spot_img
spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
17-mai-2024

Un vasluian, în topul celor mai performanti fermieri din România

- Advertisement -

ELITA FERMIERILOR… Ing. dr. Dan Hurduc este, de multi ani, un nume cunoscut în agricultura româneascã. Îmbinând pasiunea cu profesionalismul si utilizând cele mai noi tehnologii în domeniu, omul de afaceri bârlãdean a reusit sã intre în topul celor mai buni fermieri din România. Manager general al firmei Evel-H Company SRL, Dan Hurduc este, în acest moment, membru în Comitetul Director al Clubului Fermierilor Români pentru o agriculturã performantã. „Este o asociatie care reuneste fermieri performanti din toatã România, cu 600 de membri. Obiectivul nostru declarat este de a ajuta fermierii români în procesul de crestere a competitivitãtii, în raport cu fermierii din restul Europei. Suntem o prezentã constantã la Bruxelles, acolo unde se decid coordonatele politicii agricole comune, pentru exercitiul financiar 2021-2027″, spune omul de afaceri bârlãdean. Cea mai mare preocupare a fermierilor români, afirmã Dan Hurduc, este „pentru a mentine subventia pe suprafatã, asa cum a fost multi ani în România, si nu pe ferme, o subventie limitatã, cum se doreste în noua Politicã Agricolã Comunã de la nivelui Uniunii Europene”. Si un amãnunt interesant: aceastã structurã asociativã neguvernamentalã, din care face parte si ing. dr. Hurduc, Clubul Fermierilor Români, nu functioneazã din cotizatii, ci se autofinanteazã prin serviciile unui broker de asigurãri, specializat în culturi agricole.

Clubul Fermierilor Români pentru agriculturã performantã are deja un an de existentã si reuneste peste 600 de fermieri de top din România, firme puternice si performante. O statisticã interesantã: Clubul sustine interesele firmelor ce reprezintã 33% din suprafata totalã lucratã în agricultura României si produc 76% din productia agricolã a tãrii, ceea ce spune foarte multe despre reprezentativitatea fermierilor reuniti sub umbrela Clubului. Managerul Dan Hurduc spune cã nu sunt excluse din calculele Clubului Fermierilor Români nici firmele mici, destul de multe la nivel national, mai ales cã acestea sunt complementare. Modelul agricol românesc presupune, la acest moment, o coexistare între fermele de familie si fermele comerciale, între acestea existã o complementaritate clarã. „Trebuie sã spun cã noi, Clubul Fermierilor din România, încurajãm fermierii performanti din tarã. Suntem un factor de echilibru pentru toti fermierii din judetul Vaslui, care îsi doresc performantã în cadrul fermelor comerciale, care produc pentru piatã, sunt fiscalizate si produc plusvaloare. As mentiona, comparativ cu ceea ce am vãzut în Europa, cã agricultura judetului Vaslui este una destul de modernã, cu utilaje performante, în raport cu alte tãri. Încercãm sã descifrãm noua Politicã Agricolã Comunã, care este deosebit de complicatã, pentru ca fermierii din România sã stie cum sã-si planifice si sã-si organizeze fermele, sã-si facã o strategie de viitor”, explicã Dan Hurduc. Citind cifrele de buget ale Politicii Agricole Comune 2021-2027, vedem cã bugetul total alocat pe Agriculturã, pentru fermierii europeni, este de 365 de miliarde de euro, cu 9 obiective tematice. Printre acestea, am remarcat „atragerea tinerilor fermieri si facilitarea dezvoltãrii întreprinderilor din zonele rurale, venituri fiabile si rezilienta fermelor pe întreg teritoriul UE, în vederea îmbunãtãtirii securitãtii alimentare, ameliorarea pozitiei fermierilor în cadrul lantului valoric”.

O decizie controversatã din Politica Agricolã Comunã ar putea afecta mii de fermieri români

România va beneficia, în cadrul acestei Politici Agricole Comune, de o usoarã crestere a bugetului alocat subventiilor. „Am avut discutii la Bruxelles cu europarlamentarii români din comisia pentru Agriculturã, cu Daniel Buda si Carmen Avram, care ne-au anuntat cã sprijinã eforturile fermierilor români. Din pãcate, desi au trecut mai mult de zece ani de la integrarea în Uniunea Europeanã, fermierii români nu au un birou de reprezentare nationalã la Bruxelles, asa cum au multe tãri. Ori, asta încercãm noi sã facem, sã fie auzitã vocea fermierilor din România, sã prezentãm problemele si nevoile fermelor românesti. Se prefigureazã mari probleme pentru fermierii din România, dacã se vor aproba subventiile în modul anuntat prin aceastã Politicã Agricolã Comunã. De ce spun asta? În noul PAC care, asa cum v-am spus, va avea o abordare total diferitã, fermierii români cu suprafete mai mari de 400 de hectare vor fi dezavantajati. Se intentioneazã plafonarea subventiilor, la maxim 100.000 de euro pe fermã si nu pe suprafatã, asa cum era pânã acum. Este un dezavantaj pentru fermierii nostri, pentru cã o plafonare a subventiilor poate afecta în mod clar competitivitatea si performantele, în raport cu colegii nostri din Europa. Noi, Clubul Fermierilor din România, ne-am deplasat de mai multe ori la Bruxelles, unde am avut discutii cu persoane importante din conducerea UE, arãtând cã modelul românesc este diferit de modelul vest-european. Suntem în discutii si negocieri cu asociatii ale fermierilor din Ungaria, Slovenia, Cehia si Germania”, explicã managerul Evel-H Company. Plafonarea subventiilor pe ferme comerciale la maxim 100.000 de euro si eliminarea subventiilor pe suprafatã, asa cum au lucrat pânã acum agricultorii români, ar avea efecte dramatice pentru fermierii din tara noastrã. Se estimeazã o scãdere a subventiilor alocate României de aproape 500 de milioane de euro, în cazul în care se va aplica plafonarea subventiilor, lucru care ar avea consecinte greu de anticipat pentru sectorul agricol national. Tocmai de aceea, la începutul lunii decembrie, o delegatie a Clubului Fermierilor Români, din care a fãcut parte si managerul general al Evel-H Company Bârlad, a mers la Bruxelles, pentru a transmite responsabililor europeni mesajul fermierilor români, care cer o altã formulã de alocare a subventiilor, mai apropiatã de modelul românesc.

Pozitia Clubului fatã de noile prevederi ale Politicii Agricole Comune 2021-2027

DECLARATII OFICIALE…Clubul Fermierilor Români urmãreste cu atentie evolutia negocierilor din cadrul noii Comisii de Agriculturã si dezvoltare ruralã din Parlamentul European privind amendamentele depuse la proiectele de regulamente strategice. Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, considerã cã existã riscul real de redeschidere a negocierilor în COMAGRI privind amendamentele deja aprobate, sub presiunea verzilor: „Noi ne-am întâlnit deja cu domnul Daniel Buda, vicepresedinte COMAGRI, si cu doamna Carmen Avram, membru în Comisia de Agriculturã, pentru a le prezenta poziția Clubului referitor la modificãrile PAC si stabilirea modului de colaborare pentru promovarea amendamentelor propuse de Clubul Fermierilor Români în negocierile pentru noua Politicã Agricolã Comunã. Este important sã avem un dialog deschis cu europarlamentarii români si cu alte asociații de fermieri din UE în aceastã perioadã criticã a negocierilor privind PAC post-2020, cu un Parlament European nou si o nouã conducere a Comisiei Europene, când se discutã redeschiderea dosarului de propuneri privind reforma PAC (raport votat în plenul ComAgri pe 2 aprilie 2019) si reluarea negocierilor pe subiectele deja votate (este reluatã tema aplicãrii obligatorii a plafonãrii subvențiilor)”. Clubul are în vedere actiuni coordonate de prezentare si susținere a poziției privind reforma PAC: „Începând cu septembrie 2019 (când reîncepe activitatea la Bruxelles), vom trimite acest document de poziție a Clubului Fermierilor Români cãtre toți membrii noii COMAGRI ai Parlamentului European, cãtre DG AGRI, cãtre Reprezentanțele Diplomatice ale țãrilor UE la Bruxelles, cãtre MADR România si COMAGRI din Parlamentul României. De asemenea, împreunã cu asociații similare ale fermierilor din alte țãri UE, vom organiza la Bruxelles întâlniri individuale si de grup cu europarlamentari, pentru a explica si susține poziția noastrã. Modificãrile din reforma PAC trebuie sã ținã cont de realitãțile din agricultura româneascã pentru a fi cu adevãrat în avantajul fermierilor nostri si, din acest motiv, este important sã ne coordonãm cât mai bine cu reprezentanții români din COMAGRI si sã încheiem alianțe cu asociațiile de fermieri care au obiective comune cu ale noastre”, a afirmat Florian Ciolacu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.