spot_img
15.2 C
Vaslui
16-iun.-2024
spot_img

Mostenitoarea maestrului Guguianu, lansare de carte: „Otto Briese”

- Advertisement -

LANSARE… Jurnalista Lucia Valentina Staciu, pupila si mostenitoarea testamentarã a cunoscutului sculptor bârlãdean Marcel Guguianu, decedat în 2012, continuã promovarea marilor artisti, promovare începutã cu succes cu operele lui Marcel Guguianu. Lucia Valentina Stanciu  a publicat în 2011 primul album de artã dedicat sculptorului Marcel Guguianu – „Mãrturii despre artã si viatã”, continuând cu  „Simfonia lumii – opere din lumea întreagã”, „Timpul Lui Otto Briese”, „Mai aproape de Sidney Geist”, „Scara la Cer – C. Marinete”, revenind acum cu o altã  premierã  în lumea artei contemporane românesti.

Este vorba despre o expozitie retrospectivã „Otto Briese”, care are loc în perioada 12 septembrie – 24 septembrie la Galeria de Artã „Sigma” din Bucuresti. Pe 12 septembrie, la vernisare are loc si o lansare de carte „Otto Briese”, autor fiind jurnalistul sI istoricul de artã Lucia Valentina Stanciu. Pasiunea pentru Universul Artelor Frumoase i-a permis autorului sã indentifice o sumã de materiale inedite cu privire la creatia pictorului iesean Otto Briese. „Identificarea unor noi lucrãri si documente sporeste cunoasterea operei acestui artist cu totul meritoriu în spatiul artistic românesc. Faptul de a le valorifica si de a le aduna într-un nou album certificã nu numai interesul restituirii, ci si ideea de a rediscuta si introduce pe scena artei de astãzi valoriile create de un artist riguros. Albumul de fatã, apãrut la  Editura Galeria Sigma, încearcã sã arate succesiunea trecutului sãu artistic, sã întregeascã imaginea unui pictor uitat, sã contureze, sã ilustreze cât mai bine personalitatea celui care a fost finalmente un predecesor pentru viitorii artisti ai plein air-lui. Opere inedite neincluse în albumele anterioare, fotografii, corespondenta dintre artist si o serie de personalitãti marcante din pictura româneascã, contemporani cu artistul – N. Tonitza, St. Dimitrescu, F. Sirato, C. Baba, Aurel Bãesu, Gh. Popovici si multi altii vor fi dezvãluite în paginile albumului, conturând adevãrata personalitate a lui Otto Briese, reprezentant de seamã al scolii iesene”, sustine istoricul de artã Lucia Valentina Stanciu. De asemenea, dublul eveniment dedicat lui Otto Briese va fi gãzduit si de cãtre Complexul Muzeal National Iasi – Muzeul de Artã, în perioada lunii octombrie. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:  autoarea Lucia Valentina Stanciu, arh. Marius Briese (nepotul artistului), scriitorul Tudor Octavian, istoricul de artã Mariana Dragu sI prof. dr. Hortensiu Aldea – Societatea Colectionarilor de Artã din România – Iasi.

Cine a fost Otto Briese

Otto Arthur Briese, care a fost profesor de desen si la Vaslui, a fost fiul unui meserias  neamt, care s-a stabilit la Iasi. A urmat scoala la Roman si Iasi, apoi între 1906 si 1911, a urmat scoala de artã, unde a luat primele cursuri de picturã. Simultan (1906-1909), a urmat si cursuri de muzicã. A urmat  Academia de Arte Frumoase din Iasi. Ca tânãr artist, a cîstigat în 1909 premiul Lecomte du Noüy oferit de Academia Românã pentru un desen, fapt ce i-a permis sã continue studiile de desen si picturã în strãinãtate la Viena si Munchen. Din 1912, a lucrat la Vaslui si Iasi ca profesor de desen si artist plastic. În 1918, împreunã cu pictorii C. Bacalu, A. Baesu si St. Dimitrescu, a înfiintat asociatia „Arta româneascã”, care îsi propunea sã lupte împotriva academismului. A fost numit în 1945 directorul Academiei de Arte Frumoase Iasi, a fost membru fondator al Cercului „Flacãra”. A avut 36 de expozitii personale, iar la expozitii de grup a participat împreunã cu Nicolae Tonitza si Stefan Dumitrescu. A decedat la Iasi în 1963.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.