spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-apr.-2024

CIADO afirmă că nu sunt suficiente date că tânărul Alexandru Zamfir a consumat drogul ‘Crocodil’

- Advertisement -

Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) susţine într-un comunicat remis luni AGERPRES că nu există date suficiente pentru a spune că tânărul Alexandru Zamfir a consumat drogul „Crocodil”.

Sursa precizează totodată că în conferinţa de presă de luni reprezentantul CIADO a susţinut „în mod clar” că este vorba despre efectele drogurilor denumite etnobotanice şi le-a solicitat jurnaliştilor să nu se insiste asupra faptului că tânărul a consumat drogul „Crocodil”, pentru că nu acesta era subiectul, ci starea gravă a tânărului.

„Reprezentantul CIADO România, în cadrul discuţiilor cu familia tânărului ce considera că fiul lor a consumat drogul ‘Crocodil’, a precizat că simptomele pe care le prezintă tânărul pot fi ca cele provocate de drogul ‘Crocodil’, dar până la pronunţarea de către un laborator de specialitate nu pot fi decât supoziţii. CIADO nu a făcut o declaraţie oficială că tânărul a consumat drogul ‘Crocodil’, neavând suficiente date pentru a confirma acest lucru”, afirmă preşedintele CIADO România, acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, în comunicatul citat.

Agenţia Naţională Antidrog a precizat, într-un comunicat remis luni AGERPRES, că în ţara noastră nu au fost înregistrate cazuri de consum al drogului cunoscut sub denumirea de „Crocodil” confirmate nici toxicologic, nici criminalistic.

Substanţa activă a acestui drog – dezomorfina – a fost sintetizată pentru prima dată în anul 1932, în Statele Unite ale Americii, în vederea utilizării medicale. În urma studiilor realizate, a reieşit faptul că această substanţă are un efect analgezic, de 8-10 ori mai puternic decât al morfinei şi cu o toxicitate de trei ori mai mare decât a acesteia, cu efecte nocive asupra sănătăţii umane.

Ca urmare a acestor studii, dezomorfina a fost supusă controlului internaţional, fiind clasificată ca substanţă stupefiantă, fără uz medical. În legislaţia din România substanţa face parte din Tabelul nr. 1 din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Consumul acestui tip de drog a fost semnalat pentru prima oară în Rusia şi există suspiciunea că se utilizează şi în Germania, fapt însă neconfirmat până în prezent.

Întrucât dezomorfina poate fi sintetizată din codeină, Agenţia Naţională Antidrog a făcut un apel direct către unităţile farmaceutice privind respectarea întocmai a circuitului legal al acestei substanţe.

De asemenea, consumatorii de droguri sunt sfătuiţi să se adreseze pentru urgenţe sau alte tipuri de asistenţă medicală, psihologică şi socială, doar instituţiilor autorizate. Agenţia promovează, prin specialişti, aceste tipuri de servicii integrate, în cadrul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog şi a centrelor de asistenţă integrată în adicţii.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.