spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
17-mai-2024

Penalitãti importante la pensionarea anticipatã

- Advertisement -

MÃSURI…În urmã cu câteva zile, a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii noul proiect al legii pensiilor, care va rãmâne spre dezbatere publicã pânã în jurul datei de 20 septembrie. Având în vedere cã multi vasluieni sunt interesati de conditiile în care se pot pensiona anticipat, trebuie sã spunem cã potrivit actului aflat în dezbatere, pensia anticipatã ar urma sã se cuvinã, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depãsit stagiul complet de cotizare cu pânã la 8 ani. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordãrii pensiei anticipate se vor lua în considerare mai multe perioade asimilate, precum situatiile în care o persoanã a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã si boli profesionale. Noua Lege a pensiilor, aflatã în dezbatere publicã pe pagina Mnisterului Muncii, prevede penalitãti pentru fiecare lunã de cotizare, mergând între 0,15% si 0,50%, în cazul pensionãrii anticipate.

Potrivit proiectului de lege, pensionarea anticipatã cu pânã la un an înainte de vârsta standard se penalizeazã cu 0,50%. Când anticiparea este de peste un an, procentul va fi de 0,45%, la peste doi ani, de 0,40%, peste trei ani, de 0,35%, peste patru ani, 0,30%, peste cinci ani, 0,25%, peste sase ani, 0,20%, si între sapte si opt ani, procentul va fi de 0,15%. Actul normativ stabileste cã pensia anticipatã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, în cazul persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare si celor care au depãsit stagiul complet de cotizare cu pânã la 8 ani. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordãrii pensiei anticipate se iau în considerare perioadele asimilate astfel: persoana a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã si boli profesionale; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani; are recunoscutã vechime în muncã în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificãrile si completãrile ulterioare; a realizat perioade necontributive care au constituit vechime în muncã în baza legislatiei în vigoare pânã la data de 1 aprile 2001.

Trei luni în plus, pentru fiecare an lucrat în conditii deosebite

Potrivit noii legi, la care a lucrat si deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, presedintele Comisiei de Muncã si Protectie Socialã din Camera Deputatilor, pentru perioadele ulterioare datei intrãrii în vigoare a acestei legi, care reprezintã stagiu de cotizare realizat în conditii deosebite sau în conditii speciale se acordã perioade suplimentare, care constituie perioade asimilate, dupã cum urmeazã: 3 luni pentru fiecare an lucrat în conditii deosebite de muncã; 6 luni pentru fiecare an lucrat în conditii speciale de muncã. Constituie perioade asimilate si perioada suplimentarã la vechimea în muncã acordatã în baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, precum si perioada suplimentarã acordatã pentru stagiul de cotizare realizat în conditii speciale si conditii deosebite de muncã dupã data de 1 aprilie 2001 si pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi. Constituie perioade asimilate si alte perioade suplimentare la vechimea în muncã acordate în baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limitã de vârstã, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare si cu numãrul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Exemple pentru cei care vor dori sã se pensioneze dupã intrarea în vigoare a legii

Spre exemplu, o femeie de 58 de ani care vrea sã se pensioneze va pierde la pensie 0,50% pentru fiecare lunã din cei cinci ani în care trebuia sã mai munceascã ca sã atingã vârsta standard de pensionare, adicã 30% din ce ar fi primit dacã avea cel putin 63 de ani. La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulatã cu nicio altã reducere reglementatã de prezenta lege sau de alte acte normative. La data îndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia anticipatã se transformã în pensie pentru limitã de vârstã si se recalculeazã prin eliminarea diminuãrii si, dupã caz, prin adãugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare si/sau a stagiului asimilat, în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învãtãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu conditia absolvirii acestora/acestuia cu diplomã, diplomã de licentã, diplomã de master sau de doctor sau a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Beneficiarul unei pensii anticipate nu poate opta pentru pensie de invaliditate în situatia pierderii capacitãtii de muncã

Beneficiarii de pensie anticipatã partialã stabilitã în conditiile legislatiei anterioare pot solicita recalcularea pensiei prin adãugarea perioadelor asimilate prevãzute de prezenta lege nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pânã la data recalculãrii, pãstrându-se procentul de diminuare de la data înscrierii initiale. În situatia în care, în urma recalculãrii, sunt îndeplinite conditiile de trecere la pensie pentru limitã de vârstã, procentul de diminuare se eliminã. Drepturile prevãzute se stabilesc si se acordã începând cu luna urmãtoare înregistrãrii cererii la casa teritorialã de pensii competentã. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bãrbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizeazã prin cresterea vârstelor standard de pensionare. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât si pentru bãrbati. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde si perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât si pentru bãrbati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.