spot_imgspot_img
19.2 C
Vaslui
04-mai-2024

Arme la liber pe internet

- Advertisement -

Sute de oameni din judet s-au dotat in utima vreme cu arme de autoaparare. De la spray-uri cu continut iritant-lacrimogen pina la pistoale cu bile de cauciuc, iesenii au facut o investitie, adesea costisitoare, pentru siguranta lor. Pentru multe arme neletale nu trebuie nici un aviz din partea Politiei si nu se inregistreaza. Altele, cum ar fi pistoalele cu gaze
sau bile, au nevoie doar de un simplu aviz. Peste 1.700 de arme neletale de autoaparare sint acum inregistrate la Politia Iasi. Cum poti intra in posesia unei astfel de arme si citi bani iti trebuie? Cind poti folosi arma si cind nu?

Zeci de tipuri de arme pot fi cumparate „la liber” de pe internet. Site-urile de profil au pagini intregi cu arme de autoaparare care pornesc de la sprayurile cu continut iritant-lacrimogen sau aparate cu electrosocuri si ajung pina la pistoale cu gaz sau cu bila de cauciuc.

Daca in cazul acestora din urma politistii spun ca exista un control al detinatorilor, ele fiind supuse avizarii, in cazul celorlalte nu se stie citi detinatori exista. „Achizitia unor astfel de echipamente nu trebuie anuntata la noi”, spune comisarul sef Georgel Grumeza, seful Serviciului Ordine Publica din cadrul Politiei iesene.

Alte tipuri de arme care pot fi achizitionate prin intermediul site-urilor sint cele pentru air-soft (un sport similar painball-ului) printre care se pot insa strecura si arme cu gaz, spun politistii. In Iasi exista inregistrati 1.500 de ieseni care detin arme de autoaparare.

Nu te poti apara cu pistolul de pumnii unui agresor

Site-urile de profil prezinta pagini intregi cu arme pentru autoaparare, oferta
fiind diversificata in functie de preferintele fiecaruia si de banii pe care vrea sa ii investeasca in propria siguranta. De la sprayuri cu piper sau cu continut iritant-lacrimogen, aparate cu electrosocuri, bastoane telescopice sau box-uri metalice si pina la pistoale cu gaz sau bila de cauciuc, toate se gasesc de vinzare pe internet
. Daca in cazul acestora din urma politistii spun ca exista un control al detinatorilor, ele fiind supuse avizarii, in cazul celorlalte nu se stie citi detinatori exista.

„Achizitia unor echipamente pentru autoaparare, cum sint sprayurile sau electrosocurile, nu trebuie anuntata la noi, si din acest motiv nu exista o evidenta a detinatorilor. Nu intra in categoria celor pentru care este necesar eliberarea unui aviz sau a unei autorizatii pentru detinere. De altfel, legea nu pedepseste detinerea unor astfel de echipamente de autoaparare”, a precizat comisarul sef Georgel Grumeza, seful Serviciului Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean.

Daca sprayurile sint mai cunoscute, nu acelasi lucru se poate spune despre bastoanele cu electrosocuri. Aceasta „arma” este destinata in special firmelor
de securitate, dar e ideala si pentru protectia personala. Bastonul are o lungime care va permite sa il folositi de la o anumita distanta, generind o tensiune foarte mare, de 800 de kilovolti, tensiune care practic paralizeaza pe moment agresorul. Descarcarea electrica este foarte puternica si zgomotoasa, fapt care, de asemenea, poate duce la intimidarea agresorilor chiar inainte de a fi atinsi. Potrivit producatorilor, este eficient
si impotriva animalelor agresive. Cind bastonul este desfacut si actionati butonul pentru socuri, acesta va curenta pe toata lungimea bastonului.

In ceea ce priveste folosirea armelor de autoaparare, politistii spun ca cel care face uz de ele trebuie ulterior sa dovedeasca faptul ca le-a folosit pentru a se apara. „Asa cum le spune si denumirea, sint pentru autoaparare. In toate cazurile in care sint folosite asemenea arme, se fac cercetari pentru a se stabili daca a fost sau nu autoaparare. In lege este specificata notiunea prin faptul sa raspunzi cu aceeasi forta cu cea cu care esti atacat. Daca, de exemplu, esti atacat de cineva care nu are nimic in mina, nu poti sa scoti pistolul sa tragi”, a mai completat comisarul sef Grumeza.

Arme cu motoras electric

Ofiterii de la Serviciul Arme Explozivi si Substante Periculoase (SAESP) spun ca o categorie aparte de arme sint cele pentru air-soft (un sport similar painball-ului), in care se folosesc arme cu bile de plastic de pina la 6 milimetri diametrul.

„Aici sint doua categorii. Sint unele care functioneaza pe baza de motoras electric si unele care functioneaza pe baza de gaz. In cazul celor din a doua categorie se pot strecura si arme cu gaz din categoria celor de autoaparare. Armele se clasifica dupa modul de functionare si destinatie. Dupa modul de functionare intra la categoria celor supuse autorizarii fiind arma cu gaz, dar ca destinatie e arma pentru air-soft. Noi pe cele cu gaz care le descoperim le ridicam si le expertizam”, spune comisarul sef Gheorghe Fotea, seful SAESP.

In cazul armelor „clasice” destinate autoapararii, politistii spun ca exista un control atit al detinatorilor, cit si al armelor aflate in judet. „Cele cu gaz sau cu bila de cauciuc sint supuse autorizarii de catre Politie. In momentul de fata exista aproximativ 1.500 de detinatori de arme neletale, care au aproape 1.700 de arme. Aproximativ jumatate sint detinatori de arme cu bila de cauciuc”, a mai spus comisarul sef Fotea.

Preturi orientative

* Aparate cu electrosocuri: intre 80 si 418 lei (in functie de forma si tensiunea descarcata);

* Spray (cu piper sau continut iritant-lacrimogen): intre 10 si 62 de lei (in functie de continut si gramaj);

* Bastoane telescopice: preturi intre 80 si 200 de lei;

* Box metalic: 25 de lei;

* Pistol cu gaz: 390 – 1.000 lei;

* Pistol/revolver cu bila de cauciuc: 800 – 1.600 lei.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.