spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

Primarii sãraci ai Vasluiului, cu mâna întinsã la Consiliul Judetean

- Advertisement -

BANI PUTINI… Doar 12,1 milioane lei. Atât va repartiza conducerea Consiliului Judetean Vaslui cãtre comunele care s-au trezit cu bugete minuscule, în urma publicãrii cifrelor în Monitorul Oficial, în jur de 20 de localitãti subfinantate. Mai multi primari de comune au rãmas socati, dupã ce au vãzut alocatiile de la bugetul de stat pe 2018. Sunt comune care au 3-4.000 de locuitori si care vor primi bugete care nu le permit nici mãcar plata salariilor pe un an de zile, în timp ce alte comune, cu 1.500-2.000 de locuitori, la care nu s-a trudit la proiecte europene, si care primesc un munte de bani. „Toti primarii de comune din judetul Vaslui asteaptã sã vadã alocãrile pentru echilibrare, sumele care revin Consiliului Judetean. Sunt comune care nu vor avea nici bani de salarii, au o situatie foarte grea”, spune Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui. Am discutat cu unii primari din judet, care au stat la usa lui Buzatu, de la Consiliul Judetean, disperati de faptil cã nu bani de lefuri pe acest an, fiind de-a dreptul disperati de sãrãcia în care se zbat.

Fruntasi la alegerile de tot felul, când toatã populatia merge pe mâna PSD-ului, Hoceniul a fost pedepsit si aruncat din colt în colt de guvernanti. Comuna Gherghesti primeste un buget care îi va permite sã functioneze un trimestru, la fel ca alte câteva comune. Ibãnesti, în schimb, unde nu se aude de vreo modificare majorã în dezvoltarea localitãtii primeste un buget de opt ori mai mare decât Hoceniul, la doar 1.500-1.500 de locuitori. Cei mai oropsiti primari sunt la mila lui Dumitru Buzatu, în aceste zile, cel care va împãrti bruma de bani care revine CJ Vaslui, potrivit legii, pentru echilibrarea bugetelor primãriilor. Am discutat cu Vasilicã Barbu, primarul de la Bogdana, care a stat câteva ore la usa presedintelui CJ Vaslui, în speranta cã va primi fonduri pentru a echilibra suma de 460.000 de lei, primitã de la Guvern. „Nu ne ajung banii nici pentru salarii, ne trebuie 800.000 de lei doar pentru lefuri. Mai avem încã douã proiecte, la care ne mai trebuie pentru cofinantare încã 200.000 de lei de fiecare proiect, plus încã 700.000 de lei pentru un nou sediu de scoalã, ceea ce înseamnã în jur de 2 milioane de lei, care ne-ar trebui pentru a functiona si a face minimul de investitii. Am discutat cu dl. Buzatu, sper sã primesc ceva bani”, spune primarul de la Bogdana.

Cifrele de echilibrare sunt secrete, încuiate în biroul lui Buzatu

Nu stie nimeni ce bani se vor da la comunele care au primit bani putini. Existã o variantã de împãrtire a celor 12,1 milioane lei, însã doar Buzatu are acces la ea. Pânã joi, când este programatã sedinta de CJ, se pot întâmpla multe. „Multi primari sperã sã primeascã ajutor de la Consiliul Judetean. Sunt primãrii care trebuie sã punã banii de cofinantãri la PNDL II si nu au acei bani, sunt altele care nu au nici mãcar bani de salarii.Va trebui fãcutã o echilibrare, care sã ajute comunele cu venituri mai putine, pentru cã avem destule situatii de acest gen. Trebuiesc ajutati toti primarii, sper cã vor fi unele echilibrãri pentru sumele necesare la cofinantãri, mãcar”, spune primarul de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele ACoR Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.