spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
14-mai-2024

Festivalul de muzicã coralã laicã si religioasã „Gheorghe Cucu” la a doua editie în Vaslui!

- Advertisement -

EVENIMENT CULTURAL… Episcopia Husilor si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, organizeazã la Vaslui, duminicã, 21 august a.c., Festivalul de muzicã coralã laicã si religioasã „Gheorghe Cucu”. Evenimentul va avea loc în aer liber, în Centrul Civic al Vasluiului, începând cu ora 19.00. Toti iubitorii muzicii corale laice si religioase au sansa întâlnirii unor formatii corale de exceptie. Intrarea este liberã.

În cadrul evenimentului vor sustine recitaluri: Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iasi,  Corul de camerã „Psalmodia Transylvanica” al Facultãtii de Teologie Cluj-Napoca, Grupul psaltic „Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Husi si Corala „Fantasia” din Vaslui. Editia de anul acesta este a doua organizatã la Vaslui, dupã mai multe editii anterioare dedicate compozitorului Gheorghe Cucu în localitatea natalã – Puiesti, judetul Vaslui. Entuziasmul publicului si calitatea invitatilor, alãturi de organizarea de exceptie a primei editii, din 2021, de la Vaslui, au fost imboldul pentru organizarea, la aceleasi standarde, si a evenimentului din acest an. Noutatea editiei prezente este concursul din 20 august, dedicat formatiilor corale din tarã. Dorinta organizatorilor este ca Festivalul „Gheorghe Cucu” sã se înscrie în seria evenimentelor de marcã ale judetului Vaslui, cu ecouri în întreaga tarã.

„Muzica religioasã va fi ca harfa lui David”

<<Ne-am propus ca prin acest Festival sã-l aducem în atentie, ca o datorie moralã, pe unul dintre cei mai mari compozitori ai tãrii noastre – Gheorghe Cucu. În general, cu totii fugim de zgomot, de gãlãgie, si tânjim dupã liniste. Muzica, cu precãdere cea religioasã, are forta de a ne sustrage din „vârtejul” a tot ceea ce picurã în sufletul nostru multã neliniste. Când ne exprimãm inadecvat, folosim aproape instinctual cuvântul „cacofonie” Acest cuvânt poate fi asociat cu tot ceea ce definim prin zgomot sau rumoare. Avem nãdejdea cã acest Festival va mai risipi din „cacofonia” lumii de astãzi si va fi ca harfa lui David. Pentru orice iubitor de muzicã, pentru orice virtuoz, nu este suficientã numai dexteritatea de a cânta exceptional din instrumentele muzicale sau de a interpreta vocal anumite piese, ci este nevoie si de o stare interioarã, pe care acesta sã o poatã transmite celor care îl ascultã. Emil Cioran a iubit foarte mult muzica, iar într-una din cele mai recente cãrti ale sale, apãrutã la Editura Humanitas, spune urmãtoarele: „Atunci când se rãzvrãteste muzica în mine, mã jertfesc pe altarul sonoritãtii si intru într-o lume a irealitãtii”. Cu alte cuvinte, muzica este atât de minunatã, încât are capacitatea de a ne arunca într-o stare de extaz, de contemplatie, aidoma situatiei în care vedem un peisaj sau un om exceptional si rãmânem muti, într-o stare de uimire>>,  mentiona, în debutul editiei de anul trecut, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Cezara, Cezara, stai cuminte si nu-i mai pupa poala popii atat, ca ni se face greață!
    Barbosule, du-te si lasa-ne mai seminaristule închipuit …nimicuri ce sunteti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.