spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Premierã mondialã în fotbal, la Brodoc | FOTO

- Advertisement -

FOTBAL INFINIT…Suburbia Brodoc a gãzduit ieri, în premierã mondialã, un joc de fotbal dupã regulamentul promovat de Laurentiu Ginghinã, actorul principal din cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal Infinit”. Spre deosebire de fotbalul clasic, partida de ieri, dintre echipa de seniori si cea de juniori a Brodocului, s-a desfãsurat fãrã regula ofsaid-ului, modificare ce a adus un plus de spectacol, spre multumirea atât a „actorilor” din teren cât si a publicului spectator. La finalul celor 50 de minute, tabela a indicat 4-4, dupã ce seniorii au condus, la pauzã, cu 3-0. „Marco van Basten, care încã din anul 2001 luptã pentru eliminarea ofsaid-ului, a mãrturisit cã abia anul trecut, în 2017, a reusit sã organizeze un meci demonstrativ, fãrã ofsaid, între douã echipe din liga a III-a olandezã. Iatã cã noi, la Vaslui, am reusit cu ajutorul acestor oameni inimosi sã organizãm un meci demonstrativ, dupã doar o douã luni de la lansarea internationalã a filmului”, ne-a declarat Laurentiu Ginghinã, functionarul public din Vaslui care încearcã sã revolutioneze sportul rege.

Pe un teren împãrtit în sase fâsii egale, având la dispozitie doar douã reprize de 25 de minute, si fãrã a fi limitati de regula ofsaidului, cei 22 de jucãtori ai Clubului Rapid Brodoc au oferit celor aproximativ 100 de spectatori prezenti la meci, un spectacol fotbalistic extraordinar, în care jocul de pase, fair-play-ul si fazele de poartã au avut prioritate. De fapt, despre asta e vorba în fotbalul promovat de Laurentiu Ginghinã, angajatul Prefecturii Vaslui, care de 30 de ani este preocupat sã revolutioneze sportul rege: pase cât mai multe, fãrã mingi bubuite în fatã, cu jucãtori preocupati mai mult sã înscrie decât sã se apere, si evident o ploaie de goluri care sã multumeascã publicul spectator. Sub acest registru s-a desfãsurat si partida de ieri, în care echipa formatã din seniori a condus cu 3-0 la pauzã, însã a fost nevoitã sã se multumeascã doar cu o remizã la final, scor 4-4.

„Un fotbal care încurajeazã jocul ofensiv”

Bogdan Morosan, unul dintre marcatorii partidei de ieri, spune cã fotbalul vãzut de Laurentiu Ginghinã este mult mai spectaculos decât cel actual. „E un joc mult mai palpitant fatã de fotbalul normal. Ai mult mai multe ocazii, mai multe faze de poartã si este mult mai deschis, mult mai liber. Trebuie sã ai si un pic de inteligentã sã întelegi treaba cu liniile pentru cã altcumva nu iese jocul. E clar cã fotbalistul cu profil ofensiv este foarte avantajat de acest regulament, pentru cã poate sta oriunde vrea el. Poate sta si în spatele portarului, dacã vrea. Nu vãd însã cum ar putea fi implementat acest regulament în fotbalul actual, pentru cã jucãtori precum Messi sau Ronaldo sunt foarte greu de tinut si cu regula ofsaid-ului. Imaginati-vã ce ar face cei doi fãrã aceastã regulã”, a declarat Bogdan Morosan.

„Mult mai usor de arbitrat”

Nu doar cei 22 de jucãtori au fost încântati de regulile noului joc, ci si centralul Alin Modoranu, cel care a arbitrat partida de ieri. „Când toti jucãtorii vor întelege regulile, cred cã va iesi un joc frumos. Va fi un fotbal cu multe goluri, ar fi posesie mult mai mare, nu va mai fi un fotbal cu bufa, cu mingi în fatã. Cu regulamentul ãsta sunt obligati sã joace din aproape în aproape, cu sigurantã va iesi un joc frumos. Se poate juca si mingi lungi, dar trebuie sã fii mult mai atent, sã te pozitionezi bine. În ceea ce mã priveste, pot spune cã un astfel de meci nu e deloc greu de arbitrat, pentru cã liniile trasate te ajutã foarte mult. Ca arbitru, esti mereu aproape de fazã” a spus centralul.

Marco van Basten s-a strãduit 16 ani sã facã ce s-a fãcut, de 1 mai, la Brodoc

Nu doar vasluianul Laurentiu Ginghinã militeazã pentru scoaterea ofsaid-ului, ci si nume mult mai grele din industria fotbalului, precum Marco van Basten. Directorul tehnic al FIFA, încearcã, încã din 2001, sã elimine aceastã regulã. „Marco van Basten, care încã din anul 2001 luptã pentru eliminarea ofsaid-ului, a mãrturisit cã abia anul trecut, în 2017, a reusit sã organizeze un meci demonstrativ, fãrã ofsaid, între douã echipe din liga a III-a olandezã. Iatã cã noi, la Vaslui, am reusit cu ajutorul acestor oameni inimosi sã organizãm un meci demonstrativ, dupã doar douã luni de la lansarea internationalã a filmului „Fotbal Infinit. A fost un joc în care toatã lumea s-a arãtat încântatã de acest nou regulament, fotbalisti, arbitri, spectatori. Au fost unele mici stângãcii la începutul partidei, dar pe parcurs ele au fost corectate, astfel cã a iesit un spectacol fotbalistic care s-a terminat cu scorul de 4-4, scor care a multumit pe toatã lumea. Cred cã a fost un moment deosebit pentru plaiurile noastre vasluiene pentru cã a avut loc o premierã mondialã pentru sport, în general. Vreau sã multumesc, pe aceastã cale, comunitãtii din Brodoc, echipei locale Rapid Brodoc, domnului presedinte Ionut Antohi, cãpitanului-antrenor Florin Roiu si tuturor membrilor echipei, care s-au pregãtit corespunzãtor pentru acest meci” a spus Laurentiu Ginghinã, organizatorul jocului de ieri.

„Fotbal Infinit”, un film emotionant si subtil

Fotbal Infinit, filmul lui Corneliu Porumboiu în care Laurentiu Ginghinã este personalul principal, prezintã o abordare ineditã a jocului de fotbal si „a fost lansat într-un context cum nu se putea mai potrivit, în anul unei Cupe Mondiale”, dupã cum a remarcat „Hollywood Reporter”. Despre cea mai recentã productie a lui Corneliu Porumboiu au scris publicatii precum The Guardian, Hollywood Reporter sau Screen Anarchy. „Fotbal infinit are momente reusite de umor fin, care alterneazã cu introspectii subtile ale unui protagonist neconventional”, noteazã Hollywood Reporter, în vreme ce Screen Anarchy scrie cã filmul lui Porumboiu prezintã „cele mai autentice si amuzante secvente care au fost vãzute la Festivalul de la Berlin”, iar Sight & Sound apreciazã cã filmul este „amuzant, emotionant si de o subtilitate aparte”.

Regulile de joc ale noului fotbal

Se aplicã regulie fotbalului clasic, modificate doar în cele ce urmeazã: 1- Pe suprafata de joc se traseazã linii suplimentare, conform imaginii de alãturi. 2- Regula de ofsaid din fotbalul clasic este eliminatã. Toti jucãtorii se pot deplasa liber pe întreaga suprafatã a terenului, fãrã niciun fel de restrictii.3- În sensul de atac de la linia de mijloc a terenului (linia I) cãtre linia de fund, mingea poate traversa direct doar o singurã linie din liniile numerotate I, II si III. Dupã traversarea uneia dintre liniile I, respectiv II, mingea trebuie atinsã cel putin de un jucãtor (oricare), înainte de a traversa II, respectiv III, în sensul de atac. 4- Traversarea mingii peste ambele linii I si II, respectiv peste ambele linii II si III, fãrã ca mingea sã fie atinsã dupã trecerea primei linii de mãcar un singur jucãtor, este o situatie de ofsaid si se sanctioneazã cu o loviturã liberã împotriva echipei care a trimis mingea peste douã linii, de pe a doua linie traversatã de minge, cât mai aproape de locul unde a avut loc traversarea. 5- Loviturile de la colt (corner) se executã de pe linia de colt (numitã si linie de corner) corespunzãtoare. Se acordã loviturã de colt atunci când mingea pãrãseste terenul peste o linie de fund sau peste o linie de colt. Locul unde se executã cornerul de pe linia de colt este la libera alegere a jucãtorului care o executã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.