spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Doi magistrati-pensionari din Bârlad încaseazã cât 25 de profesori pensionari la un loc!

- Advertisement -

PENSIONARII BOGÃTANI:

INCREDIBIL…Cea mai mare pensie de serviciu specialã, încasatã de un român, ajunge la 56.800 de lei brut, adicã la nivelul a 25-30 de pensii de profesori din judetul Vaslui. Este vorba de un magistrat pensionar din sudul tãrii, care primeste cea mai mare pensie civilã (adicã pensie plãtitã de Casa Nationalã de Pensii Publice) din România. Acesta a încasat o pensie de serviciu în valoare de 56.816 lei brut, în luna aprilie a.c. Interesant este cã, pentru fericirea magistratului pensionar, toate persoanele fizice si juridice din tara aceasta contribuie obligatoriu cu suma de 53.207 lei, o cotã de pensie care îi este plãtitã lunar pensionarului de la bugetul de stat. La Vaslui, cea mai mare pensie este ridicatã de un fost magistrat din Bârlad, care are în jur de 20.000 de lei pe lunã, urmat în acest top al pensiilor de un alt magistrat, tot din Bârlad, care ia 19.000 de lei. Douã pensii de magistrati de la Vaslui însumeazã pensiile a peste 20 profesori cu peste 40 de ani de catedrã, care au pregãtit generatii de elevi ajunsi acum politisti, profesori, specialisti în administratie, chiar si judecãtori sau procurori!

Magistratii iau pensii speciale, reglementate prin Legea nr. 303 din 2004 privind statutul judecãtorilor si procurorilor. Potrivit legii, judecãtorii si procurorii cu cel putin 25 de ani vechime în magistraturã beneficiazã, la împlinirea vârstei prevãzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionãrii. Sunt magistrati care la 55 de ani de viatã ies la pensie, cu indemnizatii colosale pentru omul de rând. La nivel national, în luna aprilie, aproape 3.500 de procurori si judecãtori pensionati au încasat pensii de serviciu, iar pensiile acestora frizeazã ridicolul. Într-o tarã în care sute de mii de români trãiesc cu pensii de 1.000 de lei, acesti magistrati primesc pensii medii de aproape 13.900 de lei brut, si vorbim aici de luna aprilie, nu de anul 2010. Din aceastã valoare, peste 12.700 de lei e suportatã, în medie, pentru fiecare pensionar din magistraturã, de la bugetul de stat. Avem si la Vaslui fosti magistrati care trãiesc ca în Rai, cu pensii imense. Sunt peste 40 de fosti judecãtori si procurori în judetul Vaslui, care semneazã, lunã de lunã, pentru pensii de peste 12.000 de lei, efortul total fãcut de statul român pentru aceste persoane depãsind jumãtate de miliard de lei vechi. Alti câtiva zeci de grefieri pensionari primesc, lunar, pensii de 6-7.000 de lei, fiecare, iar fostii angajati de la Camera de Conturi, ajunsi si ei la pensie (printre acestia se numãrã si Vasile Popa, fostul sef al institutiei) primesc câte 8.000 de lei lunar, de fiecare. Numai pentru plata pensiilor speciale, se cheltuie, în judetul Vaslui, în jur de 200.000 de euro, lunã de lunã, pentru cã fostii magistrati, grefieri, controlori financiari trebuie sã primeascã pensii frumoase.

De partea cealaltã a taberei: zeci de mii de pensionari amãrâti se împrumutã pentru o pâine, de la o pensie la alta!

Potrivit directorului Casei Judetene de Pensii Vaslui, Isabel Bogdan, la finele anului trecut, în judetul Vaslui erau înregistrati aproape 24.000 de pensionari care primeau, lunar, pensia minim garantatã în valoare de 520 de lei. În tot judetul Vaslui sunt, acum, peste 100.000 de pensionari, din care pensii pentru limitã de vârstã primesc 76.000 de persoane. Pensia medie în judetul Vaslui era, la finele anului trecut, de 898 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.