spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Tensiuni maxime în primãriile vasluiene, multi primari PSD se tem cã vor fi „faultati” de guvernarea liberalã

- Advertisement -

NEBULOASÃ TOTALÃ… Ne apropiem, cu pasi repezi, de finalul anului 2019, iar situatia din multe primãrii vasluiene este foarte dificilã. Sunt facturi de achitat la utilitãti, sunt salarii de plãtit, atât la personalul propriu, cât si indemnizatiile persoanelor cu handicap si asistentii acestora, sunt facturi de decontat la constructori. Ultima rectificare, cea anuntatã de fostul guvern Dãncilã, avansa o cifrã de 400 de milioane de lei, pe toatã tara, pentru plata facturilor la contractele PNDL. Din pãcate, nici pânã la aceastã orã nu se stie câti bani vor primi primãriile din judetul Vaslui, din rectificarea de 400 milioane lei, desi am încercat sã aflãm de la Consiliul Judetean dacã s-a primit o sumã alocatã judetului. Disperati, primarii pot doar sã conteze pe declaratiile noului guvern PNL, care anuntã cã, pânã pe 30 noiembrie, se va face o rectificare bugetarã pentru toatã tara. Unii se gândesc sã apeleze la credite bancare, pentru a iesi din impas, în timp ce marea majoritate a primarilor (fiind si de la PSD) sperã cã Dumitru Buzatu le va aloca ceva bani, din fondurile judetului, pentru a trece cu bine acest an.

Sunt multe UAT-uri, în judetul Vaslui, care au probleme financiare pe final de an, un final mai încurcat ca niciodatã. Nu se stie dacã se vor putea achita facturile cãtre constructori, pe programele PNDL, iar unele primãrii, cazul comunei Alexandru Vlahutã, mai au doar 40.000 de lei în conturi, pânã la sfârsitul anului. Si cele douã orase, Negresti si Murgeni, stau extrem de rãu cu banii la buget. Asociatia Oraselor din România (AOR), reprezentantã a 216 orase mici si mijlocii, printre care si cele douã orase vasluiene, solicitã o întâlnire „urgentã”, în aceastã sãptãmânã, cu premierul Ludovic Orban si cu ministrii Finantelor si Dezvoltãrii, pentru o nouã rectificare bugetarã si pentru a stabili un mecanism de alocare a sumelor necesare bugetelor locale în 2020. Potrivit unui comunicat al asociatiei, „AOR calificã drept „disperate” problemele bugetare ale localitãtilor si mentioneazã cã pentru rezolvarea acestor probleme conducerea structurii asociative este „oricând” pregãtitã pentru o întâlnire cu premierul si cu ministrii”. „Ca urmare a necesitãtii unei a doua rectificãri care sã corecteze nedreptatea fãcutã pentru cetãtenii oraselor în acest an, cât si pentru stabilirea unei strategii referitoare la mecanismul de alocare a sumelor necesare bugetelor locale în anul 2020, care sã evite discriminarea oraselor mici si mijlocii, A.O.R. reafirmã solicitarea unei întâlniri urgente, în aceastã sãptãmânã, cu prim-ministrul României, dl. Ludovic Orban, împreunã cu ministrii de Finante, dl. Florin Câtu, si cel al Lucrãrilor Publice, Dezvoltãrii si Administratiei, dl. Ion Stefan. Pentru rezolvarea dificultãtilor financiare grave cu care se confruntã orasele mici, vãduvite de importante sume de bani la ultima rectificare bugetarã, Conducerea A.O.R. este pregãtitã oricând pentru o întâlnire cu Executivul, menitã sã deblocheze aceastã situatie de crizã în care se aflã comunitãtile din România”, se aratã în comunicatul semnat de primarii de orase din toatã România. AOR este interesatã si de întelegerea modului în care se va aplica acea cunoscutã de acum hotãrâre privind alocarea a aproximativ 400 de milioane de lei pentru facturile curente legate de derularea PNDL, o hotãrâre care nu are o defalcare clarã, nici la aceastã datã. Totodatã, AOR puncteazã cã prin rectificarea bugetarã din 12 august si printr-o hotãrâre de guvern din 14 octombrie, orasele au primit sume de bani diferite. Astfel, 27 de orase au primit între 3 si 10 lei/locuitor, 16 orase au primit între 11 si 20 lei/locuitor si 14 orase au primit între 21 si 30 de lei/locuitor.

Ce se va întâmpla cu facturile de 5 miliarde de lei, cãtre PNDL?

Situatia riscã sã devinã explozivã în interiorul firmelor de constructii, cele care au executat zeci si zeci de proiecte pe PNDL, dar care nu si-au mai primit banii de mai bine de 2 luni de zile. Nebunia de la Bucuresti, cumulatã cu lipsa resurselor financiare, a fãcut ca plãtile sã se întârzie destul de mult. Noul premier, Ludovic Orban, a analizat deja situatia PNDL, constatând cã ar fi lucrãri în valoare de circa 5 miliarde de lei care trebuie decontate. „Fondul de rezervã al Guvernului e gol complet. Dacã vã uitati la ultimele Hotãrâri de Guvern emise pe ultima sutã de metri, veti vedea cã fostul premier a alocat bani din fondul de rezervã în draci, fãrã niciun fel de criterii si fãrã niciun fel de bazã legalã strict numai pentru a favoriza anumite entitãti, anumite primãrii din postura de candidat la alegerile prezidentiale”, a sustinut prim-ministrul. Si noul ministru de finante a calificat drept „îngrijorãtoare” situatia bugetului. „Executia bugetarã de pânã acum este îngrijorãtoare. La zece luni deficitul creste, dar vã voi spune sãptãmâna viitoare. Situatia confirmã cele mai mari temeri ale noastre pe care le-a exprimat, referitoare la situatia bugetarã. Mai avem si analiza pe falsificare (datelor de pe deficit – n.r.). Toate datele le voi prezenta sãptãmâna viitoare (într-o conferintã de presã – n.r.)”, a spus Câtu. Ministrul a spus cã rectificarea bugetarã trebuie fãcutã înainte de 30 noiembrie, dar va fi nevoie sã fie fãcutã mai repede.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.