spot_img
spot_imgspot_img
24.9 C
Vaslui
24-mai-2024

Atentie la petrecerile de acasã: riscati amenzi de pânã la 6.000 de lei, din partea Politiei!

- Advertisement -

DRASTIC… Amendã de pânã la 1.500 de lei. Atâta riscã vasluienii care nu vor prezenta documente de identitate la solicitarea politistilor, fie din Politia localã, fie din cea Nationalã, considerându-se cã oamenii legii nu pot sã-si facã datoria în mod corect si sã intervinã la cazurile urgente. Senatul României a adoptat tacit ieri un proiect al Guvernului, prin care creste autoritatea politistului si se majoreazã amenzile în cazul refuzului de a da relatii cu privire la identitate. Si cei care vor da petreceri acasã, cu muzicã la maxim, vor fi obligati sã plãteascã amenzi usturãtoare.

Proiectul prevede reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor si al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul politiei si utilizarea fortei. Astfel, se propune majorarea cuantumului amenzilor pentru refuzul de a da relatii cu privire la identitate (de la 100 – 500 lei, în prezent, amenzile vor ajunge la 500 – 1.500 lei) având în vedere cã refuzul de legitimare presupune deplasarea persoanei si identificarea la sediul politiei, timp în care politistul nu poate interveni la alte cazuri ce reclamã prezenta sa în teren. De multe ori, refuzul de legitimare stã la baza escaladãrii unor situatii tensionate în interactiunea politist-cetãtean, precizeazã initiatorii. Se propune, totodatã, cresterea valorii amenzilor pentru organizarea de petreceri private în spatiul public, în proximitatea imobilelor cu destinatia de locuinte (de la 500 – 1.500 lei, acum, limitele cuantumului devin 2.000 – 3.000 de lei). În caz de repetare, într-un interval de 24 de ore, a faptei, amenda va fi cuprinsã între 3.000 si 6.000 de lei. Dacã nici aceastã amendã nu conduce la restabilirea ordinii publice, politistul poate aplica sanctiunea prestãrii unei activitãti în folosul comunitãtii, urmând ca procesul-verbal de constatare a contraventiei sã fie înaintat, în cel mult 48 de ore, instantei competente. Proiectul aprobat ieri în Senat mai stabileste cã persoana care, dupã ce a fost avertizatã, împiedicã organul de ordine publicã sã-si îndeplineascã obligatiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor si al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul politiei ori al altui organ de stat, va fi pedepsitã cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, dacã fapta nu constituie o infractiune mai gravã, cum ar fi, spre exemplu, ultrajul.

Veti fi obligati sã tineti mâinile la vedere, la cererea politistului

Potrivit proiectului de lege, politistul are dreptul sã solicite persoanei legitimate sã tinã mâinile la vedere si, dupã caz, sã renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat si sã cearã persoanei care face obiectul controlului corporal sã adopte o pozitie inofensivã, ce permite realizarea efectivã si în sigurantã a acestui control. Prin pozitie inofensivã se întelege: tinerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, depãrtarea picioarelor, adoptarea pozitiei sezut, adoptarea pozitiei culcat sau altã pozitie a corpului, care previne sãvârsirea unei actiuni violente îndreptate împotriva politistului si respectã demnitatea umanã, explicã MAI. Textul cuprinde si garantiile necesare respectãrii drepturilor persoanelor – persoana legitimatã are dreptul de a fi informatã verbal, de cãtre politist, cu privire la motivul legitimãrii. Politistul va avea dreptul sã conducã o persoanã la sediul politiei atunci când: nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori existã motive verosimile pentru a bãnui cã identitatea declaratã nu este realã sau documentele prezentate nu sunt veridice; când din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor ori bunurilor aflate asupra sa existã motive verosimile pentru a bãnui cã pregãteste sau a comis o faptã ilegalã; când prin actiunile sale pericliteazã viata, sãnãtatea sau integritatea corporalã, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publicã; când luarea unor mãsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publicã. Dupã verificarea situatiei de fapt si, dupã caz, luarea mãsurilor legale fatã de persoana condusã la sediul politiei, politistul are obligatia de a permite persoanei sã pãrãseascã, de îndatã, sediul politiei, fãrã a se depãsi 8 ore de la momentul initierii deplasãrii. La expirarea acestui termen, persoana are dreptul de a pãrãsi sediul politiei. Dacã identitatea persoanei nu a putut fi stabilitã, termenul se poate prelungi, motivat, pânã la 12 ore. Acum, legea prevede cã o persoanã poate fi condusã la sediul Politiei în vederea identificãrii si luãrii mãsurilor legale pentru cel mult 24 de ore. Urmeazã ca deputatii de Vaslui sã decidã, alãturi de ceilalti colegi din Camera Deputatilor, pe tema acestui proiect, mai ales cã este forul decizional.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.