0.5 C
Vaslui
06-dec.-2022

Captură de 700.000 de tigări

- Advertisement -

Grupul de lucru operativ constituit pentru combaterea evaziunii au prezentat raportul celor cîteva luni de activitate • desi se plîng că dotările lasă de dorit, luptătorii antievaziune sînt multumiti de rezultatele obtinute • au fost confiscate peste 700.000 de tigări si 1.100 de litri de alcool • au mai fost constatate 63 de infractiuni, fiind cercetate 26 de persoane •
Reprezentantii principalelor institutii care fac parte din Grupul de lucru operativ, creat special pentru a combate evaziunea fiscală, s-au întîlnit ieri la sediul Politiei Neamt. Au participat comisarii sefi Aurelian Vasea Soric si Ioan Pînzariu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor Economice, procurorul Stelian Olteanu, seful Sectiei Urmărire Penală de la Parchetul Judetean. La întîlnire au mai participat Stefan Rusu, reprezentat al Directiei Generale de Finante Publice comisarul Ovidiu Nicodim, din cadrul Gărzii Financiare, fiind prezentate rezultatele luptei împotriva evaziunii. La unison, cei prezenti s-au declarat multumiti de colaborare, dar a existat si o parte mai putin plăcută: prezentarea lipsurilor cu care se confruntă cei angrenati în acest „război“. Procurorul Stelian Olteanu a arătat că nu există autoturisme suficiente si nici combustibil, o problemă fiind si costul mare al expertizelor necesare în finalizarea dosarelor penale. „Cheltuielile au fost reduse, iar activitatea a crescut. Ne este destul de greu să ne deplasăm operativ la fata locului. Folosim niste Dacii rablagite, iar infractorii detin autoturisme de ultimă generatie. Si asta în conditiile în care trebuie să te deplasezi operativ la fata locului, să fii acolo atunci cînd trebuie. Pentru că nu plătim la timp, expertizele se efectuează cu întîrziere, iar acest lucru duce la întîrzierea finalizării lucrărilor penale. Pe de altă parte, efectuarea acestor expertize necesită foarte mult timp. În unele cazuri s-a lucrat si jumătate de an. Documentele contabile ale firmelor evazioniste necesită un volum mare de muncă. Au fost ridicate chiar camioane cu documente, iar perioada de verificare a acestora este foarte mare“, a declarat procurorul Olteanu.
Comisarul sef Aurelian Soric a precizat că la IJP Neamt nu există nici o problemă vizavi de alimentarea cu combustibil a autovehiculelor din dotare. „Avem capacitatea să intervenim la orice eveniment“, a declarat ofiterul. O altă problemă ridicată s-a referit la lipsa unor spatii adecvate pentru depozitarea bunurilor confiscate, referirea clară fiind la autovehicule. „În anumite cazuri se dispune confiscarea autovehiculelor folosite la comiterea evaziunii, însă noi nu dispunem de spatii corespunzătoare pentru a le depozita. Acele mijloace de transport sînt supuse deprecierii, iar valoarea lor scade odată cu trecerea timpului“, a declarat comisarul sef Pînzariu. Din iunie si pînă în prezent, politistii nemteni, în cooperare cu celelalte autorităti, au confiscat peste 700.000 de tigarete si 1.100 litri de alcool. De asemenea, au fost constatate 63 de infractiuni, fiind cercetate 26 de persoane, în 15 dosare penale de evaziune fiscală si infractiuni la Codul Fiscal si Codul Vamal. Dintre cele 63 de infractiuni, 21 au fost de evaziune, 22 de detinere sau comercializare a produselor accizabile, 16 infractiuni de contrabandă, 4 de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup. Procurorii parchetelor din Neamt au întocmit 17 rechizitorii privind infractiuni de evaziune si alte fapte sanctionate de Codul Fiscal si Codul Vamal.

monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.