spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
Vaslui
11-mai-2024

Final de februarie: Verdețurile de pădure, alimentele pentru sănătate ale primăverii

- Advertisement -

SFATURI BUNE… După o iarnă cu ceva zăpadă și cu un ger ponderat, venirea primăverii aduce acum „zarzavaturile pădurii” în atenția voastră. Vorbim despre zarzavaturi care sunt adevărate leacuri pentru organismul nostru ce trebuie curățat de toxine și întărit sistemul imunitar. Specialiștii vă recomandă pentru asta chifle sărate, dulci sau umplute cu verdețuri de primăvară ca urzicile și spanacul în mâncăruri diverse, leurda ca salată sau preparat cu cartofi. Sunt mâncăruri aromate care vă ajută să depășiți perioada asteniilor, anemiilor și a lipsei de energie caracteristică trecerii de la frig la cald. Sunt numai bune pentru a avea o sănătate de fier, după cum spun medicii și specialiștii în plante naturiste.

Astăzi vorbim despre chiflele preparate cu verdețuri, care sunt excelente pentru sănătate. După cum relatează cei pricepuți, fie că însoțesc supa sau un fel de mâncare, fie că le ungeți cu unt dimineața sau le mâncați simple la o gustare, chiflele își găsesc locul în orice moment al zilei. Însă, preparate în casă cu diverse verdețuri de primăvară, sunt un excelent mic-dejun, o gustare la pachet sau ceva de ronțăit la un film. Pentru ca aceste chifle să fie moi și pufoase mai mult timp specialiștii au optat pentru un aluat cu cartof. Sunt mai sățioase deci ideale pentru pauza de masă sau cea de la școală.Și se pot face în mai multe variante.

Chifle de post cu verdeață

În varianta de post, se fierb doi-trei cartofi mijlocii în coajă. Se curăța după ce s-au răcit și se zdrobesc cu furculița ca pentru piure. Se adaugă drojdie cât o nucă, două-trei linguri de ulei, o ceșcuță de apă caldă la temperatura mâinii și făină cât pentru un aluat de chec. Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă câteva minute la dospit la căldură. Se presară făină deasupra și când stratul fin de faină începe să se crape se pune restul de făină (un kilogram) și verdeața tocată. Se frământă bine un aluat ca de pâine, se lăsă la dospit cam o jumătate de oră, timp în care ar trebui să își dubleze volumul, apoi se formează turtițe aproximativ cât palma și groase de un deget, se pun în tavă și se dau la cuptor. Se pot unge cu ulei de măsline deasupra dacă vreți să fie lucioase, spun cei care le gătesc mereu. Verdeața poate fi câte o legătură sau două de spanac sau urzici care se pot pune în aluat după ce s-au spălat bine, s-au opărit și tocat. Măsline fără sâmbure și tocate mărunt pot fi adăugate în combinație cu orice altă verdeață.

Mâncare de urzici sau spanac

Alături de chifle puteți asezona o salată de primăvară sau o mâncare de urzici sau spanac bogate în minerale. Urzicile cumpărate sau adunate din pădure sau de pe câmp, se spală bine cu apă rece, se pun în oală, se toarnă apă fierbinte peste ele și se lasă să dea un clocot. Zeama, pe cât posibil neîndulcită, este un excelent adjuvant în tratarea anemiei. Are un gust delicios dacă adăugăm puțină sare. Urzicile fierte, se toacă și se pun în tigaie peste o ceapă călită. Se lasă să scadă și când sunt gata, se oprește focul se adaugă puțin hrean ras sau din conservă. În lipsa hreanului folosiți usturoi pisat. Se pot servi simple, cu mămăliguță sau ca garnitură la ciuperci, carne la grătar sau reci în tartine cu puțin cașcaval ras deasupra. Pentru un plus de gust și aspect folosiți alături de urzici leurda sau „grâușorul”.

Borș de fasole cu urzici

Un alt preparat în care puteți folosi urzica pentru un plus de gust și savoare este borșul cu fasole. Se lasă o mână de fasole de seara până dimineața la umflat în apă. Se scurge apa, se pun boabele la fiert cu un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat. Se mai schimbă apa de două ori până sunt fierte adăugându-se sare și bicarbonat după fiecare schimbare. Separat căliți o ceapă mică în puțin ulei pe care o adăugați în borș. Punem morcov ras, păstârnac ras, zarzavat de borș de la borcan fie el fiert sau cu sare roșie, ardei, pătrunjel. După primul clocot adăugăm o mână de orez și când sunt fierte toate punem verdeața: urzicile opărite și tocate, pătrunjelul verde, leuștean verde sau uscat, cimbru și borșul, de preferat cel făcut de casă. Sfatul meu: evitați praful de borș pentru că este lipsit de gust plăcut și este plin de aditivi alimentari!

Orez cu urzici

Primăvara vă puteți delecta cu orez cu urzici, care deja au ieșit în pădure, acum, la sfârșit de iarnă (februarie). Puneți o lingură de ulei și două de unt la topit, adăugați o mână de tăiței subțiri în amestecul încins și amestecați continuu să nu se prindă până când capătă o culoare maronie. Puneți orezul și mai amestecați câteva minute până când bobul de orez este fierbinte. Adaugați apă clocotită în proporție de 3:1 și lăsați la foc mic să scadă. Când orezul s-a umflat și apa a scăzut cât să se vadă orezul din vas adăugați urzicile opărite și tocate cât mai multe, sare și piper. Amestecați și mai lăsați câteva minute să fiarbă urzicile și să scadă toată apa. Poate fi servită ca o garnitură sau simplă ca o salată mare.

Leurda, usturoiul de pădure

O altă plantă de pădure, care iese deja la final de februarie, este leurda. Având o aromă puternică de usturoi se poate folosi în salate, tocată mărunt se presară peste tartine, mixată cu unt obținem o cremă pentru tartine dar poate fi folosită și în mâncare când o amestecați cu urzicile și spanacul. Un preparat ușor cu leurdă îl puteți face din cartofi fierți în coaja cu puțină sare, curățați, tăiați cuburi peste care adăugăm o lingură de smântână și leurda tăiată mărunt. Primăvara, natura este darnică.Trebuie doar să ieșiți la soare, să culegeți din pădure ierburile de primăvară și să vă folosiți fantezia în a crea diverse mâncăruri aromate care să vă ajute să depășiți perioada asteniilor, anemiilor și a lipsei de energie caracteristică trecerii de la frig la cald.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.