spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
29-apr.-2024

“Tineri si talentati” Eliza bate toba: “Imi doresc sa ajung o mare tobosara”

- Advertisement -

– Ana Eliza Dragoi, o eleva de 15 ani, din Bacau, isi doreste sa fie tobosara trupei germane Rammstein – in clasa a V-a a parasit pianul pentru percutie – Iuliu Iurascu, profesor al Liceului de Arta “George Apostu”, crede ca bacauanca este una dintre cele mai bune tobosare din tara – fata a fost premiata de Primaria municipiului Bacau, la Gala Invatamintului Bacauan din acest an

Poarta tenisi, vesta cu tinte si aparent dentar, pare o adolescenta obisnuita dar privirea ei are forta miinilor cu care loveste tobele. Energia si talentul cu care improvizeaza o transforma in citeva secunde in vedeta trupei, in ochii spectatorului care o urmareste pentru prima data. Ana Eliza Dragoi, tobosara Fanfarei “Mica promenada” a Liceului de Arta “George Apostu” din Bacau, nu are decit 15 ani, impliniti anul acesta pe 28 martie, si patru ani de studiu la percutie, dar increderea si naturaletea cu care evolueaza pe scena iti lasa impresia unei experiente in muzica mult mai indelungata.

In clasele I – IV a studiat pianul dar la sfirsitul clasei a IV-a a vazut marimba si tobele, le-a testat pentru prima data, si firea sa energica a ales. Din clasa a V-a a trecut de la pian la percutie. “Imi placea si pianul, eram foarte talentata, am luat si premii, dar la pian cinti foarte multa muzica clasica, iar eu sint o fire energica, imi place rock-ul, am nevoie sa-mi pot traspune aceasta energie”, marturiseste Eliza, si nelinistea miinilor ei iti confirma cele spuse.

In clasa a VII-a a cistigat trofeul de finalist la Concursul National “Primavara artelor”, la sectiunea “Percutie”, la Olimpiada Nationala de Muzica din 2010 a obtinut o mentiune iar in acest an a cistigat Premiul I la faza zonala a aceleiasi olimpiade. A cintat in concursuri scolare, in diferite spectacole bacauane dar si in pub-ul Subway. Evolutia sa din concertul dat de fanfara “Mica promenada”, la Gala invatamintului bacauan, organizat de Primaria municipiului Bacau pe 28 martie, i-a adus si mai multe propuneri de colaborare cu trupe din Bacau.

Ce nu stia multa lume, insa, concertul si premiul oferit de Primaria municipiului Bacau pentru rezultatele la olimpiade, au fost darul pentru ziua sa de nastere. “Da, chiar pe 28 aprilie a fost ziua mea. M-am simtit foarte bine. Mi-a placut ca am sarbatorit-o tot prin ceea ce imi place sa fac cel mai mult, adica la tobe, pe scena”, a spus tinara tobosara.

“Vreau sa intru intr-o trupa”

Prima piesa interpretata la tobe a fost “Nothing else matters”, cunoscutul refren de la Metallica, si asta a ramas trupa ei de suflet. Mai asculta, pentru ritmurile muzicii lor, Rammstein, Linkin Park si Pink. Pentru Eliza tobele nu sint doar un hobby de adolescenta. “I’m a drummer and this is my future and my life” (“Sint tobosar si asta e viitorul si viata mea”), scrie pe pagina sa de FaceBook si asta ne-a martuirisit si noua: “Vreau ca in viitor sa ma axez pe tobe. vreau sa intru intr-o trupa, vreau sa ajung o mare tobosara si sa vad lumea. Eu consider ca daca n-a fi facut muzica as fi avut o viata monotona.

Ma uit la prietenii de virsta mea care isi petrec timpul liber in fata blocului. Eu, aici, la scoala, ma simt bine, cind studiez, este ca a doua mea casa”, spune cu hotarire Eliza. Adolescena bacauana marturiseste ca unul dintre cele mai “nebunesti” vise ale ei este sa cinte alaturi de Rammstein, una dintre trupele sale preferate. Nu are, insa, un tobosar preferat.

“Ascult toti tobosarii, fiecare are ceva bun. Eu cred ca pentru a fi un tobosar bun trebuie sa stapinesti bine tehnica, pentru miini si picioare, sa ai flexibilitate”. Eliza crede ca o parte din talentul sau artistic este mostenit de la parinti. Mama ei a facut teatru in tinerete iar tatal sau a cintat la chitara si la vioara.

“Imi place foarte mult ceea ce fac, am pus suflet in asta. Toti ma sustin, sora, prietenii, baietii din fanfara, parintii mi-au cumparat tobe”, spune pasionata tinara tobosara. Totusi, cind nu repeta la tobe, ii place sa mearga cu rolele sau cu bicicleta, sa se plimbe prin parc, sau, “ca orice copil”, cum spune chiar ea, petrece mai mult timp in fata calculatorului.

Profesorul Iuliu Iurascu: “Eliza este o fata de exceptie”

Iuliu Iurascu, profesor de muzica al Liceului de Arta “George Apostu”, si conducator al fanfarei “Mica promenada”, spune ca Eliza Dragoi este una dintre cele mai bune eleve tobosare nu doar din Bacau, ci chiar din tara.

“Este o fata de exceptie. Sare de normal, prin talent si interpretare, are calitati deosebite. Am mai avut tobosare in fanfara dar de calitatea ei, nu. Cred ca va face cariera. Cinta la mai multe instrument de percutie, nu doar la tobe. E inspirata, are imaginatie. Ma bucur ca o sa o mai am eleva citiva ani”, a declarat “tatal” Fanfarei “Mica promenada”.

In opinia profesorului Iuliu Iurascu, Eliza Dragoi poate face parte cu usurinta din orice formatie de rock sau jazz, de calitate.


www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.