2024 a adus o situaţie unică până acum în peisajul medical din Iaşi: s-a suspendat criza perpetuă de sânge, din cauza căreia erau amânate operaţiile non-vitale şi din cauza căreia medicii făceau mereu apel la oameni să doneze. Nu doar că s-a suspendat, dar la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi angajaţii nu au mai putut să facă faţă numărului foarte mare de doritori.
Explicaţia este, însă, una simplă: Guvernul a decis să remunereze adecvat activitatea de donare de sânge, pentru a stimula oamenii să doneze cât mai mult. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, în loc de bonuri de masă de 67 de lei, un donator primeşte 280 de lei, adică cu 320% mai mult, pe lângă beneficiile existente: liber o zi de la muncă şi o serie de analize medicale realizate în mod gratuit.
Încă din prima zi în care s-a redeschis în 2024 centrul de la Iaşi oamenii s-au aşezat la coadă pentru a putea dona. O parte dintre ei au fost refuzaţi, alţii mutaţi în zilele următoare, dar fluxul a fost constant de peste 100 de persoane, cât se atingea în vârful anilor trecuţi, în mijlocul unor campanii de conştientizare a importanţei donării de sânge.
„Cererea a fost atât de mare încât personalul nu mai făcea faţă. Aveam deja stocuri excedentare şi a trebuit să mai reducem din numărul celor primiţi în unitate. Am limitat la 100 – 120 de persoane pe zi şi a fost la fel până săptămâna aceasta, când, nu aş putea să vă spun de ce, dar s-au prezentat şi ei mai puţini, în jur de 80, până într-o sută. În orice caz, un număr semnificativ”, a declarat dr. Alina-Elena Pleşu, director al Centrului de Transfuzii Sanguine din Iaşi…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ce-se-intampla-la-iasi-medicii-nu-mai-fac-fata-numarului-imens-de-donatori-nu-e-minune-s-a-marit-remuneratia-cu-320–374020.html