spot_img
spot_imgspot_img
24.8 C
Vaslui
23-mai-2024

Comunicat preluat din ziarul Adevarul: „Banii trebuie sa ajunga la arendatori!”

- Advertisement -

În urma acțiunilor întreprinse în ultimele zile de către așa-zisul director general Valeriu Cojocaru, numit de Trans Oil peste firmele de la Vaslui, omul de afaceri Adrian Porumboiu a trimis un comunicat de presă, în care își prezintă punctul de vedere față de situația de la Comcereal.

„Nu înțeleg cum media poate prelua comunicate de presă ale unui individ care pretinde că reprezintă grupul Racova, când el, de fapt, uzurpă aceste funcții. În mod normal ar trebui întrebat cine l-a pus director. Vă răspund eu: trei dintre foștii mei salariați, Surdu, Băeșu și Gânceanu au fost propuși de el în Consiliul de Administrație de la Comcereal, iar aceștia, la rândul lor, l-au numit director general. Același lucru s-a petrecut și la alte patru societăți. Problema esențială este să prezinte împuternicirile date de acționar (sau, mai exact, de Muhammad Imran Abassi). După ce primiți datele respective, puteți să-i publicați orice comunicat. Aceste împuterniciri există, dar sunt false, de vreme ce, conform adresei Ministerului Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite și a ambasadei României de la Abu Dhabi, această firmă, Babylon Overseas, cu Muhammad Imran Abassi  acționar, nu există. Tot ce se întâmplă acum este o ultimă “sforțare” a grupului infracțional condus de la București și Chișinău, de a pune mâna pe subvenția APIA 2017 Comcereal.

Concret, la data de 08.08.2015, s-a semnat MoU și actele adiționale la contractele de vânzare-cumpărare acțiuni, care cuprindeau drepturi și obligații clare ale vânzătorilor (Porumboiu Adrian, Chiriac Ghiorghe, Cain Eugen) și Delta Commodity, din Geneva, ca  vehicul al lui Transoil din Chișinău, în calitate de cumpărător, documente semnate din partea Transoil de Vaja Jhashi și Rodion Musinschi. Obiectul esențial al acestor contracte și acte adiționale era transferul de business cu sumele alocate de către KPMG și, mai ales, obligația lui Transoil, prin Delta Commodity, ca până la 30 noiembrie 2015, să achite în totalitate datoriile fostului grup Racova.

Din obligațiile ce reveneau lui Transoil nu s-au respectat nici măcar 5%. Tranzacția a fost făcută de avocați de renume, după ce, în prealabil, s-a efectuat mai bine de 8 luni un audit ca la carte de către KPMG și Deloitte. Precizez că nu eu i-am adus la Vaslui, ei fiindu-mi prezentați de KPMG, iar la momentul semnării închiderii tranzacției au avut cunoștință de absolut toate datele societăților, lucru confirmat în scris de către aceștia. {tiu că am greșit acceptând o asemenea colaborare, dar am fost indus în eroare și de faptul că Transoil avea ca și creditori BERD și ASF (secțiune a Băncii Mondiale).

Problemele au început din momentul în care s-a depășit data de 30 noiembrie 2015 și nu apăreau semne că se va întâmplă ceva cu ceea ce s-a stabilit și scris. După numeroase notificări de respectare a contractului, au intervenit primii “germeni” ai neseriozității atunci când, în 2016, acțiunile grupului Racova, cumpărate de Transoil prin Delta Commodity din Geneva, au fost cesionate către Babylon Overseas din Abu Dhabi, prin proprietar Ghenadie Ostrovețchi. Când l-am căutat și găsit, acesta nu era din Abu Dhabi, ci din … Bălți (Republica Moldova). Atunci s-au “repliat” și, printr-un avocat din București (dirijorul grupului infracțional), au cesionat acțiunile de la Ghenadie Ostrovețchi la Muhammad Imran Abassi. Din păcate, acesta nu poate fi identificat de autoritățile din Emiratele Arabe Unite.

Trebuie remarcat că, de la începutul anului 2016, cei care au semnat, Vaja Jhashi și Rodion Musinschi, au dispărut și nu au mai venit niciodată la Vaslui, dându-i “puteri depline”, dar nelegitime, lui Cojocaru Valeriu.

Acestea au fost un sumar de informații. Ceea ce urmează acum depășește orice imaginație, prin comunicatul de presă al celui autointitulat director general la toate firmele din grupul Racova (Cojocaru Valeriu).

Mai întâi prezintă cât de interesat este el să dezvolte grupul Racova, câți bani a adus să achite datoriile firmelor și, mai ales, perspectivele “luminoase” ale acestora. Într-adevăr, este foarte preocupat să salveze firmele, de vreme ce, la Comcereal, a mai înființat o firmă căpușă, denumită Comcereal Global, unde proprietari sunt el și un fost angajat, Romeo Chișcă; la Agrocomplex Bârlad, de asemenea, s-a înființat o altă firmă numită Agrocomplex Global, cu aceiași proprietari, același lucru petrecându-se și la R-Agro Falciu, unde tot cei doi sunt proprietarii firmei nou înființate Ragro Total. Cele trei firme nou înființate au același obiect de activitate (producție vegetală), funcționând la aceleași sedii sociale. Cifrele prezentate în cele două comunicate sunt mincinoase, ridicole, exact ca și personajul respectiv. Printre altele, afirmă că de la preluarea de către Babylon Overseas, prin Muhammad Imran Abassi, datoria în 2016 era de 200 milioane de euro. E normal, de vreme ce nu au venit cu niciun leu și au scos din firme sume uriașe (există documente) iar circuitul banilor este unul care va fi ușor de depistat de cei în drept, neluând în calcul și ștornările excesive (ca număr și valoare) care conduc clar la evaziune fiscală de proporții.

Afirmă că a plătit 50 milioane euro datorii. Mai întâi, conform contractului, toate datoriile trebuiau plătite până pe 30 noiemebrie 2015, iar suma de 50 milioane euro pe care o susține provine din vânzarea, prin executare silită, a activelor societăților din fostul grup Racova (fie terenuri agriocole de peste 28 milioane euro, alte active și în unele situații, și din subvenția APIA și o parte din vânzarea producției de cereale). Sumele cele mai importante, atât din subvenții, cât și din producția vegetală, au intrat în “circuitul evazionist”. Să fie limpede, nu au adus nici măcar 1 leu!

Afirmația că vreau să iau terenurile înapoi este absurdă. Eu am spus doar atât: să plătească arendă la oameni, care sunt proprietarii terenurilor agricole aflate în folosință și beneficiul lui Transoil. Sub nicio formă nu aș fi de acord că terenurile să fie dezmembrate și să se lucreze pe parcele de 10 – 15 hectare, când eu știu cât de greu mi-a fost să adun laolaltă aproape 50.000 de hectare. În toți anii (mai bine de 18), eu mi-am plătit cu sfințenie obligațiile față de proprietarii de terenuri, relația mea cu ei fiind una excelentă. Faptul că ei nu plătesc, amenință, intră în sediile primăriilor, spunându-le că vor da foc acestora dacă nu li se semnează documentele înaintate, e un lucru mai mult decât grav și nu are nicio legătură cu mine. Să le fie foarte clar: plătesc arenda la oameni, oamenii nu au niciun interes să denunțe contractele.

Ținând cont de faptul că SC Racova SA este acționar majoritar la Comcereal (cu 84,35%) este normal că banii din subvenția APIA să nu mai plece prin toate colțurile întunecate, atât din țară, cât și din străinătate, și să ajungă la proprietarii de terenuri. Cât privește schimbarea acționariatului de la Racova SA, această a fost perfect legală,  decurgând din MOU din 08.08.2015.

Referitor la circuitul banilor, sunt multe de spus, dar acestea nu fac deocamdată obiectul presei.

Situația la zi a firmelor este următoarea (dezastruoasă, în contrast cu preocupările “marete” ale lui Cojocaru): Agrocomplex Bârlad-insolvență (pe data de 25 aprilie a.c., administratorul judiciar l-a demis din funcție pe Cojocaru), R-Agro-insolvență, Ulerom-insolvență, Mopan Vaslui-insolvență, Comcereal – concordat, cu șanse reale de insolvență. Acesta este “grupul“ condus de Cojocaru, care se dă de ceasul morții să mai dea o ultima lovitură de 3,8 milioane euro – subvenția APIA Comcereal. Sunt sigur că nu va reuși, iar dacă va încasa acești bani vina cea mai mare o vor avea cei care vor aprobă plata.

Repet, banii trebuie să ajungă la proprietarii de terenuri pentru ca firma Comcereal să nu-și piardă capitalul cel mai de preț – terenurile în arendă. Vă mulțumesc”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.