spot_img
15.2 C
Vaslui
16-iun.-2024
spot_img

Corneliu Onilã s-a baricadat în Palatul Episcopal si asteaptã sentinta BOR!

- Advertisement -

ASCUNS… Episcopul Corneliu stã ascuns în Palatul sãu, de când s-a întors din strãinãtate, nu a mai avut curajul sã se arate lumii. Nu a apãrut nici ieri la slujba sãptãmânalã de la Catedrala Episcopalã, fiind apãrat 24 de ore din 24 de fratele sãu, fost politist de frontierã. Oricum Corneliu nu mai are voie sã slujeascã. În Biserica Ortodoxã Românã se petrec o serie de lucruri ciudate, care demonstreazã cã este nevoie de o schimbare din temelii a acestui sistem închis pentru muritorii de rând. Dupã ce toatã România a vãzut cum episcopul Corneliu Onilã apare într-un filmulet de 18 minute, în care se sãrutã si face sex alãturi de un tânãr seminarist, ajuns între timp preot în comuna Deleni, s-a pus întrebarea: cine îl va judeca pe fostul seminarist, acum un preot cunoscut si apãrat de localitatea în care este paroh? Statutul si regulamentele BOR sustin cã ierarhul locului trebuie sã conducã ancheta împotriva unui preot cãzut în abatere. Ori, asta ar însemna cã, teoretic, Episcopul Husilor ar trebui sã-l ancheteze pe partenerul sãu de sex si, probabil, sã-i dea si o sentintã favorabilã. Dar, dacã nu este episcopul Onilã cel îndrituit sã facã ancheta, cine o va duce la capãt? Acest rãspuns îl vom afla peste maxim 11 zile, atunci când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se reuneste la Bucuresti, pentru a lua o decizie în cazul episcopului homosexual. Ceea ce se simte, în acest moment, este rãzboiul total pe care Onilã l-a declansat împotriva conducerii BOR, sfidând orice normã de comunicare în interiorul Bisericii.

Este rãzboi total între episcopul homosexual al Husilor si sefii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ultimii spunând cã „Am aflat din presa localã (primul ziar care a confirmat aceastã informatie a fost cotidianul Vremea Nouã, n.r.) cã PS Corneliu s-a întors din Germania!”. Ce poate sã însemne asta? Cã Onilã îi sfideazã pe sefii Mitropoliei, în mod special pe Mitropolitul Teofan, cel care se declarã pentru luarea unor mãsuri dure împotriva sefului Eparhiei Husilor. La ultima sedintã a capilor Bisericii, cea de la Comisia de Regulamente a BOR, Patriarhul Daniel ar fi încercat sã ridice problema homosexualilor din Bisericã. Atunci, seful Bisericii Ortodoxe Române ar fi amenintat cã toti ierarhii si preotii aflati în situatia episcopului Husilor, cu apucãturi homosexuale, ar trebui sã fie trimisi fie în penitentã la mãnãstiri, fie caterisiti. Patriarhul a fost sustinut în demersul sãu de cãtre Mitropolitii Moldovei si Ardealului, lucru care nu a plãcut unora dintre ierarhii cu functii înalte în Bisericã. Cu sigurantã, discutiile din cadrul Comisiei de Regulamente a BOR au ajuns si la urechile lui Onilã, cel care se afla în Germania în acel moment. Supãrat cã nu este sustinut în Bisericã, în ciuda apucãturilor sale recunoscute de toatã lumea – sã nu uitãm cã mai sunt încã opt sau nouã filmulete, la DNA, cu astfel de filmãri compromitãtoare în care apare episcopul Husilor – episcopul a decis sã sfideze pe toatã lumea, în ultimele sale zile în fruntea Eparhiei. Nu a anuntat pe niciun înalt ierarh de întoarcerea sa la Husi, desi era obligat sã o facã. Asta demonstreazã cã între Onilã si sustinãtorii sãi (presa a semnalat astfel de apucãturi nefiresti la mai multi ierarhi din tarã, însã niciunul nu a fost judecat si pedepsit, pânã acum) si capii Bisericii Ortodoxe Române se poartã un adevãrat rãzboi subteran. Preotii din judetul Vaslui au refuzat, si ieri, sã îi mai pomeneascã numele în rugãciunile lor, desi gresesc, potrivit normelor BOR, vechi si prãfuite. Preotul Marian Timofte, purtãtorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustine cã „Preotii de acolo au obligatia de a-l pomeni. Autoritatea bisericeascã supremã la noi este Sfântul Sinod al BOR. Pânã când Sfântul Sinod al BOR nu îl revocã într-un fel, pânã nu dã o altã dispozitie, preotii trebuie sã îl pomeneascã”. Adicã, desi nu este iubit de nimeni, pentru nenorocirile pe care le-a fãcut în anii de conducere în fruntea Episcopiei, preotii trebuie sã se facã pres în fata celui care i-a fãcut de râs în toatã România.

Corneliu Onilã nu a apãrut, ieri, la slujbã. În schimb, fratele sãu se comportã exact ca un politist de frontierã!

Deocamdatã, episcopul Husilor nu are voie sã slujeascã, pentru cã sefii Mitropoliei i-au cerut sã stea departe de astfel de iesiri publice, pânã ce va fi judecat de Sfântul Sinod Permanent. Ieri, Onilã nu a apãrut la slujba din Catedrala Episcopalã, semn cã respectã deciziile luate la Iasi. În schimb, fostul politist de frontierã Florin Onilã, luat sub aripa fratelui sãu dupã scandalul din Vama Albita, a stat în curtea Episcopiei si a monitorizat cu mare atentie pe toti cei care intrau si ieseau din institutie. Este de asteptat ca, odatã cu plecarea episcopului pãcãtos, sã disparã si fratele sãu, numit în functia de administrator al Eparhiei, fãrã sã aibã nici cel mai mic merit, ci doar pe acela de a fi fratele episcopului. Rãmâne în discutia ancheta care ar trebui fãcutã în cazul partenerului de sex al lui Onilã, Ionut Ursac, acum preot cu familie în comuna Deleni. Teoretic, soarta lui Ursac, pentru scenele de sex oral si sãruturile pasionale din filmuletul de 18 minute, ar trebui decisã chiar de episcop. Chiar dacã nu mai poate sluji în numele Domnului, Episcopul de Husi încã detine atributiile administrative pentru aceastã anchetã. Asa cã, teoretic, el este cel care ar trebui sã îl cerceteze disciplinar chiar pe cel ce pare a fi partenerul sãu de sex în filmãrile care au stârnit tot scandalul. Iatã cum explicã purtãtorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei situatia de la Husi: „Fiecare eparhie este autonomã, acolo investigatiile asupra personajului care apare în acea înregistrare ar trebui fãcutã de centrul eparhial Husi si aprobatã de episcopul Husilor, însã datã fiind situatia acum ar fi inoportun cã tocmai el sã facã o asemenea investigatie. Asta ar însemna ori Sfântul Sinod al BOR sau, dacã se va pune problema, noul episcop al Husilor”. Peste 50 de clerici, atât din România, cât si din strãinãtate, în frunte cu Patriarhul Daniel, se vor întruni pe 17 si 18 august în Sinodul permanent, pentru a analiza cazul lui Onilã, cel mai sigur fiind vorba de schimbarea acestuia din functie.

Cine va fi noul episcop al Husilor? Iustin Dragomir sau Calinic Botosãneanul?

În aceste zile, se discutã în BOR despre numele care ar urma lui Onilã la Eparhia Husilor. Arhimandritul Iustin Dragomir, staretul mãnãstirii Bogdana, din apropierea Rãdãutilor, este propunerea pe care Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ÎPS Teofan, o lanseazã pentru functia de episcop al Husilor. Informatia este confirmatã din mai multe surse din BOR, mai ales cã arhimandritul Iustin provine din judetul Vaslui, din apropierea Bârladului, de la Ivesti. Se pare cã mai multi preoti din apropierea Bârladului au început deja sã strângã semnãturi în favoarea numirii lui Iustin Dragomir ca episcop al Husilor, lor alãtârându-se si preoti din zona Vaslui. Cãlugãrul Iustin este cel care a pus pe picioare, lângã Rãdãuti, un asezãmânt-model, vizitat de cãtre oficialii Uniunii Europene si Guvernul României. Se discutã si despre aducerea la Husi a Preasfintitului Calinic Botosãneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. În luna martie a anului 1980, Calinic Botosãneanul s-a închinoviat la Mãnãstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea P.F. Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei si Sucevei, a urmat cursurile Facultãtii de Teologie Ortodoxã „Andrei Saguna” din Sibiu. În 1991, la propunerea ÎPS Mitropolit Daniel, a fost ales, de cãtre Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, numirea fiind confirmatã prin Decretul nr. 16 din 15 martie 1991.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.