spot_imgspot_img
14.3 C
Vaslui
29-apr.-2024

Ancheta privind decesele de la Spitalul Murgeni bate pasul pe loc. Între timp, alți pacienți își găsesc sfârșitul în condiții suspecte

- Advertisement -

SISTEMUL… Au trecut mai bine de cinci luni de când trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni au decedat, iar anchetatorii nu pot indica nici acum cine se face vinovat pentru moartea lor. Imediat după incident, Ministerul Sănătății a constituit o celulă de criză, și-a încordat mușchii în fața presei, sugerând conducerii unității sanitare să demisioneze, ca într-un final să promită că toți cei vinovați de cele trei morți vor fi trași la răspundere. După aproape jumătate de an, ancheta procurorilor bate pasul pe loc pentru că nici până acum, nimeni nu a fost în stare să stabilească din ce cauză au murit cei trei pacienți. În lipsa unei cauze, procurorii nu pot trage pe nimeni la răspundere și, ca în foarte multe alte astfel de cazuri, cel mai probabil morții vor fi scoși vinovați. Între timp, un caz aproape tras la indigo cu cel de la Murgeni s-a petrecut zilele trecute, la Spitalul “Sf. Pantelimon” din București, acolo unde 17 pacienți au murit în condiții suspecte. La fel ca la Murgeni, Rafila și-a încordat din nou mușchii în fața presei, promițând că vinovații vor fi trași la răspundere, însă până acum nu s-a luat nicio măsură. Președintele Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, a transmis că își dorește ca verificările în cazul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” să fie cât mai rapid încheiate și prezentat ”onest” rezultatul cercetării către public. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt însă foarte mici pentru că atunci când pacienții mor cu zile prin spitale, Ministerul Sănătății pare preocupat mai mult să ascundă neregulile sub preș.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul deceselor evitabile, potrivit datelor Eurostat. Două din trei decese înregistrate la persoane sub 75 de ani la nivelul UE puteau fi evitate, mai arată datele Eurostat. Cele mai multe decese tratabile și evitabile s-au înregistrat în România (80,1% din totalul deceselor la persoane cu vârsta sub 75 de ani), și în Slovacia (în jur de 78%), în timp ce Franța are cea mai mică rată a deceselor evitabile (60,6%), iar media Uniunii Europene este de 68%, arătau datele Eurostat. De asemenea, România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană. La fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze tratabile, ceea ce înseamnă o medie de unul din 476 de români. Media celor 27 de state membre ale Uniunii Europene este de 91 de decese tratabile la suta de mii de locuitori – mai puțin de jumătate față de România. În spatele deceselor evitabile se află un cumul de factori, unde intră personalul medical insuficient, lipsa materialelor sanitare, faptul că pacienții ajung la spital târziu pentru a fi diagnosticați.

Când nu ard de vii, pacienții mor din alte cauze

În ultimii ani, zeci de pacienți au murit arși de vii în spitalele din România. Tradițional, după fiecare tragedie, am auzit promisiuni. Puține au fost, însă, respectate. Începând cu anul 2021, statul a avut la dispoziție 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor electrice și a instalațiilor de oxigen din unitățile medicale. Trei ani mai târziu, nu avem niciun proiect major finalizat și mai mult de jumătate dintre fonduri necheltuite. Însă, în spitalele din România, riști să mori nu doar ars de viu, ci și otrăvit, așa cum s-a întâmplat cu cei trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni, care în luna noiembrie a anului trecut au decedat în condiții suspecte, după ce au mâncat alimente pe bază de pește de la o mănăstire din apropiere. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara la acea vreme că instituțiile statului vor face lumină în acest caz, atât pe latură medicală, cât și penală. “Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire. Nu am niciun fel de obiecție din punctul ăsta de vedere, dar știm bine că-n spitale se poate distribui o mâncare pentru care există autorizație. Problema nu e ce trebuie să verifice, ci ce trebuie să accepte. Trebuie să accepte alimente care proveneau dintr-o sursă verificată și autorizată pentru acest tip de activitate. Nu a existat așa ceva. Am discutat și cu ANSVSA, care a verificat bucătăria mănăstirii. E clar că, atunci când nu respecți niște proceduri, se pot întâmpla accidente, de data aceasta unul tragic. Ancheta nu este doar de natură medicală, va fi și o anchetă penală și toate aceste lucruri vor face concluziile. O să vedem în timp care e situația. Noi vom verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite. DSP va face acest lucru, dar alte autorități ale statului vor face și ancheta penală. E vorba de trei decese, lucru care nu poate trece fără ancheta penală”, a declarat Alexandru Rafila imediat după decesul celor trei pacienți de la Murgeni. Au trecut mai bine de cinci luni de la tragicul eveniment, iar ancheta penală bate pasul pe loc. Potrivit unor surse juridice, la dosar încă nu a fost depus certificatul prin care este stabilită cauza deceselor, motiv pentru care procurorii nu pot continua ancheta.

Între timp, o altă tragedie are loc în spital

ANCHETE… O situație asemănătoare cu cea de la Murgeni s-a petrecut la începutul acestei luni, la Spitalul “Sf. Pantelimon” din București, acolo unde 17 de pacienți au murit în decurs de patru zile, ca urmare a administrării incorecte a unui medicament. În urma acestei tragedii, au fost deschise patru anchete. Una este cea internă, din care fac parte medici din alte secții decât cea de Terapie Intensivă și a fost constituită de conducerea unității sanitare. O altă anchetă a fost deschisă de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. A treia este cea deschisă de Colegiul Medicilor București, unde specialiștii au cerut copii de pe dosarele medicale ale celor 17 pacienți care au decedat în secția ATI în perioada 4-7 aprilie și astfel trebuie să vadă dacă au fost nereguli în administrarea tratamentului numit noradrenalină, o perfuzie care are rolul de a crește și menține tensiunea arterială. Cea de-a patra anchetă este cea penală, deschisă de procurori și în cadrul căreia se fac verificări la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Deși au fost mobilizate mai multe instituții de control, și ancheta de la București pare să bată pasul pe loc, la fel ca la Murgeni, fapt evidențiat și de președintele Colegiului Medicilor București, care a cerut ca rezultatul cercetărilor să fie făcut public cât mai repede, pentru a nu plana niciun fel de suspiciune asupra cadrelor medicale. “Opinia publică trebuie să cunoască tot adevărul în cazul de la Spitalul «Sfântul Pantelimon», așa cum este firesc în orice altă situație. Familiile pacienților trebuie și vor afla adevărul și întreaga situație trebuie să se lămurească. Consider că în Municipiul București și la nivel național avem foarte mulți medici profesioniști desăvârșiți, avem colegi medici recunoscuți la nivel internațional și din acest motiv situația nu trebuie să se interpreteze, ci trebuie clarificată și nu trebuie să se aducă un minus la nivel de încredere și al percepției raportat la menirea de a fi medic, un minus pentru profesioniștii din domeniul medical în ansamblu”, a declarat prof. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București. Dacă în cazul deceselor de la București toată lumea se zbate pentru aflarea adevărului, în cazul de la Murgeni, nimeni nu pare a fi interesat de cauzele care au provocat decesele celor trei pacienți.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.