spot_img
27.3 C
Vaslui
16-iul.-2024
spot_img

A câstigat în instantã o functie care nu mai existã!

- Advertisement -

VICTORIE SI…NU PREA! Fostul adjunct al Politiei de Frontierã Vaslui, Vasile Cernat, este, pânã la acest moment, câstigãtor în disputa cu IGPF-ul, institutie care se pare cã nu a mai dorit sã facã recurs împotriva a ceea ce a decis Curtea de Apel Bucuresti, în sedinta publicã din 4 iulie 2012. Din pãcate, functia pentru care s-a luptat în instantã nu mai existã! Odatã cu reorganizarea Politiei de Frontierã, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontierã Vaslui s-a transformat în Serviciu Teritorial. Acesta ar putea fi si motivul pentru care IGPF-ul nu a mai insistat cu demersul în Justitie, chiar dacã, aparent, au pierdut procesul.

În toamna lui 2010, o echipã de control de la Bucuresti venea sã verifice cum merge activitatea în IJPF Vaslui, dupã ce mai-marii institutiei ar fi primit informatii despre o serie de nereguli în acest segment al sistemului. Timp de o lunã, inspectorii au verificat activitatea ofiterilor cu functii de conducere din cadrul IJPF Vaslui, iar în urma verificãrilor, ca urmare a deficientelor constatate, au dispus sesizarea Consiliului de Disciplinã al IGPF fatã de sase ofiteri. Mãsura a fost una fãrã precedent. Pe lângã comisarul sef, Vasile Cernat, s-a dispus anchetarea disciplinarã si a comisarului sef Aurel Bejan, seful Sectorului Politiei de Frontierã (SPF) Husi, a adjunctului acestuia, comisarul Liviu Ghetãu, a sefului SPF Berezeni, comisarul sef Ionel Lascu, si a adjunctului acestuia, subcomisarul Gheorghe Pãsoiu, precum si a comisarului sef, Constantin Nechita, seful biroului Supravegherea si controlul trecerii de frontierã, din cadrul IJPF Vaslui. În final, toti cei sase ofiteri, inclusiv Cernat, au fost sanctionati. Cel putin Vasile Cernat a fost înlãturat de la conducerea Inspectoratului, motivându-se „managementul defectuos”. Sigur pe sine, Cernat a declarat încã de atunci, cã nu va accepta decizia IGPF si, considerându-se nedreptãtit, va merge în instantã. „Eu voi urma toti pasii pentru a contesta acest ordin, pentru cã s-a încãlcat flagrant Statutul politistului, care precizeazã cã, în termen de cinci zile de la comunicare, decizia poate fi contestatã. Mie ordinul mi s-a transmis pe 6 noiembrie, însã se aplicã începând cu 1 noiembrie. Eu nu puteam sã fiu suspendat cu aceastã datã, câtã vreme comunicarea mi s-a fãcut pe 6 noiembrie. Lucrurile nu stau chiar asa cum par. Dacã înainte se tãia capul si apoi se judeca, acum constat cã sentinta se dã înainte de a fi judecat. Eu sunt de la vârsta de 14 ani în sistem, am fãcut liceul militar, am fãcut scoalã militarã, academie, nu doresc sã pãrãsesc acest sistem pentru cã asa vor unii. Sunt hotãrât sã merg pânã în pânzele albe, pentru cã nu consider cã am gresit. Dacã am sã îmi reprosez ceva, este cã am prevenit prea mult oamenii care au gresit. Eu nu am putut sã-i las sã moarã pe mâna lor, i-am tras de mânecã pentru cã am crezut cã asa e bine.”, a declarat public, cu destul subînteles, Vasile Cernat. Iar de aici a început demersul în justitie.

Instanta i-a dat dreptate lui Cernat!

Dupã aproape doi ani de procese, Curtea de Apel Bucuresti a decis: „Dispune anularea dispozitiei nr. 177485/01.11.2011 a Inspectorului General al Politiei de Frontierã. Dispune repunerea reclamantului în situatia anterioarã, prin reîncadrarea sa pe functia detinutã anterior aplicãrii sanctiunii. Obligã pârâtul IGPF sã achite reclamantului despãgubiri reprezentând echivalentul diferentei de drepturi salariale de care a fost lipsit, urmare a aplicãrii sanctiunii, pânã la momentul reîncadrãrii efective. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntatã în sedinta publicã din data de 4 iulie 2012″.Recursul însã, se pare cã nu a fost formulat. „Nu stim dacã IGPF-ul a mai formulat acel recurs. Pânã acum noi nu am primit niciun document în acest sens, care sã vizeze rãmânerea definitivã sI irevocabilã a hotãrârii Curtii de Apel Bucuresti, în dosarul mentionat.”, a precizat inspectorul Denis Lazãr, purtãtor de cuvânt al IJPF Iasi.

Ia functia de unde nu-i!

Trebuie spus cã, între timp, Politia de Frontierã a trecut printr-o reorganizare, care a adus schimbãri majore în sistem. Astfel, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontierã (IJPF) Vaslui, nu mai existã, structura transformându-se în Serviciu Teritorial, care tine de Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontierã Iasi. „Trebuie sã se primeascã o decizie clarã, în ceea ce priveste situatia domnului Vasile Cernat. Probabil, în rãmânerea definitivã a deciziei Curtii de Apel, se va face totul conform acesteia. Problema este cã acea functie de adjunct al Inspectoratului de la Vaslui nu mai existã. Conducerea, cu sigurantã, va lua cea mai bunã decizie în acest caz.”, au mai spus reprezentantii STPF Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.