spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.4 C
Vaslui
14-mai-2024

„DEPUTATU’“ ACUZAT DE EVAZIUNE SI FALS

- Advertisement -

• la un an de la inculpare pentru fals si evaziune fiscală, Mihai Fărcăsanu, presedintele PPDD Neamt, încă nu a fost audiat • cauza a fost declinată de la Judecătorie la Tribunal • anchetatorii au stabilit o pagubă în dauna visteriei statului de 1,48 miliarde lei vechi •

Presedintele PPDD Neamt, Mihai Fărcăsanu, cel care-si doreste un mandat de deputat în Colegiul 8 la alegerile din decembrie ar putea avea o întîlnire neplăcută. Adică să dea ochii cu judecătorii de la Tribunalul Neamt, dar nu pentru a le vorbi despre planurile sale politice, ci pentru a fi audiat în calitate de inculpat. Fărcăsanu (foto) este acuzat de fals si evaziune fiscală, fiind trimis în judecată acum mai bine de un an, în octombrie 2011. Cauza a ajuns pe rolul Judecătoriei, unde după trei amînări s-a decis declinarea dosarului către Tribunal, se pare din cauza prejudiciului de 1,48 miliarde vechi. Din iunie si pînă acum au fost deja patru termene, dar toate au fost amînări, din diverse motive, cum ar fi angajare apărător, studierea actului de inculpare, apoi pentru ca avocatul inculpatului să rezolve o presupusă problemă de incompatibilitate. Următorul termen a fost stabilit pentru 15 noiembrie, cînd presedintele PPDD ar putea fi „ascultat“ de judecători. Asta dacă nu mai intervine vreo problemă care să-l facă pe acuzat să nu aibă posibilitatea de a fi prezent. Conform actului de inculpare, Mihai Fărcăsanu este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală si stabilirea cu rea credintă a impozitelor si taxelor, avînd ca rezultat obtinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul de stat. În aceeasi cauză mai este un inculpat, Ilie Butuc, acesta fiind învinuit de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii spun că faptele au avut loc în perioada 2004-2007, pe cînd acuzatul era patronul firmei Far Forest. Anchetatorii au apreciat că în mod repetat si în baza aceleiasi rezolutii infractionale Fărcăsanu ar fi întocmit în fals facturi apartinînd altor firme pentru a crea aparenta derulării unor operatiuni comerciale. Acuzatul ar fi folosit facturi măsluite de Ilie Butuc, pe care le-a înregistrat în contabilitatea firmei sale, Far Forest, denaturînd în acest fel cheltuielile efectuate de societate.

Troc cu facturi pentru bani de băutură

Totul a avut drept scop sustragerea de la plata contributiilor către bugetul de stat. În plus, în baza acelorasi înregistrări contabile, Fărcăsanu a solicitat si obtinut rambursări de tva. Prejudiciul a fost stabilit la 148.068 de lei noi (1,48 miliarde de lei vechi) reprezentînd impozit pe profit de 39.375 lei, taxă pe valoare adăugată de 49.000 de lei, la care se mai adaugă accesorii fiscale. Cu această sumă ANAF este parte civilă în procesul penal. Oamenii legii s-au sesizat abia la jumătatea anului 2007, stabilind că din 2004 si pînă atunci Fărcăsanu, în calitate de administrator al Far Forest, a înregistrat în contabilitatea firmei cheltuieli de achizitii de material lemnos, combustibil sau piese auto, cheltuieli care nu aveau la bază operatiuni reale. Din probele administrate s-a stabilit că inculpatul a cerut de la Fisc rambursări de tva în repetate rînduri, în perioada 2005-2007. În martie 2007 a formulat o nouă cerere, motiv pentru care s-a efectuat un control fiscal care a vizat toate cererile anterioare. În urma inspectiei s-a concluzionat că Far Forest este bună de plată cu suma de 88.375 de lei, la care se adaugă si penalităti, sumă care provine din înregistrarea în contabilitate a 96 de facturi fiscale cu carecter fictiv, înregistrarea de livrări de mărfuri fără facturare, înregistrarea de carburanti pe bonuri fiscale fără justificare, produse finite returnate si neînregistrate în contabilitate, ori deduceri fiscale de pe facturi care nu reflectă realitatea tranzactiilor efectuate si alte cheltuieli nedeductibile fiscal. Oamenii legii au căutat si partenerii de afaceri ai firmei Far Forest si au stabilit că unii nu există, iar cei care erau reali nu au admis relatiile comerciale cu firma pietreană. S-a dispus efectuarea unei expertize criminalistice grafoscopice în urma căreia a rezultat că parte din facturile de la furnizori au fost executate de fapt de învinuitul Fărcăsanu. Alti doi parteneri de afacei, printre care si Ilie Butuc, au admis că operatiunile înscrise în facturile firmelor lor nu au fost reale, facturile fiind vîndute lui Fărcăsanu. Mai mult, Butuc a mentionat că a făcut acest lucru deoarece avea nevoie de bani pentru băutură. La urmărirea penală presedintele PPDD a sustinut că facturile reprezintă operatiuni reale si că firma pe care a condus-o pînă în anul 2008 nu a beneficiat de rambursări de tva. Rămîne de văzut dacă magistratii îl vor considera pe Mihai Fărcăsanu „curat“, sau dacă a comis escrocherii. Reamintim că seful PPDD mai are la activ o condamnare penală definitivă. Tot de la „afaceri“ cu lemn.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.