spot_imgspot_img
18.5 C
Vaslui
29-apr.-2024

Cimbrul, medicament sau condiment minune pentru mâncãruri alese

- Advertisement -

SÃNÃTATE DIN FRUNZE…Cimbrul este o plantã robustã, tufoasã, cu frunze verzi-cenusii, ce are un parfum si un gust intens. Este o plantã aromaticã folositã frecvent în bucãtãria româneascã pentru a da savoare multor preparate, de la ciorbe si tocãnite, pânã la fripturi sau saramuri de peste. Cimbrul este însã si o plantã de leac, folositã în medicina traditionalã pentru proprietãtile sale dezinfectante, pentru întãrirea sistemului imunitar, dar si pentru scãderea tensiunii arteriale. Ceaiul de cimbru are o aromã specificã, puternicã, fiind un excelent tonic. De fapt, gospodinele când introduc aceastã plantã în alimentatie, fãrã sã vrea se aleg cu efectele terapeutice ale acesteia. Vã oferim mai multe detalii despre acestã plantã minune, în special despre cultivarea acesteia, oferite de un fermier pe care l-am prezentat în editia de ieri a ziarului si care cultivã pe o suprafatã foarte mare de teren aceastã plantã.

În general, cimbrul este excelent în sustinerea sistemului imunitar si respirator, precum si a sistemului digestiv, nervos si a altor functii. Dacã te-ai sãturat sã cumperi si sã încerci medicamente pentru acnee fãrã prescriptie medicalã fãrã rezultate bune, este posibil sã ai noroc. Cimbrul luptã împotriva acneei si este cunoscut pentru proprietãtile sale antibacteriene. Când cimbrul este îmbibat în alcool timp de zile sau sãptãmâni, acesta se transformã într-o solutie cunoscutã sub numele de tincturã. În studiul realizat pe tinctura de cimbru, constatãrile au fost impresionante. Acest preparat natural de plante medicinale a combãtut cosurile mai bine decât produsele antiacnee, care includeau peroxidul de benzoil. De asemenea, scade tensiunea arterialã. O modalitate sigurã de a folosi cimbrul pentru a reduce ritmul cardiac, este sã-l înlocuiesti cu sarea în mâncare. Calmeazã si poate opri tusea! Uleiul esential de cimbru, care se obtine din frunzele sale, este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse. Cimbrul sporeste si imunitatea, iar obtinerea tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul în fiecare zi poate fi o provocare. Din fericire, cimbrul este plin de vitamina C si este, de asemenea, o sursã bunã de vitamina A. Dacã simti cã apare o rãcealã, cimbrul te poate ajuta sã îti revii, crescând imunitatea. Un alt beneficiu al cimbrului pentru sãnãtate: este o sursã bunã de cupru, fibre, fier si mangan. Cimbrul mai este si o excelentã sursã de minerale si vitamine esentiale pentru o sãnãtate optimã. Frunzele si lãstarii sãi fragezi sunt una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc si seleniu.

Cimbrul „luptã” cu mucegaiul, dãunãtorii si tântarii!!

Uleiul de cimbru poate fi rãspunsul pentru concentratii scãzute de mucegai. Uleiul esential de cimbru si timol detine multe proprietãti fungicide. Cercetãrile sugereazã cã poate fi utilizat ca dezinfectant în locuintele în care existã o concentratie scãzutã de mucegai. De asemenea, timolul, unul dintre uleiurile esentiale importante, are caracteristici antiseptice, te scapã de dãunãtori si este utilizat în mod obisnuit pentru a distruge bacteriile si virusii, precum si sobolanii, soarecii si alti dãunãtori. Datoritã proprietãtilor sale antiseptice si antifungice, este un ingredient obisnuit în apa de gurã. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient popular în deodorantele naturale. Este bun în aromaterapie.

Cum reuseste fermierul din Grivita sã aibã tot timpul cimbru proaspãt

SECRET…Cimbrul este un ingredient minunat care este folosit în bucãtãriile din întreaga lume. Frunzele proaspete sau crengile întregi pot fi folosite la prepararea cãrnii. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient excelent de utilizat cu peste. Cimbrul merge bine cu carne, rosii si fasole. În România, cimbrul este folosit pentru mâncãruri precum ciorbã de fasole, sarmale, tocane, tocãnite si preparate cu miel sau porc. Iatã ce ne-a relatat Gina Cîmpeanu despre secretele culturii de cimbru.   În editia de ieri am publicat un material amplu despre ferma familiei sale, în care cultivã toate zarzavaturile pe care le vinde în piata Sf. Ilie din Bârlad. „An de an, noi cultivãm circa jumãtate de ha de cimbru. E un condiment foarte cãutat, foarte bun, trebuie prãsit de mai multe ori, trebuie sã aibã apã, cã pentru el nu este ierbicid, doar apã! Pentru cimbru, ierbicidiul este doar sapa! Planta rezistã la lipsa de apã, dar nu mult, cimbrul trebuie sã fie udat, deoarece este iubitor de apã! Noi avem instalatie de udat si ne descurcãm excelent. Cultivãm aceastã plantã în etape, ca sã avem tot timpul la piatã cimbru proaspãt! În momentul când recoltezi, trebuie sã cultivi imediat, la 2-3 sãptãmâni o altã bucatã de teren cu cimbru la crescut si tot asa, ca sã avem de recoltat, tot timpul. Începem cu recoltatul la finele lui iunie – panã la începutul lui septembrie, asa cã avem la douã luni marfã proaspãtã! La jumãtatea lunii septembrie se terminã cu recoltatul de cimbru, pentru cã nu rezistã la frig sub 4-5 grade”, a spus Gina Cîmpeanu. De asemenea, ne-a mai precizat cã are multi clienti care cumpãrã cimbru, nu pentru pus în mâncare, ci pentru ceaiuri care le calmezã tusea sau care-l folosesc ca antiseptic.

Cimbrul, de la planta zânelor, la planta cu proprietãti terapeutice

CURIOZITÃTI…Stiati cã, dupã 35-42 de zile de la plantare, cimbrul e gata sã se bucure de mai mult spatiu, într-un ghiveci mai mare sau în grãdinã? Sau cã cimbrului îi place sã se scalde în soare? Dacã uiti câteodatã sã-l uzi, nu-i nimic. Rezistã la secetã. El trebuie udat mai mult când e mic. Odatã ce planta creste, se dezvoltã perfect în solul mai uscat. Aroma lui va fi chiar si mai intensã dacã îi pãstrezi solul drenat de apã. Ca sã ai un cimbru bogat în frunze si aromã, nu lãsa bobocii de flori sã înfloreascã! Dupã aproximativ 80-100 de zile de la plantare, te poti bucura de gustul intens aromat al frunzelor de cimbru într-un preparat delicios. Stiati cã, mai demult, oamenii îsi puneau sub pernã cimbru, pentru a visa frumos? Si cã existã peste 100 de soiuri de cimbru? Mai mult, stiati cã Zânele iubesc cimbrul? Si cã în Franta si în Anglia, grãdinarii îl planteazã pentru a ademeni zânele?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.