spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
08-mai-2024

Cum îi primesc românii pe cei reveniți acasă, după o viață muncită în străinătate

- Advertisement -

DOR DE ROMÂNIA… Răpuși de dorul de țară, mulți români din Diaspora aleg să facă pasul înapoi acasă. Este o decizie îndelung cântărită, în care, de multe ori, cei care fac acest pas cer sfatul celorlalți care, deja, s-au întors. Astfel, o doamnă ieșită la pensie a pus o întrebare care a stârnit o adevărată polemică pe Internet. “Mai sunt românii acei oameni de treabă, prietenoși cu oricine și buni vecini?”. Au fost multe opinii pro și contra și una dintre cele mai interesante aparține unei doamne din județul Vaslui: “La tara mai există relațiile de apropiere între vecini ca pe vremuri. Părinții mei s-au întors la începutul pandemiei în satul copilăriei mele la Brodoc, lângă Vaslui, dupa 20 de ani de capitală și au fost primiți cu brațele deschise de vecini, toți se ajuta reciproc, sunt ca o mare familie, au început să se întoarcă cei tineri. Doar pe strada mea sunt veniți din Italia o asistentă medicală, din Spania un electrician, din Cipru, cu familiile, copii mici… încet, încet, întinerește satul.”

Este cineva din grup care s-a reîntors în Romania după 40 de ani de străinătate?! Eu, acum pensionară de 4 ani, singură, fără copii aș vrea să fac pasul asta, dar….am totuși unele “temeri”. De exemplu, cum ești primit în societate dupa atâția ani ? mai există acea vecinatate, vecini care pe vremuri erau mai apropiați decât rudele? Mulțumesc pentru eventualele sfaturi”.

Acesta este mesajul care a stârnit foarte multe reacții pe un grup de Facebook. Așa cum reiese și din cele spuse de doamna care vrea să revină în România, cel mai mult o îngrijorează faptul că este posibil ca românii să se fi schimbat și nu mai există acea căldură sufletească tradițională. De altfel, este posibil ca tocmai acest motiv, această dorință de a fi înconjurată de oameni calzi care se ajută unii pe alții, să o fi determinat să vrea să se întoarcă în România. Pe acest principiu, un răspuns foarte încurajator a fost lansat de o doamnă din județul Vaslui care crede că satele românești întineresc datorită celor care se întorc în locurile natale.

“Luați-vă o căsuță la țară și o să vedeți raiul pe pământ”

“Doamnă, luati-vă o căsuță la țară, dar să fie lângă oraș, să aveți și vecini, să nu fie câte o casă ici și colo, lângă o mănăstire, o să vedeți adevăratul rai pe Pământ!!!

Că oricum, aveți o pensioară cât de cât bună (bănuiesc), nu toata lumea este la fel, sunt persoane cu valori!

Incă la țară, este inima aia… când nu am o ceapa în casă, vecinul ți-o dă…

Când m-am mutat la Iași, de la Mogoșești, eram ca și o străină și, totuși, de la vârsta de 14 ani, m-am dus în oraș, dar sincer să vă zic, m-am simțit ca o “ străină” ….apoi, la vârsta de 27 de ani am plecat din țară, dar inima mea am lasat-o la Mogoșești”, a scris Ionica Anton.

„Niciodată nu am întâlnit pe cineva care să intre în polemici de ce ai plecat din țară”

„Încă există acea comunitate în orașele mici, sate, comune. Românii sunt mult mai sociabili decât vest europenii, cred ca o să vă integrați ușor. Acum au apărut și cluburi pentru persoanele de vârsta a III-a, în orașele mai mari. Cât despre cum ești primit în societate, pot spune că românii cu care intru în discuție sunt curioși cum este “dincolo”. Niciodată nu am întâlnit pe cineva care să intre în polemici de ce ai plecat din țarî. În general toți zic: “bine că ai plecat”, a scris Ionuț Banu.

„După pandemie, a apus o lume, au murit foarte mulți din generații mai vechi, care aveau valori etice și morale similar cum ne-au crescut părinții…”

„Eu vă sugerez să trăiți ca și în expat pentru un timp, și să observați dacă vă simțiți bine în România. Dacă nu ați mai fost deloc sau doar fugar în vacanțe și foarte rar, nu puteți ști cum vă veți simți timp îndelungat. După pandemie, a apus o lume, au murit foarte mulți din generații mai vechi, ce aveau valori etice și morale similar cum ne-au crescut părinții… Acum e destul de diferit, iar corupția, șpaga, mita sunt pe ordinea de zi, dacă încercați să cereți ceva la vreun birou public, sănătate, poștă, vamă etc. De asemenea, invidia e foarte mare și va trebui să aveți toleranță maximă la acest capitol, cu absolut toate relațiile noi pe care le veți face. Luați totul metodic, cu simțul umorului și nu vindeți nimic din ce aveți acum”, a sfătuit-o Flavia Stancu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.