuri cãtre Guvern si Ministerul de Finante sã revinã asupra deciziei”, spune primarul Voicu.

Primãria orasului Negresti lucreazã la o analizã asupra situatiei create, care i-ar putea face pe proprietarii de case si de grãdini sã nu-si mai achite impozitele. Asta, în conditiile în care, în mandatul actualului primar, nu s-au mai majorat taxele si impozitele locale, însã Ciolos a decis cã e nevoie de dublarea impozitelor. “Sunt patru ani de zile de când nu am majorat taxele si impozitele în Negresti, cunosc foarte bine situatia oamenilor din oras, care o duc si asa destul de greu. Dimpotrivã, la unele categorii de impozite chiar am scãzut sumele de platã. Acum, sunt în jur de 1.000 de familii afectate de ordonanta lui Ciolos, iar oamenii trebuie sã stie cine le-a pus pe umeri aceastã sarcinã grea. Cu sigurantã, la prima sedintã de Consiliu Local voi invita toti locuitorii orasului Negresti, sã le spun în ce mod le-a afectat veniturile aceastã ordonantã”, a explicat primarul Voicu. Pentru a veni în sprijinul celor care au datorii la bugetul local, însã vor sã le achite pânã la 31 martie, primãria din Negresti a aplicat o reducere de 73% pentru majorãrile de întârziere.

Vinerea trecutã, Ciolos a modificat din nou Codul Fiscal

Guvernul a modificat si completat, printr-o Hotãrâre adoptatã în sedinta extraordinarã de vineri seara, normele de aplicare ale Codului fiscal, pentru abordarea mai facilã a legislatiei fiscale, prin clarificarea normelor de aplicare. Persoanele fizice care detin imobile cu destinatie mixtã, care declarã pe propria rãspundere cã nicio cheltuialã cu utilitãtile nu este înregistratã în sarcina persoanei care desfãsoarã activitatea economicã, vor plãti impozitul aferent unui imobil rezidential. Astfel, în cazul în care, pentru clãdirile cu destinatie mixtã, pentru care nu se poate evidentia distinct destinatia suprafetelor, proprietarul depune o declaratie pe propria rãspundere prin care atestã faptul cã „nici una din cheltuielile cu utilitãtile nu este înregistratã în sarcina persoanei care desfãsoarã activitatea economicã” se va datora impozitul pe proprietãti utilizate în scop rezidential. Cheltuielile cu utilitãtile înseamnã facturile pentru energia electricã, gaze naturale, termoficare, apã, canalizare. Totodatã, au fost aduse clarificãri în cazul clãdirilor sau terenurilor, proprietate publicã sau privatã a statului ori a unitãtilor administrativ-teritoriale, care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosintã, care se referã la perioade mai mici de o lunã. În aceste situatii obligatia declarãrii si plãtii taxei pe clãdiri/teren apartine persoanei de drept public care transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosintã. (Daniel Tãnãsuc)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.