spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
29-apr.-2024

Reguli noi, de la 1 iulie, pentru asiguratii din Sãnãtate

- Advertisement -

MODIFICÃRI… O finantare mai mare pentru medicina de familie, bilete de trimitere cu valabilitate de 90 de zile pentru boli cronice, dar si o alocare mai mare de fonduri pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice cu adresabilitate ridicatã. Sunt doar câteva dintre noutãtile prevãzute într-un proiect de ordin comun al Ministerului Sãnãtãtii si presedintelui Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, care prelungeste aplicabilitatea Normelor metogologice pentru Contractul-cadru în baza cãruia sunt acordate serviciile medicale asiguratilor în acest an. Acestea erau valabile pânã la 1 iulie, dar termenul de aplicare a fost prelungit pânã la 31 decembrie 2019.

Proiectul de act normativ prevede câteva modificãri la toate nivelurile asistentei medicale. Astfel, la nivelul asistentei medicale primare, medicul de familie elibereazã pentru femeile însãrcinate, beneficiare ale pachetului minimal, un document prin care se atestã existenta sarcinii, astfel încât acestea sã poatã beneficia ulterior de pachetul de servicii de bazã. De asemenea, valorile minim garantate ale punctului „per capita” si pe serviciu au fost majorate, având în vedere sumele aprobate pentru segmentul de asistentã medicalã primarã prin legea bugetului de stat pe anul 2019. Totodatã, la nivelul asistentei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitãtile clinice, proiectul prevede o crestere a valabilitãtii, la 90 de zile, a biletelor de trimitere pentru specialitãtile clinice si pentru îngrijiri paliative, pentru toate bolile cronice. De asemenea, punctajul aferent serviciilor de sãnãtate conexe actului medical care pot fi raportate de medicul cu specialitatea psihiatrie pediatricã a fost majorat de la 180 în medie pe zi la 360 în medie pe zi.

Furnizorii de servicii medicale paraclinice vor primi bani în functie de adresabilitate

La nivelul asistentei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitãtile paraclinice, proiectul prevede cã regularizarea sumelor contractate se va realiza lunar (în prezent se face  trimestrial), astfel încât sã se evite blocarea trimestrialã a unor sume contractate, care nu pot fi utilizate la nivelul unor furnizori de servicii medicale paraclinice din lipsã de adresabilitate având în vedere cã asiguratul are dreptul sã aleagã furnizorul. Sumele neconsumate de unii furnizori de servicii medicale paraclinice vor putea fi redistribuite de casele de asigurãri de sãnãtate cãtre furnizorii care au adresabilitate, fãrã a fi necesar a se astepta sfârsitul unui trimestru. Totodatã, proiectul mai prevede cã dacã în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice un asigurat se interneazã în spital fãrã ca investigatiile recomandate sã fie efectuate în ambulatoriu anterior internãrii, biletul de trimitere îsi pierde valabilitatea, cu exceptia biletelor de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice de înaltã performantã dacã acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizãrii, cu obligetia prezentãrii de cãtre asigurat a biletului de externare/scrisorii medicale din care sã rezulte cã aceste investigatii nu au fost fãcute pe perioada internãrii (în prezent este necesarã reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesitãtii efectuãrii acestor investigatii de cãtre medicul care a fãcut trimiterea), mãsura ce urmãreste reducerea birocratiei la nivelul asiguratilor.

Pachetul de servicii medicale spitalicesti în regim de spitalizare de zi, extins

Conform aceluiasi proiect, la nivelul asistentei medicale spitalicesti, a fost extins pachetul de servicii medicale spitalicesti acordate în regim de spitalizare de zi. Astfel, spitalizarea de zi va fi decontatã de la 1 iulie si pentru: evaluarea si tratamentul anemiei prin carentã de fier cu fier injectabil intravenos; endoscopie digestivã inferioarã cu sau fãrã sedare, cu sau fãrã biopsie – colonoscopie flexibilã pânã la cec; endoscopie digestiveã inferioarã cu sau fãrã sedare, cu sau fãrã biopsie – colonoscopie flexibilã pânã la flexura hepaticã.

Sãnãtatea vasluianã va functiona pe aditionale

Având în vedere noul proiect si prelungirea termenului de aplicare a Contractului-cadrul, Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui va încheia, pânã în 28 iunie, acte aditionale la contractele aflate în derulare pentru furnizarea de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, ce vor fi valabile pânã în 31 iulie. „Pentru furnizorii care la data de 30.06.2019 se aflã în relatie contractualã cu C.A.S. Vaslui, contractile se prelungesc prin acordul pãrtilor pânã la data de 31.07.2019, prin acte aditionale. (…) Termenul de încheiere al actelor aditionale pentru luna iulie este de 28.06.2019. (…)Procesul de contractare pentru perioada august 2019 – decembrie 2019, pentru toti furnizorii de servicii medicale, medicamente cu sau fãrã contributie personalã în tratamentul ambulatoriu, dispozitive medicale, pe toate domeniile de asistentã medicalã se va desfãsura în luna iulie 2019, dupã cum urmeazã: 1. pentru furnizorii care au în derulare contractile de furnizare de servicii cu C.A.S. Vaslui pânã la data de 31.07.2019, relatiile contractuale se continuã prin încheierea de acte aditionale cu valabilitate pânã la data de 31.12.2019. Pentru furnizorii noi, care nu se aflã îm relatie contractualã cu C.A.S. Vaslui, se fac aplicabile prevederile art. 196/Anexa2 la HG nr. 140/2018, cu modificãrile sI completãrile ulterioare, în acest sens urmând a fi încheiate contracte cu valabilitate pânã la data de 31.12.2019. Data limitã de finalizare a precesului de contractare este 31.07.2019” se aratã pe site-ul C.J.A.S. Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.