spot_img
spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
17-mai-2024

Delegatia oamenilor de afaceri din Vaslui, plecatã la „Fabricat în Moldova”, blocatã în vamã!

- Advertisement -

Peste 30 de oameni de afaceri din judetul Vaslui au stat blocati, ieri, în vama de la Leuseni, dupã ce autocarul cu care se deplasau la „Fabricat în Moldova” a fost blocat de vamesii moldoveni. Motivul? Oficialitãtile vamale din R. Moldova au anuntat cã, începând de ieri, s-a schimbat regimul de trecere prin vamã a autocarelor de cãlãtori, ceea ce înseamnã cã era nevoie de noi documente, fatã de cele de care se stia pânã acum. Pentru cã soferul autocarului nu cunostea noile prevederi, autocarul cu oameni de afaceri si primari a fost blocat în vamã pânã cãtre ora 9.30, desi delegatia era asteptatã la Chisinãu, la deschiderea oficialã a târgului national „Fabricat în Moldova”. Presedintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin, s-a enervat si a sunat la Camera de Comert a Republicii Moldova, cerând ajutor pentru deblocarea situatiei. Asa se face cã delegatia oamenilor de afaceri si a primarjlor din judet a ajuns la inaugurare cu câteva minute înainte de deschiderea oficialã.

Târgul „Fabricat în Moldova” pare, de la an la an, doar o formalitate obositoare pentru guvernul tãrii vecine, care nu se oboseste sã trimitã la deschiderea oficialã persoane de prim rang, decât unul sau doi ministri, în timp ce premierul sau vicepremierul se ocupã cu chestiuni cu mult mai importante decât acest târg, care aratã forta economicã a R. Moldova. Ca în fiecare an, ajung la târg mai multi reprezentanti oficiali ai României, decât ministrii premierului Pavel Filip. Asa s-a întâmplat si ieri, când la deschiderea oficialã a participat un ministru, cel al Economiei urmat, cu mult dupã deschiderea oficialã, de cel al Agriculturii, în timp ce, din România, au participat oameni de afaceri din Vaslui si Prahova, presedintii Camerelor de Comert din cele douã judete, Ionel Constantin si Aurelian Gogulescu, ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ionitã, ministrul consilier al ambasadei, Adrian Berezintu. Anul centenar, de care vorbesc toti românii, adicã acest an care ar trebui sã ne aminteascã de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este mai mult un deziderat al oamenilor simpli, decât al politicienilor de pe cele douã maluri ale Prutului. Ajunsã cu aproape 2 ore întârziere, din cauza blocajului din Vama Leuseni, delegatia oamenilor de afaceri venitã de la Vaslui a putut lua contact cu ofertele industriei moldovenesti, o industrie bazatã pe sectorul alimentar, în special vinuri, dulciuri si produse de panificatie, produse ale fabricilor de mezeluri. Republica Moldova face pasi mici în directia integrãrii europene, desi România pare decisã o sustinã pe parcursul european. „Au trecut câteva zile de la aniversarea Unirii cele mici, de la 24 ianuarie 1859, desi nicio unire nu este micã. Suntem în anul centenarului si avem obligatia, fatã de românii de pe cele douã maluri ale Prutului, sã le asigurãm locuri de muncã bine plãtite, sã creãm afaceri profitabile pentru toatã lumea. Avem nevoie de întreprinderi comune, asa s-ar putea traduce eforturile legate de Centenarului Marii Uniri”, a spus Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. La târgul de la Chisinãu ar fi trebuit sã ajungã si presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, însã problemele legate de finantarea judetului l-au oprit la Vaslui. Vasile Mariciuc, vicepresedintele CJ Vaslui, a spus cã institutia pe care o conduce are deja acorduri de colaborare cu 13 raioane din R. Moldova si va face eforturi în continuare pentru a dezvolta noi relatii. „Am accesat, împreunã cu partenerii nostri moldoveni, mai multe proiecte de dezvoltare transfrontalierã, pentru cã trebuie sã existe o componentã economicã a acestor colaborãri. Judetul Vaslui va sprijini, pe viitor, toate proiectele cu raioanele din R. Moldova, pentru cã Anul Centenarului trebuie sã însemne relatii mai apropiate între români”, a spus Mariciuc. Anul acesta, târgul de la Chisinãu, care înseamnã peste 400 de expozanti din tara vecinã, aduce în atentie o serie de noutãti, în special din industria confectiilor.

În acest timp, Dodon vorbeste la posturile rusesti despre scenariul unirii cu România

Înaintea târgului, presedintele R. Moldova, Igor Dodon, a fost întrebat de reporterii unei televiziuni din Rusia cât de posibil este scenariul ca teritoriul Republicii Moldova dintre Prut si Nistru sã se uneascã cu România, iar Transnistria sã fie cedatã Rusiei. Dodon a exclus sansele reusitei unei asemenea idei, dar a subliniat cã existã oficiali la Washington si Chisinãu care le-ar sustine. La insistenta jurnalistei ruse, acesta a refuzat sã spunã concret cine dintre oficialii americani ar promova scenariul respectiv, mentionând doar: „Acolo sunt unii care afirmã cã trebuie de organizat încã un rãzboi mai aproape de frontiera Rusiei. Ei ar vrea sã ne foloseascã în rol de carne de tun contra Rusiei si atât. Nu vã voi da numele lor”. Tot în acest context, presedintele R. Moldova a precizat cã UE nu si-ar dori Unirea Republicii Moldova cu România cu cedarea Transnistriei cãtre Rusia. „Eu cred cã în Europa, la Bruxelles, nimeni nu ar vrea asta, pentru cã înseamnã instabilitate în regiune”, a notat Dodon pentru RTVi. Întrebat în ce conditii ar fi gata sã cedeze Transnistria Rusiei, presedintele a declarat ferm cã sub nicio conditie nu ar face-o „Transnistria este parte a Moldovei si este îmbucurãtor sã stiu cã asta este si pozitia oficialã Rusiei si a partenerilor nostri – ei recunosc integritatea tãrii. Rusia nu o datã a spus cã trebuie mai repede sã solutionãm aceastã problemlã”, a afirmat Igor Dodon. Presedintele a spus cã sunt câteva acțiuni ai guvernãrii, care ar putea scoate lumea în stradã si a organiza noi proteste. „Se va întâmpla în cazul în care majoritatea parlamentarã va merge la distabilizare în direcția regiunii transnistrene. Dacã majoritatea parlamentarã va încerca sã schimbe Constituția, din punct de vedere al limbii, dacã acestia vor încerca sã scoatã presedintele din funcție nu prin referendum, ci prin manipulãri, atunci poporul va iesi în stradã, înclusiv si eu alãturi de popor”, a menționat Igor Dodon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.