spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Apelul inculpatilor din dosarul „Munteanu”, pe repede înainte. Procurorii, nemultumiti de achitarea a doi dintre inculpati!

- Advertisement -

VREMURI GRELE…Nu s-a uscat bine cerneala pe sentintele date de Tribunalul Vaslui în dosarul fostului comisar Munteanu, cã deja a fost stabilit primul termen pentru judecarea apelului. Acesta a fost fãcut atât de inculpati, nemultumiti de duritatea pedepselor, cât si de cãtre procurorii anticoruptie. Surse judiciare vorbesc despre faptul cã nemultumirea procurorilor ar fi generatã de faptul cã doi dintre inculpati (Ciprian Safir si Mihai Nãstasã – n.r.) au fost achitati în primã instantã, în timp ce restul au primit pedepse cu închisoarea cu executare sau cu suspendarea executãrii pedepsei. Astfel, la începutul lunii aprilie, inculpatii din dosar vor da piept cu magistratii Curtii de Apel Iasi. Chiar dacã, spun aceleasi surse judiciare, prima sedintã poate fi amânatã din diverse motive, dosarul se va judeca pe repede înainte pentru a nu interveni prescriptia faptelor. Cu alte cuvinte, pentru inculpati urmeazã o perioadã tulbure, pânã când magistratii Curtii de Apel Iasi îsi vor spune ultimul cuvânt în dosar.

La sfârsitul lunii ianuarie, Tribunalul Vaslui a dat sentinta într-unul dintre cele mai rãsunãtoare dosare de coruptie care au zguduit, din temelii, politia vasluianã. Astfel, pe 30 ianuarie, atât politistii acuzati de fapte de coruptie, dar si o serie de oameni de afaceri din Vaslui au aflat cã sunt condamnati la închisoare cu executare sau cu suspendare si obligati la plata cheltuielilor de judecatã. Chiar dacã vasluienii nu au fost de acord cu faptele comise de inculpati, multi au considerat cã pedepsele sunt mari si aspre tinând cont de faptul cã Iulian Munteanu a primit 9 ani de detentie sau cã unii dintre subalternii sãi, aflati încã în serviciu, au aflat cã nu mai pot continua cariera de politist. Se pare cã nu doar unii dintre vasluieni sau inculpatii nu au fost multumiti de pedepse, ci si procurorii anticoruptie. Cele douã pãrti s-au adresat Curtii de Apel Iasi cu contestatii, iar instanta ieseanã a stabilit deja primul termen de judecatã, pentru începutul lunii aprilie. «Nu cunosc motivele procurorilor pentru apel dar, cel mai probabil, achitarea a doi dintre inculpati, mai ales a politistului Mihai Nãstasã, poate reprezenta un motiv plauzibil. În plus, a fost stabilit destul de repede termen de judecatã. Primul termen fusese stabilit pe 17 aprilie ca mai apoi instanta sã revinã pentru un nou termen, pe 4 aprilie. Acest lucru poate indica faptul cã judecarea apelului nu se va prelungi. Din contra, pentru a evita prescrierea faptelor, este posibil ca dosarul sã se finalizeze înainte de acel termen”, spun surse judiciare.

Pedepsele date de judecãtorii vasluieni în primã instantã

Trimisi în judecatã încã din 2015, dupã ce au fost acuzati de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie, de fapte de coruptie, politistii si oamenii de afaceri din vestitul dosar al politistilor de la Rutierã si-au primit pedepsele. În total, în fata judecãtorilor au ajuns 19 inculpati ca, la final, unii dintre ei sã fie condamnati la închisoare cu executare, altii sã se bucure de sentinte cu suspendarea executãrii pedepsei si un singur politist sã fie achitat. Iatã lista inculpatilor din dosar si al pedepselor primite de acestia:

Iulian Munteanu a fost condamnat la 9 ani de închisoare, pentru mai multe fapte penale, printre care luare de mitã si instigare la abuz în serviciu. În plus, acesta a mai primit o pedeapsã de interzicerea unor drepturi pe o perioadã de 5 ani dupã executarea sentintei. Printre altele, aceeasi instantã a dispus confiscarea specialã a sumei de 162 de lei, reprezentând contravaloarea sticlelor de sampanie pretinse la un pret redus.

Mihai Axente a fost condamnat la 3 ani si 3 zile de închisoare cu executare. În cazul lui, judecãtorii au decis confiscarea specialã a unui pat executat artizanal, din lemn de frasin si l-au obligat la plata a aproximativ 1.600 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat. De asemenea, Axente a primit si o pedeapsã complementarã de interzicere a unor drepturi pe o perioadã de 5 ani.

Ioan Vârlan a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare si 5 ani pedeapsã complementarã de interzicere a unor drepturi. În cazul lui instanta a dispus confiscarea specialã a sumei de 126 de lei, reprezentând valoarea gazului GPL din cele douã butelii pretinse si primite. În plus, acesta a fost obligat la plata a 2.600 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat.

Mihai Carp a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare si a fost obligat la plata cheltuielilor de judecatã, în cuantum de aproape 2.600 de lei.

Augustin Nicolae Brat a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de supraveghere de 3 ani. Pe lângã plata cheltuielilor de judecatã, în cazul acestuia instanta a decis sã-i interzicã dreptul de a mai fi politist si sã presteze 90 de zile, muncã în folosul comunitãtii.

Mihai Gabriel Beraru a primit aceeasi pedeapsã ca si colegul sãu, Brat. Și în cazul lui, judecãtorii l-au obligat sã plãteascã 2.600 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat si i-au interzis sã-si mai exercite meseria de politist.

Cernat Irinel Ioan s-a ales, în schimb, cu 4 ani de închisoare cu executare. Și acestuia i-a fost interzis dreptul de a mai fi politist si a fost obligat sã achite 2.600 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat.

Constantin Guralivu a fost condmanat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani. De asemenea, i-a fost interzis dreptul de a mai fi politist si a fost obligat la plata cheltuielilor de judecatã si la 90 de zile de muncã în folosul comunitãtii.

Andrei Roman a fost, de asemenea, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani. De asemenea, i-a fost interzis dreptul de a mai fi politist si a fost obligat la plata cheltuielilor de judecatã si la 90 de zile de muncã în folosul comunitãtii.

Enachi Ion a primit tot 2 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani, a fost obligat sã presteze muncã în folosul comunitãtii si sã achite aproximativ 2.600 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat.

Costel Diaconescu a fost condamnat, pentru dare de mitã si abuz în serviciu, la 3 ani si 8 luni de închisoare cu executare. În plus, acesta a primit o pedeapsã complementarã de interzicere a unor drepturi pe o perioadã de 5 ani dupã executarea pedepsei si a fost obligat la plata cheltuielilor de judecatã.

Romicã Huhurez a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei si obligat la plata cheltuielilor de judecatã. Judecãtorii au tinut cont si de faptul cã acesta a achitat prejudiciul.

Marian Loghin a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infractiunii de cumpãrare de influentã si dare de mitã. În plus, acesta a fost obligat la plata cheltuielilor de judecatã.

Sãlceanu Petricã a fost, de asemenea, condamnat, la 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani. Inculpatul a fost obligat la plata cheltuielilor de judecatã si sã presteze 90 de zile de muncã în folosul cumunitãtii.

Sava Ionut a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani. În plus, acesta a fost obligat sã plãteascã 1.600 de lei, cheltuieli de judecatã si sã presteze 90 de zile de muncã în folosul comunitãtii.

Drãghiciu Ionut a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani si a fost obligat sã presteze 90 de zile de muncã în folosul comunitãtii. De asemenea, Nãstase Dan a fost achitat, iar fatã de Ionut Drãghiciu a încetat procesul. Tot achitat a fost si omul de afaceri Ciprian Safir.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.