Alegeri SUA 2020. Ce urmăreşte Donald Trump refuzând să-şi recunoască înfrângerea şi ce şanse au plângerile sale în justiţie?

Preşedintele Donald Trump continuă să nu-şi recunoască înfrângerea, invocând „fraude masive”, iar campania sa a lansat un val de contestaţii în justiţie în ciuda faptului că  oficialităţi americane federale din domeniul securităţii au declarat că alegerile din 3 noiembrie au fost „cele mai sigure” din istoria modernă a SUA. Trump este acuzat că nu ştie să piardă, că adânceşte diviziunile din societate şi ştirbeşte prestigiul Americii în lume.
Preşedintele Trump continuă să nu recunoască rezultatul recentelor alegeri prezidenţiale din SUA, considerându-le fraudate. Dovezile prezentate pânăa cum nu sunt de natură să confirme acestă ipoteză, dar pentru mulţi dintre cei peste 70 de milioane de americani, care l-au votat, ceea ce Donald Trump spune este şi adevărat şi nu este pus la îndoială.   Cei mai multi oficiali republicani fie îl susţin, formulînd acuzaţii nefondate, fie spun că preşedintele are dreptul să conteste în justiţie procesul electoral şi să prezinte dovezi, ceea ce este adevărat.   Mulţi analişti spun că Donald Trump nu vrea să pară că a pierdut, în ochii susţinătorilor, preferă să întreţină imaginea unei fraude. O a doua raţiune este menţinerea influenţei asupra bazei sale electorale pătimaşe, ceea ce îi asigură un cuvânt greu de spus în Partidul Republican, post-alegeri.   Liderii partidului nu-şi pot permite să-i nesocotească cerinţele cel puţin până la începutul lui ianuarie, când au loc două alegeri pentru Senat în Georgia, de care depinde controlul asupra camerei superioare a Congresului. Fără sprijinul entuziast al bazei electorale a lui Trump este foarte greu, dacă nu imposibil, pentru republicani să câştige, notează Europa Liberă.

Citeste mai mult: adev.ro/qjqd75
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ