spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Mega-scandal în Vãleni, pentru o tarla de 74 de hectare

- Advertisement -

DISPUTÃ… O suprafatã de 74 de hectare de teren din comuna Vãleni este, de aproape zece ani, obiectul unor procese si scandaluri nesfârsite. Povestea este destul de complicatã. Mostenitorii familiei Damian, care au detinut o mare suprafatã de teren în comuna Bogdana, s-au jucat mai multi ani cu Agentia Domeniilor Statului, cerând predarea suprafetei la care aveau dreptul, respectiv 74 de hectare. Cei din Comisia Localã Bogdana au trimis la instantã un document, prin care arãtau cã nu au teren în rezervã, drept pentru care instantele de judecatã au emis o sentintã, în 2008, definitivã si irevocabilã, prin care familia Damian ar fi trebuit sã fie pusã în posesie pe un teren ADS din comuna Vãleni. De atunci si pânã acum, nu s-a întâmplat nimic, iar lucrurile sunt mai greu de descâlcit ca niciodatã. Cei de la Vãleni spun cã pe terenul stabilit de instantele de judecatã în dreptul familiei Damian sunt locuitori care au primit diverse suprafete în baza legii care dã mostenitorilor veteranilor de rãzboi dreptul la o suprafatã de jumãtate de hectar. Problema este cã aceste 74 de hectare, pe care vãlenarii le-au primit de la primãrie pentru veterani, nu sunt predate cu acte de la ADS, asa cum ar fi fost normal. Prefectura spune, la rândul sãu, cã nu are ce sã facã, pentru cã primãria Vãleni nu a trimis documentele legale, pentru terenul stabilit de instantã. În aceste conditii, familia Damian se vede nevoitã sã apeleze la un executor judecãtoresc, care sã rezolve acest puzzle complicat.

Cazul familiei Damian este foarte greu si complicat. Ani de zile, mostenitorii acestei familii s-au luptat cu Agentia Domeniilor Statului, pentru a primi un teren de 74 de hectare pe care îl aveau în comuna Bogdana. Magistratii Judecãtoriei Vaslui au dat o sentintã, în 2008, prin care obligau primãria Bogdana si Comisia Judeteanã de Fond Funciar sã se ocupe de restituirea acestei suprafete de teren de pe o suprafatã apartinând ADS, teren de pe raza comunei Vãleni. De aici, a pornit cosmarul mostenitorilor. Era perioada în care Prefectura Vaslui era stãpânitã de “negustorii de terenuri” Cupsan si Marian, cei care profitau de orice mostenitor cu o suprafatã mai mare. Fostul primar al comunei Vãleni, Constantin Pintilie, a spus cã terenul stabilit de instantã în comuna sa este stãpânit de peste 100 de familii din sat, pe care primãria le-a dat fostilor veterani de rãzboi si urmasilor acestora, desi nu existau documente de la ADS cum cã primãria detine în mod oficial acel teren. “Pot sã mã dea la DNA, sã-mi facã orice vor, nu mã cert cu oamenii care stãpânesc acea suprafatã”, ar fi spus fostul primar, trecut de ceva timp în nefiintã. Si, ani de zile, nu s-a întâmplat nimic. S-au mai dus rãzboaie în instantã, câstigate de mostenitorii familiei Damian, de fiecare datã. Fostul primar al Vãleniului a refuzat, de fiecare datã, sã punã în aplicare sentinta judecãtoreascã, prevalându-se de faptul cã oamenii cãrora li s-au dat terenuri acolo – în fapt, e vorba de puneri în posesie pentru care nu au existat documente legale, pentru cã ADS nu a trimis niciodatã documente pentru suprafata respectivã, totul fiind la mica întelegere! – nu vor sã audã de alte locatii. În plus, cele 74 de hectare, detinute fãrã acte de veteranii de rãzboi si mostenitori, ar fi ajuns la niste tineri din sat, care le cultivã, desi nu au nici ei hârtii oficiale. O bulibãsealã de nedescris, cum numai în România mai gãsesti.

“Am fost la toti prefectii, toatã lumea îmi dã dreptate, dar refuzã sã respecte sentinta judecãtoreascã”

“De ani de zile, sunt purtat pe drumuri, desi am toatã dreptatea si toate sentintele judecãtoresti de partea mea. Ultima gãselnitã este ca primãria Vãleni sã dea declaratii cã acest teren existã si nu este ocupat de nimeni. Ori, stiu cã terenul existã, este lucrat de niste tineri, care m-au si contactat acum vreo doi ani, spunând cã stiu cã urmeazã sã fiu eu pus în posesie si dacã nu vreau sã-l dau în arendã la ei. Deci, nimeni nu are acte pe acel teren, ADS nu a trimis documente la primãria Vãleni nici acum. Unde sã ne mai ducem? Am fost la toti prefectii, chiar si la dl. subprefect, toti ne-au dat dreptate, însã nimeni nu respectã sentinta judecãtoreascã”, spune Stefan Damian, cel care luptã de ani de zile pentru un teren mostenire la Bogdana, dar pe care instantele de judecatã l-au pus în posesie în cea mai dificilã comunã din judet, Vãleni. Am întrebat la Prefecturã ce se întâmplã în cazul celor 74 de hectare de la Vãleni, pe care ADS le detine de la fosta statiune de pajisti, însã acolo ni s-a rãspuns cã de douã ori au fost trimise hârtii la primãria Vãleni, pentru completarea documentatiei, în vederea discutãrii acestui caz în Comisia Judeteanã de Fond Funciar. Nici cei de la primãria Bogdana, obligati de instante sã facã tot posibilul pentru ca familia Damian sã primeascã terenul pe raza Vãleniului, nu se zbat prea tare si nu fac nimic.

Primarul Vãleniului se declarã depãsit de situatie

La primãria Vãleni, am discutat cu noul primar, Radu Beligan, care ne-a spus cã stie situatia si cã fostul primar nu a vrut sã dea terenul stabilit de instantã, pe motiv cã dãduse pe acea suprafatã terenuri pentru veterani de rãzboi si mostenitori, în jur de 100 de familii. “Nu avem nici acum procesul verbal de primire-predare de la ADS pe 215 hectare, atât cât ni s-a spus cã s-a repartizat, în acel teren fiind si cele 74 de hectare stabilite pentru familia Damian. Eu nu stiu cum se poate rezolva problema, pentru cã oamenii refuzã sã plece de pe acele 74 de hectare, spun cã este terenul lor, dat de primãrie. Nu au titluri de proprietate, este adevãrat, însã au roluri la primãrie. Cum sã fac? Am înteles cã în baza legii 165 s-au fãcut recalculãri la Bogdana si s-au gãsit 360 de hectare în plus, deci ADS ar putea sã le dea acolo acele 74 de hectare. Ar mai fi o solutie, ca mostenitorii sã accepte o altã tarla, situatã cãtre comuna Solesti, unde nu este nimeni acum. Eu nu stiu ce este de fãcut. Stiu cã este sentintã judecãtoreascã, însã nu am o solutie în acest moment”, a explicat primarul Vãleniului, care a confirmat cã terenul atribuit familiei Damian, care se spune cã este detinut de 100 de familii din sat, ar fi lucrat de doi tineri din sat. Cum se va rezolva acest scandal? Familia Damian anuntã cã va apela la un executor judecãtoresc, pentru a pune în aplicare sentinta, caz în care rãmâne de vãzut cum vor reactiona oamenii din Vãleni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.