spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
14-mai-2024

A fost sau n-a fost… Ion Iliescu? (foto)

- Advertisement -

LANSARE Doar 50 de cãrti a vândut Ion Iliescu, ieri, la Vaslui, la lansarea volumului “Ion Iliescu – Fragmente de viatã si de istorie trãitã”, desi la eveniment au venit în jur de 200 de persoane. Primarii si consilierii PSD prezenti nu s-au prea înghesuit sã cumpere ultima carte a presedintelui de onoare a partidului, casier de serviciu fiind un consilier local de la Vaslui, Maria Onu. Lansarea nu a fost lipsitã de peripetii. Iliescu a ajuns cu o întârziere de douã ore, de la Iasi, timp în care pesedistii au stat linistiti în scaune, pentru a nu-si supãra sefii de partid. În salã, fostul presedinte nu s-a abtinut sã nu-l critice pe Mircea Geoanã, pe care l-a catalogat drept cea mai mare dezamãgire a sa. “Geoanã m-a dezamãgit o datã, l-am trimis ambasador în SUA. Când CDR câstigã alegerile, el este primul care trimite o scrisoare de multumire si felicitare acestora, de s-au crucit toti. Pe urmã, ati vãzut toti faza cu “Am învins! Mihaela, dragostea mea”, ce sã mai spun?”, s-a dezlãntuit presedintele de onoare al PSD.

Adusi la lansarea ultimului volum de memorii al lui Ion Iliescu, pesedistii vasluieni nu au fost prea convinsi sã scoatã din buzunare 70 de lei, pentru a achizitiona o carte semnatã de fostul presedinte al României. Nici Ion Iliescu nu s-a omorât cu punctualitatea, la lansare, ceea ce a nemultumit pe multã lume. Desi evenimentul trebuia sã se producã la ora 16.00, Iliescu, flancat de masini de la SPP, si-a fãcut aparitia la Centrul de Afaceri douã ore mai târziu, în jurul orei 18.00. A urcat linistit scãrile, împreunã cu presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, si deputatul Adrian Solomon, dupã care a dat mâna cu toti cei care erau în holul sãlii de sedinte. Rãmas în urmã, Solomon a fost întrebat de ce nu a venit si primarul Titi Constantinescu la lansare. “Nu stiu, dânsul e apatrid sau apartid, nu stiu cum sã-i spun”, a replicat Solomon, mândru tare de replica gãsitã.

“Unii spun cã a fost revolutia lui Iliescu”

Prezentarea cãrtii a fost fãcutã de profesorul Theodor Pracsiu, cel care, în urmã cu 15 ani, a mai fost martorul unei alte lansãri a unei cãrti semnatã Ion Iliescu. “Ce este mai important decât, ajuns la vârsta întelepciunii, privind în urmã, sã spui cã nu ai nimic sã-ti reprosezi? În ultimii 21 de ani, dl. Ion Iliescu a fost un factor activ al istoriei românesti. Nu se va putea scrie istoria acestor ani fãrã a mentiona rolul pe care l-a avut dl. Ion Iliescu”, a spus Pracsiu. Presedintele de onoare al PSD a rememorat prima sa întâlnire cu judetul Vaslui. Iliescu a spus cã a venit la Bârlad, în 1948, dupã ce a înfiintat Uniunea Asociatiilor de Elevi din România. De atunci, a mai ajuns în judet de mai multe ori, inclusiv în perioada în care era prim-secretar de judet la Iasi. Încetul cu încetul, discursul fostului presedinte al României s-a cantonat la zilele Revolutiei Române si a rolului jucat de el în acele evenimente. “Sunt si acum neghiobi care spun cã de vinã pentru victimele de la Revolutie sunt Iliescu si ai lui, cã a pus mâna pe putere si a inventat teroristii. Ce neghiobi”, a tunat Iliescu. Mergând pe aceeasi idee, Ion Iliescu a spus cã în România, în decembrie 1989, a fost Revolutie, întrucât s-a schimbat un regim opresiv cu un regim democratic. “În aceastã carte încerc sã dau un rãspuns tuturor polemicilor apãrute în societatea româneascã în ultimul timp, pe acest subiect. Unii spun cã a fost Revolutie pânã la ora 12.00, când Nicolae Ceausescu a fugit de la Bucuresti, dupã care a fost revolutia lui Iliescu. O prostie mai mare ca asta nu am auzit. Eu eram director al Editurii Tehnice, am fost filat de trei echipaje, zilnic”, a explicat Iliescu.

De la Revolutie la dãrâmarea CAP-urilor

Cum era de asteptat, au curs si întrebãrile la adresa fostului sef al statului, destul de dispus la discutii prelungite, seara trecutã. Printre altele, membrii de partid si simpatizantii l-au întrebat dacã simte cã poartã responsabilitatea distrugerii agriculturii, a fostelor CAP-uri si IAS-uri, imediat dupã 1990. Iliescu a avut propria variantã. “Cred cã s-ar fi putut face mai mult. Din pãcate, în zilele acelea nu am avut multi oameni de calitate, iar eu am sustinut pãstrarea CAP-urilor de unul singur, în timp de toatã lumea cerea retrocedarea terenurilor. Nu tãranii au demolat aceste CAP-uri, actiunea a venit din partea centrelor urbane, a unor oameni veniti de la orase sã-si ia terenurile si care au dãrâmat aceste clãdiri. Dacã am cerut pãstrarea CAP-urilor am fost numit bolsevic”, a spus fostul presedinte al României. La conferinta de presã, Iliescu a tinut sã explice relatia sa cu Victor Ponta, despre care a spus cã l-a alintat cu “cârlan nãrãvas“. “Victor Ponta nu este copt sã fie premier, nu are experientã. Dar, am vãzut cã în toatã Europa este un val al schimbãrii, tineri care preiau puterea în tãrile din Europa, ultimul exemplu este în Danemarca. Nu sunt ei copti, dar toti se coc la vremea lor”, a spus presedintele de onoare al PSD. Referitor la posibila suspendare a actualului presedinte Traian Bãsescu, Iliescu a rãspuns: “Pânã la alegeri, nicio sansã. Nu avem majoritatea. Vom vedea ce va fi dupã alegeri, dacã oamenii vor sti cui dau votul”.

Revolutia Românã la Vaslui, varianta Iliescu

Fostul presedinte al României, Ion Iliescu, nu stie ce s-a petrecut în Vaslui, în urmã cu 21 de ani, în zilele Revolutiei Române, însã crede cã autoritãtile de aici au contribuit si ele la schimbarea regimului opresiv. “Nu am nicio informatie, nu stiu ce a fost la Vaslui, în acele zile. Nici nu aveam de unde sã primesc informatii, toatã lumea încerca sã facã ordine în tarã. Stiam eu ce fãceau toate judetele? Nu, nici vorbã. Au fost judete linistite si judete mai agitate, în care s-au pierdut vieti omenesti”, a spus Iliescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.