|

Deputatul Olteanu este oripilat: „Nu asa vom aduce înapoi acasã cei 10.000 de vasluieni plecati la muncã în strãinãtate”

NU SE MAI POATE!… Deputatul Daniel Olteanu a cerut în Parlament ca acei politicieni iresponsabili care încurajeazã manifestãrile violente sã opreascã totul, pânã nu e prea târziu.

APEL LA RATIUNE… Deputatul ALDE de Vaslui, Daniel Olteanu, a fãcut în Parlamentul României un apel la demnitate si echilibru, cu câteva zile înainte de alegerile din 26 mai. „Sunt de pãrere cã în conditiile în care subiectul principal al discutiei este cine înjurã mai tare, cine umileste mai mult si cine bruiazã mai puternic, românii riscã sã trimitã la Bruxelles europarlamentari cu temele nefãcute, incapabili sã-si asume lupta pentru a reduce diferentele regionale si pentru a influenta dezvoltarea echilibratã a României”, a spus Olteanu, fãcând o analizã lucidã la situatia electoralã din acest moment, dar si la rãzboiul politic care se poartã pe scena româneascã. „Unde este dezbaterea referitoare la coeziunea europeanã? Unde este dezbaterea referitoare la abandonarea celui sãrac de cãtre cel bogat?”, a întrebat în plenul Parlamentului deputatul Olteanu, vicelider la Camerã, care a subliniat cã acestea sunt temele care îi preocupã pe vasluieni, si nu înjurãturile zgomotoase ale unor „vuvuzele intolerante”, care au acaparat spatiul public în ultima perioadã.

Acuzând „discursul urii”, care deturneazã atentia de la adevãratele prioritãti ale momentului, Daniel Olteanu considerã cã dezbaterile prilejuite de alegerile pentru Parlamentul European ar fi trebuit „sã sustinã dialogul între oameni cu idei diferite, dar acelasi scop”, mai exact interesul comun pentru binele românilor. Deputatul ALDE avertizeazã cã în conditiile în care subiectul principal al discutiei este „cine înjurã mai tare, cine umileste mai mult si cine bruiazã mai puternic”, românii riscã sã trimitã la Bruxelles „europarlamentari cu temele nefãcute”, incapabili sã-si asume lupta pentru a reduce diferentele regionale si pentru a influenta dezvoltarea echilibratã a României. În cadrul unei declaratii în plenul Parlamentului, Olteanu a arãtat cã esentialã rãmâne preocuparea de a construi sãnãtos, în jurul unor teme care sã genereze solutii inclusiv pentru cea mai sãracã regiune a tãrii. În loc de „mult zgomot” si „manipulare grosolanã”, atrage atentia deputatul ALDE, e nevoie de „calm si seriozitate”, pentru a putea duce la îndeplinire obiective majore, cum sunt investitiile cu fonduri europene în stânga Siretului si atragerea acasã a vasluienilor plecati, cu zecile de mii, sã munceascã peste hotare.

Declaratia deputatului Olteanu: „Asta ne intereseazã pe noi, cei din Vaslui, nu discursul urii”

„Constat, în plinã campanie electoralã, cã spatiul public a fost ocupat în ultimele sãptãmâni de un îngrozitor discurs al urii. Vreau sã vã reamintesc, dragi români, cã alegerile pentru Parlamentul European sunt despre modul în care idei, principii si, nu în ultimul rând, miliarde de euro, vor influenta dezvoltarea echilibratã a României. Cineva pare cã a avut interes sã mute discutia de la ceea ce e important la o temã dezgustãtoare, si asa am ajuns sã ne preocupe cine înjurã mai tare, cine umileste mai mult, cine bruiazã mai puternic. Puntea interesului comun pentru binele românilor, care ar fi trebuit sã sustinã dialogul între oameni cu idei diferite, dar acelasi scop, a devenit o granitã delimitatã de un tarc sau de un gard. În aceste conditii, preocupate sã omoare capra vecinului, fãrã a mai astepta sã vadã dacã are vreo vinã sau nu, aceste vuvuzele intolerante, care acoperã orice îndemn la calm si seriozitate, vor determina, prin zgomotul pe care îl fac, sã trimitem la Bruxelles europarlamentari cu temele nefãcute, departe de ceea ce ar trebui sã-i intereseze în mod real. Unde este, stimati colegi, dezbaterea referitoare la coeziunea europeanã? Unde este dezbaterea referitoare la abandonarea celui sãrac de cãtre cel bogat? Pentru cã asta ne intereseazã pe noi în Moldova, la Vaslui”, a spus Daniel Olteanu. Deputatul a atras atentia cã politicienii care vor doar sã bifeze puncte electorale, dar omit din vedere realitãtile si dorintele celor care i-au ales sã-i reprezinte, nu vor avea rezultate în Parlamentul European si nici nu vor aduce bunãstarea în stânga Siretului.

Nu înjurând si umilind se întorc acasã cei 10.000 de vasluieni

„O competitie a înjurãturilor si a umilirii celor sãraci nu-i aduce acasã pe cei peste 100.000 de vasluieni plecati la muncã în strãinãtate si nici nu aduce în estul Siretului investitiile majore cu fonduri europene, care trebuie transformate în obiectiv la Bruxelles. Ce facem cu cea mai sãracã regiune a tãrii? Nu stim! Sã moarã adversarul si mai vedem! Nu este o prioritate ce punem în loc, nu este o prioritate sã construim sãnãtos, conteazã numai si numai sã vedem un adversar, eventual un anumit cetãtean, mort si îngropat! Ca om care bate la pas sãptãmânal judetul, refuz aceastã manipulare grosolanã. Nimeni, în niciun sat, în niciun târg si pe nicio stradã nu mã întreabã pe cine am mai înjurat în ultima sãptãmânã sau cui îi doresc puscãria în ultima vreme. Toti oamenii mã întreabã, însã, „ce vesti mai aveti pentru noi?”, „când se rezolvã cu cabinetul medicului de familie?”, „când vom scurta cu câteva ore drumul când venim acasã din Italia?”, „în ce fazã e autostrada spre Albita?”. Din pãcate pentru vasluieni, multi politicieni si vuvuzelele lor considerã cã nu aceste teme, ambalate în obiective care sã reducã decalajele de dezvoltare, trebuie duse în Parlamentul European. Acestia sunt politicienii care, îmbrãcati într-o blanã plãcutã la prima vedere, îsi anuntã nãravul de a uita, din nou, cã nu asa apare bunãstarea nici în stânga Siretului, nici în alte zone. A înjura acum pentru un punct electoral în plus e simplu si este solutia oamenilor mici. A construi temeinic si a avea în vedere realitãtile si dorintele celor de acasã reprezintã, însã, un obiectiv la care nu voi renunta cu niciun pret electoral.”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.