spot_img
15.2 C
Vaslui
16-iun.-2024
spot_img

TRADITIE: Vutcãnenii de pretutindeni, din nou împreunã

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Duminicã, 3 septembrie, a avut loc a patra editie a întâlnirii fiilor comunei Vutcani. Într-un cadru deosebit, s-au reunit vutcãneni de pretutindeni. Sãrbãtoarea a fost presãratã cu emotie, nostalgie, dar si multã bucurie, muzicã si dans. Anul acesta a fost omagiatã personalitatea Pãrintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilachi – lumina vutcãnenilor, strãlucit cãrturar si om de înaltã tinutã moralã, în program fiind inclusã si premierea elevilor merituosi din Vutcani si a cadrelor didactice care au educat multe generatii de copii. Organizatorii au venit si cu o noutate, rubrica „Vutcãnenii au talent”, fiind evocati mai multi oameni talentati care au reusit sã se remarce în diferite domenii de activitate. „Am dorit ca cei prezenti sã se simtã bine si sã-si aminteascã cu drag de întâlnirea noastrã. Dacã am reusit, sunt fericit’’, a declarat organizatorul Aurel Anton.

În ultimii patru ani, fiii comunei Vutcani si-au rezervat ultima duminicã din luna august sau prima duminicã din luna septembrie pentru a organiza, într-o primã fazã, o întâlnire a vutcãnenilor locuitori ai municipiului Vaslui, sub deviza „Vutcãneni de pretutindeni sã fim uniti!’’. Duminicã, 3 septembrie 2017, într-o locatie parcã special amenajatã pentru acest eveniment, vutcãnenii stabiliti în toatã tara – din Iasi, Timisoara, Bacãu, Neamt, Galati, Bucuresti etc. – au avut ocazia sã retrãiascã bucuria revederii dupã ani si ani. Pe un piedestal, la intrarea în grãdina Delea, se afla asezatã frumoasa si ingenioasa emblemã care marcheazã intrarea în comuna Vutcani. Ajunsi lângã clãdirea care a fost pregãtitã pentru oaspeti, cei prezenti au putut admira albumul cu imagini din vechiul Vutcani si fotografii de la întâlnirile anterioare. Organizatorii au întâmpinat oaspetii cu îndemnul „Dati-vã mâna, îmbrãtisati-vã, faceti cunostintã, amintiti-vã de dascãlii si prietenii vostri. Povestiti-le isprãvile copilãriei si adolescentei, pomeniti eroii si personalitãtile care rãmân mândria noastrã si, în final, cu sigurantã, cu totii vom constata cã suntem stãpâniti de acelasi dor”. Începutul sãrbãtorii a fost marcat de momentul de reculegere tinut în amintirea vutcãnenilor dispãruti si a eroilor care au cãzut pe câmpurile de luptã pentru neam si tarã. Din dorinta de a marca atât trecutul, cât si prezentul organizatorii au declarat cã programul întâlnirii cu fiii satului a fost îmbuntãtit si va fi îmbunãtãtit de la an la an.

An omagial – Pãrintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilachi

În anul 2016, personalitatea omagiatã a fost boierul Constantin Corbu, cel care a lãsat locuitorilor comunei Vutcani spitalul, scoala si frumoasa bisericã redatã anul trecut în circuitul religios si turistic. Acest an a fost declarat de cãtre organizatori an omagial Pãrinte Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilachi. Dupã cum au sustinut vorbitorii, marele prelat a fost unul dintre cei mai strãluciti fii ai comunei Vutcani, recunoscut în tarã si în strãinãtate drept un mare cãrturar, autor a peste 100 de cãrti si tratate tipãrite în limba românã si englezã. Ctitor de biserici în tarã si America, staret al mai multor mãnãstiri, pãrintele a dãruit Academiei Române traducerea în limba românã a Sfintei Scripturi. Consolidarea Bisericii „Sf. Gheorghe’’ din Vutcani nu putea fi realizatã fãrã sprijinul material al Înaltului Prelat si prin vrednicia preotului paroh Stefanache, cu sprijinul Silvianei Bahrim, primarul comunei Vutcani. Viata si personalitatea cãrturarului erudit este prezentatã pe larg în revista pe care vutcãnenii au editat-o si în acest an. Valoarea de necontestat a pãrintelui a fost recunoscutã si de mari oameni precum: Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Nicolae Iorga, George Topârceanu, Dimitrie Gusti si altii.

Elevi si dascãli – premiati

Un moment deosebit al întâlnirii a fost premierea cu diplome, medalii, suveniruri si premii în bani a primilor trei copii merituosi din comuna Vutcani. Familia Dana si Marian Radu a reusit sã aducã bucuria si rãsplata pentru munca lor, urmãtorilor copii: Roberta Petrea, Sebastian Purice si Daniel Cristian Chebac. Au fost întâmpinati cu flori si diplome învãtãtoarea Claudia Bojian, iubitã si respectatã de fostii elevi si de vutcãneni, precum si prof. Ion Diaconu, cel care rãmâne pentru posteritate pãrintele muzeului satului Vutcani.

Vutcãnenii au talent

Ca noutate pentru întâlnirea din acest an a fost capitolul „Vutcãnenii au talent”, initiat de Costicã Bojian, fiu al comunei. ‘’Vutcaniul se plaseazã, din punct de vedere al personalitãtilor si al oamenilor de ispravã si talent, mult peste importante centre urbane din tarã”, a spus Dan Ravaru, de aceea, cu greu au fost alesi si evocati drept vutcãneni cu talent: pictorul Bob Bulgaru, despre care Miron Radu Paraschivescu spunea cã este crainicul generatiei sale; Adrian Marcu, prim solist al Operei din Timisoara; Eugen Levent, epigramist si poet, tandru, gingas si delicat. Din generatia mai tânãrã, Dragos Grigore, cãpitan al echipei nationale de fotbal; Violeta Turcanu, actritã la Teatrul Dramatic din Petrosani, prezentã în spectacolele „Noi suntem îngeri’’, „Încurcã lume” si altele; Costin Colea, economist de marcã, dar cu chemare spre poezie, precum si Dorin Balan, sculptor apreciat la numeroase expozitii nationale. Programul a fost presãrat cu momente literare: Traian Pintilie, venit de la Timisoara, a recitat poezii din volumele proprii. Vasile Popa, epigramist recunoscut, plin de spirit si umor, a destins atmosfera prin verva care îl caracterizeazã. De mare sensibilitate si nostalgie au fost cuvintele rostite cu emotie de medicul primar Olimpia (Oli) Gutu din Iasi, fiica învãtãtorilor Profira si Constantin Gutu.

Oameni prezenti la întâlnire si impresii

Inginerul Constantin Stefanache, agronomul care a scris „Arc peste timp’’, la cei 80 de ani, a fost o prezentã agreabilã si a ascultat cu mare drag pe cei prezenti. De altfel, întreaga familie Stefanache a fost alãturi de organizatori. Teodor (Ritã) Popescu, fost director al Directiei Generale a Agriculturii Vaslui, si Valentin Vicol, profesor si fost primar al comunei Vutcani, veteranii adunãrii, s-au bucurat de tot respectul si afectiunea celor tineri, dornici sã afle cât mai multe despre Vutcanii de altãdatã. Ing. Doru Tãbãcaru, ofiter superior, venit de la Bucuresti pentru a-si reîntâlni consãtenii, a spus cã este fericit cã si-a revãzut prietenii, profesorii, colegii. Costin Colea a venit în România în urmã cu câteva luni. „Am aflat de aceastã sãrbãtoare si am vrut sã particip pentru cã iubesc vutcãnenii. Sunt impresionat cã a fost omagiatã personalitatea pãrintelui Vasilachi Vasile. Ca locuitor al orasului New York, am fost apropiat de pãrinte si mergeam duminica la Biserica ‘Sf Nicolae’ din New York. Pãrintele Vasilachi mi-a botezat si copilul, Michael Colea, în prezent student la Facultate de Medicinã din Bucuresti. Felicit organizatorii pentru sinceritate, bunãtate si bunã credintã. Am fost fericit!”, a declarat acesta. Aurel Anton, cel care a fost sufletul acestei sãrbãtori, cu modestie, a declarat: „Am dorit ca cei prezenti sã se simtã bine si sã-si aminteascã cu drag de întâlnirea noastrã. Dacã am reusit, sunt fericit. Le multumesc celor care mi-au fost aproape: Costel Pavel, Cornel Diaconu, familia Stefanache, Lucian Florea, Doru Anton, Costel Vicol, Costel Vãtãmanu si familia Gicã Agache. Sponsorii m-au rugat sã nu-i deconspir si trebuie sã mã conformez. Sã ne vedem sãnãtosi în 2018!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.