spot_img
spot_imgspot_img
11 C
Vaslui
18-mai-2024

Eveniment cultural de anvergurã cu participarea a doi poeti bârlãdeni: Dorina Stoica si Petrus Andrei! (FOTO)

- Advertisement -

ACTIUNE…La Mãnãstirea Neamt, la Centrul Cultural „Sfântul Paisie”, s-a desfãsurat activitatea culturalã „Caravana scriitorilor”, Editia a III-a. Actiunea a fost organizatã de Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Bacãu, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România, Uniunea Armenilor, Administratia Parcului Natural Vânãtori Neamt, Revista Plumb, Revista Asachi si de Revista si Cenaclul Clepsidra din Roman. De asemenea, a participat si scriitorul Varujan Vozganian, prim -vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din România, presedinte al UAR.

Caravana Scriitorilor „Crestinismul în literatura românã”

Tema Caravanei Scriitorilor, „Crestinismul în literatura românã”, a stârnit ample, uneori chiar si discutii contradictorii, privind poezia religioasã si în general scrierile de acest gen. Interventia preotului Staret Benedict Sauciuc, a domnului Dumitru Brãneanu, a preotului poet Cornel Paiu, au adus discutiile pe fãgasul firesc al învãtãturilor scripturistice, al teologiei ce trebuie sã se regãseascã si în literaturã, fãrã a se cãdea din sacru în profan din dorinta de a impresiona eventualii cititori. Varujan Vosganian a avut un discurs interesant despre inteligenta artificialã si impactul ei asupra viitorului omenirii. Domnia-sa a sustinut un recital de poezie cu tentã religioasã, ce a stârnit interes si multe aplauze. S-au dovedit potrivite acestui subiect creatiile citite în prima zi a <<Caravanei scriitorilor >> de cãtre poetul Emilian Marcu, Valeria Manta Tãicutu, pr. Cornel Paiu, Dorina Stoica – poetã a harului, cu poeziile sale rugãciuni.

Au fost conferinte, lansãri de carte, lecturi de poezie ce au continuat si sâmbãtã, 29 aprilie, astfel încât toti scriitorii prezenti au avut prilejul sã facã expuneri, sã-si exprime pãreri, sã genereze dezbateri pro si contra pe tema „Crestinismul în literatura românã”.

Vizite religioase si activitãti spirituale!

S-au vizitat Casa Memorialã „Mihail Sadoveanu”, Muzeul si Biblioteca Mãnãstirii Neamt, Biserica Seminarului Teologic, Rezervatia de zimbri de la Vânãtori Neamt, au fost prezentate filme documentare, filme de promovare a Zonei Neamt ce se aflã pe o listã de asteptate pentru a fi inclusã în Patrimoniul UNESCO. Cei interesati au participat si la unele slujbe din rânduiala zilnicã a Mãnãstirii Neamt si au vizitat Biserica Mãnãstirii Sfântul Ioan Iacob de la Neamt, o bisericã deosebit de frumoasã, pictatã si la exterior cu Sfinti români, aflatã în apropiere.

„Toate activitãtile din programul acestei întâlniri spiritual-literare, într-o locatie încãrcatã de istorie, de religiozitate si de culturã au fost potrivite acestei perioade de dupã marea sãrbãtoare a crestinãtãtii, Învierea Domnului si Mântuitorului Iisus Hristos. Astfel de evenimente îmbinã cultura cu turismul religios si cu spiritualitatea crestinã, fiind prilejuri de cunoastere reciprocã, de socializare, de rugãciune, dar si de cunoastere a poeziei contemporane si a scriitorilor între ei. Sunt onoratã si mã socotesc binecuvântatã de pãrtãsia la acest eveniment cultural-spiritual si aduc multumire lui Dumnezeu pentru aceste zile pline de Lumina Sfintei Învieri, de poezie, de oameni buni, chiar dacã printre noi unii nu sunt asa de buni. Este loc sub soare pentru toti”, a precizat poeta Dorina Stoica- scriitor de poezie religioasã.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta si binecuvântarea arhimandritului staret al Mânãstirii Neamt, preot Benedict Sauciuc – doctor în Teologie

Manifestarea a avut loc în prezenta arhimandritului staret al Mânãstirii Neamt, preot Benedict Sauciuc – doctor în Teologie. Participanti au fost doctor inginer poet Dumitru Brãneanu, presedintele Filialei Bacãu a Uniunii Scriitorilor – Filiala Bacãu, Lucian Strochi, doctor în Filologie si critic literar, doctor Emanuel Nazaretian – directorul Festivalului „Garabet Ibrãileanu”- Roman, preot Cornel Paiu – directorul Societãtii Culturale „Clepsidra” din Roman, Sebastian Cãtãnoiu – directorul Parcului natural si al Rezervatiei de zimbri Vânãtori – Neamt, preoti si cãlugãri vietuitori ai Mãnãstirii Neamt. Au participat scriitori din Filiala Bacãu a Uniunii Scriitorilor din România , dintre care amintim pe: Emilian Marcu (Iasi), Viorel Dinescu (Galati), Tudorel Radu (Iasi), Vasile Proca (Iasi), Valeria Manta Tãicutu (Buzãu), Nicolae Tãicutu (Buzãu), Adrian Lungu (Bacãu), Petre Isachi (Bacãu), Mihai Botez (Bacãu), Stan Brebenel (Râmnicu Sãrat), Liviu Popescu, Dorina Stoica (Bârlad), Dumitru Iacob (Piatra Neamt), Ion Prãjisteanu (Bacãu), Victoria Furcoiu (Bacãu), Constantin Severin (Bacãu), Petrus Andrei (Puiesti), Nicolae Muscalu (Piatra Neamt), Silvia Miller (Bacãu), Lãcrãmioara si Ion Apostu (Focsani), Mihaela Bãbuseanu (Bacãu) si altii. Pictorul si ilustratorul de carte Cristinel Ionel Prisecaru a expus o parte din tablourile sale. Aceastã expozitie a fost prezentatã de criticul Lucian Strochi din Piatra Neamt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Vreau să semnalez două inexactități:
    – Valeria Manta Tăicuțu și Nicolai Tăicuțu sunt din Râmnicu Sărat;
    – subsemnatul, Stan Brebenel, sunt din Buzău.
    Succes!

  2. D.
    Unde s-a desfășurat… în județul Vaslui, abandonat de voi ? Care e efectul asupra populației locale ?
    Despre asta consemnați, dar despre Simpozionul INTERNAȚIONAL… nu.
    Păcat de voi, atitudinea și politica voastră de supuși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.