spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Un parlamentar de Vaslui schimbã legea care priveste camerele de bord ale masinilor

- Advertisement -

PROPUNERE… Deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez, s-a gândit sã vinã în ajutorul soferilor din toatã tara, care nu se pot apãra în cazul producerii de evenimente surprinse de camerele de luat vederi montate la bordul autoturismelor. Parlamentarul vasluian vrea sã strângã 100.000 de semnãturi pentru schimbarea legii, un proces extrem de complicat.

Pânã atunci, acesta a lansat pe Facebook un mesaj care reflectã dorinta sa de a schimba legislatia pe acest subiect. „Având în vedere cã foarte multi dintre dumneavoastrã mã întreabã de ce nu se pot lua în calcul camerele de bord montate pe autoturisme si de ce legea nu permite aplicarea de sanctiuni în baza acelor filmãri, mã gândesc sã initiez o petitie care sã vizeze modificarea legislatiei rutiere, privind sanctionarea celor care încalcã legea surprinsi de camere de luat vederi aflate la bordul autoturismelor, cu exceptia, evident, a contraventiilor privind viteza. Este de notorietate faptul cã foarte multe abateri în trafic sunt surprinse de camerele de bord ale participantilor la trafic. În prezent articolul 109, alin. 1 si 2 din O.U.G. 195/2002, republicatã, prevede:

„(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de cãtre politistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de cãtre politistii de frontierã.

(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei”.

Aceste prevederi împiedicã aplicarea de sanctiuni de cãtre politistii rutieri atunci când abaterile sunt surprinse de alti participanti la trafic cu propriile camere de bord, cum ar fi depãsirile peste linie continuã, „fortarea” semafoarelor, depãsirea coloanelor etc. Astfel cã am gândit un nou alineat. Nu va fi usor, pentru cã va fi nevoie de 100.000 de semnãturi de la cetãteni cu drept de vot, iar semnãturile sã provinã din cel putin un sfert din judetele tãrii, iar în fiecare din aceste judete, respectiv în municipiul Bucuresti, trebuie sã fie înregistrate cel putin 5.000 de semnãturi în sprijinul acestei initiative, potrivit art. 74 din Constitutia României. „La art. 109, se introduce alineatul 2, ind.1: Constatarea contraventiilor, cu exceptia celor care sanctioneazã depãsirea vitezei legale, se poate face si cu ajutorul mijloacelor tehnice ale participantilor la trafic, chiar dacã nu sunt certificate si omologate, dacã cu ajutorul acestora se poate determina cu precizie locul, data si ora comiterii contraventiei, precum si vizionarea cu claritate a plãcutelor cu numerele de înmatriculare, marca, modelul si culoarea vehicului care face obiectul contraventiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei. Este obligatorie coroborarea declaratiei persoanei care depune filmarea, a martorilor, sub sanctiunea prevederilor art. 273 din Cod Penal, privind mãrturia mincinoasã, atunci când este cazul, precum si orice alte probe care sã clarifice situatia de fapt”. Ce pãrere aveti?”, întreabã parlamentarul USR, mesajul sãu primind în jur de 1.400 de aprecieri, pânã acum.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.