spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
29-apr.-2024

Festivalul „Datini si obiceiuri de iarnã”, spectacol plin de culoare. Cine sunt câstigãtorii premiilor oferite în memoria etnologului Dan Ravaru

- Advertisement -

SPECTACOL… Cea de-a 40- editie a Festivalului „Datini si obiceiuri de iarnã” a oferit vasluienilor un spectacol maraton, plin de culoare si dinamism. 30 de grupuri pãstrãtoare de traditii au readus la viatã obiceiurile de iarnã specifice Moldovei. Anul acesta, organizatorii au oferit, în memoria etnologului Dan Ravaru, douã tipuri de premii, unul în cadrul categoriei „Unicat” – premiu în valoare de 1000 de lei, iar celãlalt în cadrul categoriei „Vãlãret” – premiu în valoare de 2000 de lei. Câstigãtorii primei categorii au fost: „Rândurile” din Muntenii de Sus (suitã de jocuri pe muzicã de triscã), „Rãzesii” din Pogonesti (colinde „laice” de ceatã bãrbãteascã) si „Plugul mare” din Perieni (suitã de jocuri pe muzicã din cimpoi). Câstigãtorii celei de-a doua categorii au fost grupurile care au jucat „Capra” din Doagele-Dragomiresti (cu suitã de jocuri cu mãsti pe muzicã de fanfarã) si „Vãlãretul” din Todiresti (cu suitã de jocuri cu mãsti pe muzicã de fanfarã, fiind remarcat plugusorul traditional si balada uratã).

La aceastã editie a festivalului „Datini si obiceiuri de iarnã”, a XL-a, desfãsuratã la Vaslui în cursul zilei de 18 decembrie 2022, au participat 30 de grupuri, cu peste 1000 de participanti. „Fiind editie jubiliarã, au fost acordate premii de autenticitate în memoria folcloristului Dan Ravaru (1941-2020), cel care a pus bazele festivalului, cu prima editie din 28 decembrie 1980. În atentia juriului au intrat doar 24 de formatii si alaiuri cu mãsti din judetul Vaslui, fãrã cele sase grupuri si ansambluri invitate în mod special, alãturi de cel din Husi aflându-se grupuri din judetele Bacãu, Iasi si Suceava”, a transmis Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. De asemenea, acesta i-a numit si pe membrii juriului care a decis grupurile câstigãtoare în cadrul celor douã categorii: dr. Ioana Repciuc, cercetãtor stiintific (etnolog), Institutul de Filologie Românã „A. Philippide” al Academiei Române, Iasi; Ana-Maria Ratã, muzeograf, Muzeul Etnografic al Moldovei, Iasi si dr. Lucian-Valeriu Lefter, etnolog, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.