spot_img
spot_imgspot_img
22.6 C
Vaslui
25-mai-2024

Curtea de Conturi face ravagii în județ. La LDP se cumpără piatră în orb, iar la primăriile Ibănești și Murgeni se fură din casierie (DOCUMENTE)

- Advertisement -

LA RAPORT… Primăriile vasluiene și societățile din subordinea lor se specializează în practici de fentare a legii. Nu o spunem noi, ci o arată raportul anual al Camerei de Conturi Vaslui. După Muzeul Județean Vaslui, o altă instituție din subordinea lui Buzatu calcă pe bec E vorba de SC Lucrări Drumuri și Poduri SA, care a achiziționat doi ani la rând materiale și servicii în baza unor note de comandă sau contracte fără valoare, în care nu se preciza nici cantitatea materialelor ce urmau să fie livrate, nici valoarea acestora. Auditorii publici externi au constatat că există anumite tertipuri prin care primăriile și instituțiile/societățile comerciale din subordinea lor încearcă să evite prevederile legii privind achizițiile publice. Schema este simplă și întâlnită în toată țara: contractele cu valori mari sunt divizate în contracte cu valori mici, sub pragurile prevăzute de lege (n.r. 135.060 lei – în cazul bunurilor și serviciilor; 450.200 lei – în cazul lucrărilor), sau sunt folosite anumite metode de calcul care conduc la o subevaluare a valorii estimate, iar apoi se cumpără direct serviciile sau lucrările. În acest mod, instituțiile nu mai sunt nevoite să organizeze licitație și au mână liberă să colaboreze doar cu firmele pe care le agreează. Practici similare au folosit, potrivit Curții de Conturi, și Centrul Școlar de Educație Incluzivă “Elisabeta Polihroniade” Vaslui, Primăria municipiului Huși, Primăria orașului Murgeni, precum și primării din comunele județului. Pentru contravenții de la Legea privind achizițiile publice, Curtea de Conturi a aplicat, anul trecut, sancțiuni în valoare de 112 000 lei, destul de mici, mai ales că valoarea prejudiciilor a fost stabilită la peste 6 milioane de lei, din care s-a recuperat doar 9%. Raportul anual al Camerei de Conturi Vaslui mai scoate la iveală și faptul că la Murgeni și Ibănești s-au sustras bani din casierii, iar în Pungești, contabilul a plătit bunuri și servicii fantomă. Pe larg despre toate aceste nereguli, citiți în rândurile următoare.

Camera de Conturi Vaslui a realizat, anul trecut, 35 misiuni de audit (financiar/ de conformitate/al performanței) aferente exercițiului bugetar 2020. Potrivit instituției, au fost întocmite 35 de rapoarte de control/audit, 31 de procese verbale de constatare și 53 de note de constatare. “Urmare a propunerilor formulate de echipele de audit, până la data întocmirii prezentei raportări, au fost emise 33 decizii și o scrisoare cu recomandări, prin care s-au dispus un număr de 297 măsuri de remediere a neconformităților constatate și 8 recomandări. (…) Acțiunile de audit efectuate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, au evidențiat pe de o parte aspecte pozitive în gestionarea fondurilor publice și administrarea patrimoniului, dar și cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se abateri și nereguli care au generat, fie venituri suplimentare cuvenite bugetelor publice, fie prejudicii create bugetelor locale, aspecte care au influențat calitatea gestiunii economico-financiare a entităților verificate”, se arată în raportul anual al Camerei de Conturi Vaslui.

Bugetele autorităților locale, prejudiciate cu peste 6 milioane lei

Potrivit aceluiași document, abaterile de la legalitate și regularitate care au condus la prejudicierea bugetelor unităților administrativ – teritoriale au însumat 6.498 mii lei (n.r. 6,4 milioane lei), din care s-au încasat operativ în timpul misiunilor de audit realizate, 565 mii lei (8,69%). “La nivelul execuției bugetare a anului 2020, se evidențiază o creștere semnificativă a cuantumului prejudiciilor constatate la nivelul bugetelor unităților administrativ- teritoriale raportat la anii precedenți (6.498 mii lei în anul 2020, 2.429 mii lei în anul 2019, 1.939 mii lei în anul 2018, 1.562 mii lei în anul 2017 respectiv 1.686 mii lei în anul 2016). O scădere semnificativă s-a înregistrat la veniturile suplimentar stabilite în anul 2020 față de anii precedenți (669 mii lei în anul 2020, 230 mii lei în anul 2019, 2.264 mii lei în anul 2018 și 2.418 mii lei în anul 2017 respectiv 811 mii lei în anul 2016). Totodată, s-au constatat neconformități față de prevederile legale, cuantificate la 116.320 mii lei, din care 114.368 mii lei reprezintă abateri cu impact asupra situațiilor financiare încheiate la 31.12.2020, rezultând o diferență de doar 1.952 mii lei reprezentând neconformități, care deși nu au impact asupra situațiilor încheiate, afectează calitatea informațiilor prezentate. Analizând datele prezentate mai sus, se poate constata menținerea unui volum ridicat al neregulilor de la disciplina financiar contabilă și bugetară cu/fără impact asupra situațiilor financiare încheiate, generate de nerespectarea legislației în domeniu, generatoare de disfuncționalități în buna desfășurare a activității la nivelul entităților locale, respectiv incoerențe în interpretarea normelor legale, generate în mare parte, de neaplicarea întocmai a reglementărilor în domeniu”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vaslui.

Consilierii locali și “specialiștii” primarilor nu se implică atât cât ar trebui

Auditorii publici externi au mai constatat că și la nivelul anului 2020, la fel ca și în anii precedenți, s-a menținut un grad relativ ridicat de neimplicare în unele cazuri, a consiliilor locale/ordonatorilor de credite și aparatului de specialitate, în implementarea măsurilor dispuse prin decizii. Acest lucru a generat pentru Camera de Conturi Vaslui „următoarele neajunsuri: procesul de urmărire a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii impune un fond de timp considerabil/repetitiv alocat cu această destinație, prin neatingerea impactul estimat (gradul de conformare în unele situații fiind redus); menținerea unor neconformități în activitatea entităților în perioade de ordinul anilor (fiind situații în care nu s-au remediat abaterile de la precedenta misiune de audit), ceea ce indirect are un impact negativ pentru ambele instituții (nu se atinge impactul estimat al măsurilor dispuse/nu se obține plusvaloare în activitatea realizată de instituția noastră, iar activitatea de la nivelul instituțiilor publice auditate și managementul acestora nu este performant). Această inerție este justificată prin lipsa de personal/expertiza redusă a personalului de specialitate și a ordonatorilor de credite din administrația locală, dar mai ales a neimplicării autorităților deliberative potrivit atribuțiilor stabilite de lege (beneficiari ai unui raport la fiecare verificare de decizie, realizată de instituția noastră), cauze localizate preponderent la nivelul entitățile locale comunale. Astfel, deși potrivit art. 234 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități, se transmit și consiliilor locale deciziile de prelungire și un exemplar din rapoartele de follow-up încheiate la entitățile verificate, nu a existat nicio situație de implicare a reprezentanților din autoritățile deliberative în remedierea abaterilor, prin comunicarea măsurilor luate, rareori, aceștia regăsindu-se doar ca avertizor public în unele din sesizările înaintate instituției noastre”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vaslui.

Camera de Conturi Vaslui: s-au sustras bani din casieriile primăriilor Ibănești și Murgeni

NEREGULI… Cel mai mare prejudiciu a fost constatat în comuna Ibănești, unde Camera de Conturi Vaslui a descoperit două fapte extrem de grave: efectuarea de plăți nelegale (fără existența documentelor justificative) și nedepunerea încasărilor din impozite și taxe și păgubirea bugetului local prin pierderi patrimoniale generate de sustrageri de numerar din casierie (valabil și în cazul orașului Murgeni). De asemenea, Camera de Conturi Vaslui a descoperit, anul trecut, că bugetul a două instituții a fost păgubit prin sustrageri de fonduri publice în baza unor documente justificative neconforme sau inexistente. Este vorba despre Muzeul Județean “Ștefan Cel Mare” Vaslui și Primăria comunei Pungești, unde contabilul a făcut prăpăd. Dacă în cazul muzeului județean povestea este cunoscută, ziarul Vremea Nouă prezentând pe larg situația, cazul contabilului Primăriei comunei Pungești este unul nou. Acesta are mai multe bube, inclusiv la fostul său loc de muncă, tot o unitate publică. Aici, auditorii publici externi au constatat că au fost plătite bunuri și servicii fantomă. Doi angajați, unul al Primăriei Pungești, iar celălalt al Primăriei Ibănești, au fost sancționați de Camera de Conturi Vaslui pentru neprezentarea la termen a documentelor solicitate. Un alt aspect important, constatat de auditorii publici externi, vizează o practică des întâlnită în cadrul achizițiilor publice: “divizarea în mai multe contracte de valoare mai mică sau utilizarea unor metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate, cu scopul de a se încadra sub pragurile prevăzute de lege sau de a evita aplicarea procedurilor de achiziții publice, inclusiv lipsa demersurilor de consultare a pieței și publicarea în SEAP/SICAP a achizițiilor directe efectuate, cu neaplicarea regulilor privind transparența achizițiilor publice efectuate, abatere constatată la UATJ Vaslui (Centrul Școlar de Educație Incluzivă “Elisabeta Polihroniade” Vaslui și SC Lucrări Drumuri și Poduri SA Vaslui), UATM Huși, UATO Murgeni și UATC: Alexandru Vlahuță, Băcești, Bogdănești, Cozmești, Oșești, Pușcași, Voinești)”, se arată în raportul Camerei de Conturi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. ….hai,sa dam mana cu mana…. tot cu v de la vaslui,si vrancea…probabil au avut acelasi mentor,presii de cj… de aici si locurile fruntase la ,,gaurit bugetul ,,…DOUA PROVINCII EUROPENE CU PRESI PERENI SI BINE CIMENTATI…NIMENI NLE/A CERUT SI NU LE CERE SOCOTEALA !!! DE LA INVESTIGATIA JURNALISTICA statul la stat de pe PROTV ,NIMIC,NIMIC,NIMIC…. deranjabil.

  2. Este firma de casa a CJ. Iar amenzile date ce Curte ar trebui sa fie in ume propriu, direct persoanelor implicate in aceste „furturi”. Nu institutiei ca tot din banii contribuabililor se vor achita

  3. La drumuri se fura cel mai mult. ….ca drept dovadă că avem cele mai proaste lucrări și unele drumuri sunt de pământ chiar pentru a putea merge cu căruțe. ….😕

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.