spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
29-apr.-2024

Finantistii au renuntat la telefoanele de serviciu, nu si la stimulente

- Advertisement -

Angajatii Directiei Judetene de Finante au primit anul trecut stimulente in cuantum mai mare decit valoarea salariilor, cei mai bonificati fiind, desigur, sefii numiti politic u ca sa arate ca vor sa faca totusi ceva economii la buget pe vreme de criza, finantistii cu functii mai mici au renuntat la telefoanele de serviciu, iar consumul de benzina a fost scazut u potrivit unei note a fostului ministru Sebastian Vladescu, in institutiile din subordine stimulentele se acorda preferential, in sistem piramidal, ba chiar se mai impart si cu seful.

Stimulentele financiare acordate anul trecut angajatilor Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea au depasit cuantumul salariilor incasate, in ciuda faptului ca 2010 a fost un an de mare austeritate bugetara, iar Guvernul Emil Boc a cerut insistent economii tuturor ministerelor si serviciilor publice deconcentrate din tara. Informatia reiese dintr-un raspuns furnizat redactiei noastre de catre Ministerul Finantelor Publice. „La data de 31.12.2010 numarul de angajati ai DGFP Vrancea era de 433 persoane. Cuantumul salariilor brute ale angajatilor a fost de 7,14 milioane lei, iar valoarea stimulentelor brute a fost de 7,93 milioane lei”, se arata in raspunsul Ministerului de Finante. Un calcul simplu arata ca stimulentele au fost mai mari decit salariile. Salariul mediu brut in Finantele Publice vrincene se ridica la 1.374 lei pe luna in vreme ce stimulentele, impartite pe luni, arata o valoare de 1.526 lei in medie de persoana. In institutie au aparut nemultumiri pe la colturi legate de modul in care sint impartite stimulentele, intrucit sefii isi iau adesea „partea leului” si ii stimuleaza in special pe subordonatii obedienti sau protejati. Si la Vrancea, cele mai mari stimulente le-au primit sefii, intrucit raporteaza la centru de ceva timp depasiri ale programului de incasari la bugetul de stat de la agentii economici din judet. Intr-o „nota de la serviciile specializate” din iulie 2010, publicata de presa centrala in contextul cazurilor de coruptie din institutiile subordonate Ministerului de Finante, fostul ministru Sebastian Vladescu nota profetic: “Se constata distributia preferentiala de stimulente (inclusiv conditionarea acordarii de stimulente de returnarea catre conducerea institutiei a unei parti din acestea) si redistribuirea lor in sistem piramidal”. Cu alte cuvinte, sefii din Finante cer spaga pentru sporuri. Nota interna, cu referire directa la ANAF si unitatile subordonate, nu a avut insa nici un rezultat concret si a ramas doar un articol de presa. Fostul ministru de Finante a declarat ca nu a avut dovezi pentru a aproba astfel de practici, dar le-a spus “sa se potoleasca”.

Ion Ghionea spune ca „Vrancea e fruncea”

Anul trecut, angajatii Finantelor Publice din Vrancea au protestat in repetate rinduri cind a fost vorba de eliminarea acestor stimulente. Potrivit oficialilor si prevederilor legale stimulentele se acorda in functie de incasarile aduse la bugetul de stat. Si la acest capitol DGFP Vrancea a stat cel mai bine din tara, ocupind locul I, conform declaratiilor directorului Ion Ghionea. „In anul 2010 DGFP Vrancea a obtinut locul I pe tara la indeplinirea programului de incasari. Incasarile realizate de institutia noastra s-au ridicat in 2010 la 646,14 milioane de lei”, a precizat directorul executiv al DGFP Vrancea. Daca tot s-a depasit planul la incasari, si veniturile acestuia din salarii au crescut. Potrivit declaratiei de avere, in 2010, Ion Ghionea a ridicat de la casieria unitatii 58.652 de lei la care se adauga 80.195 de lei, bani cistigati in instanta si care reprezinta diferentele de salarii cistigate dupa ce a fost demis. Anul trecut si directorul adjunct al DGFP Vrancea, Eugen Ciorici, a cistigat sume frumusele. Din salariul de la ANAF a incasat 1.754 de lei, iar din salariul de director executiv suma de 59.775 de lei. Tot in baza unor sentinte judecatoresti din anul 2009, Eugen Ciorici a mai cistigat diferente de salarii in suma de 36.930 de lei. De remarcat ca in salariile declarate de sefii finantelor sint incluse si aceste stimulente care in medie reprezinta inca un salariu pe luna sau mai bine de jumatate din veniturile totale ale angajatilor de la Finante.

Finantistii au facut si economii

Daca de stimulentele lor Guvernul Boc nu s-a putut atinge, ca urmare a masurilor de austeritate luate la nivel national, totusi angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea au fost nevoiti sa renunte la telefoanele de serviciu si eventual sa-si plateasca singuri abonamentele la aparatele primite. Potrivit conducerii, aceasta situatie a inceput sa fie aplicata de la 1 iunie 2010. „Numarul de telefoane mobile de serviciu detinute de salariatii institutiei noastre este de 31 aparate, repartizate Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea în cadrul contractului de telefonie mobila încheiat între Agentia Nationala de Administrare Fiscala si compania Vodafone. În anul 2010, costurile suportate de DGFP Vrancea au fost în suma de 2.578,58 lei si reprezinta contravaloarea abonamentelor pentru perioada ianuarie – iunie 2010, deoarece în urma aplicarii planului de masuri de reducere a cheltuielilor transmis de catre ANAF, începind cu data de 01.06.2010 costul acestor abonamente a fost suportat de catre salariatii care au în folosinta aparatele”, se arata in raspunsul trimis de minister. Tot anul trecut Directia de Finante a trecut la masuri de reducere a consumului de carburanti tot pentru a face unele economii. În anul 2010, consumul total de combustibil la nivelul DGFP Vrancea a fost de 21.631 litri în valoare totala de 98.063 lei pentru un numar de 15 autoturisme, din care unul de transport valori si unul de transport marfa. „Consumul mediu lunar rezultat la finele anului 2010 a fost de 120,63 l/autoturism, cu încadrare în anexa nr. 3 cu privire la consumul maxim aprobat de carburant/autovehicul din HG 109/2009, modificata prin OUG 55/2010”, ne-au precizat finantistii.

Functionarii vor fi stimulati cu 1% din datoriile recuperate

Potrivit unui proiect de lege care reglementeaza statutul personalului cu atributii de control, sumele incasate de angajatii din institutiile publice, inclusiv primarii, pentru recuperarea restantelor, nu vor putea depasi 30% din salariul de incadrare. Inspectorii din institutii publice, inclusiv primarii, vor incasa lunar un spor de pina la 30% din salariul de incadrare si vor primi un stimulent financiar echivalent cu 1% din valoarea sumei recuperate de la un datornic, daca prejudiciul descoperit in urma controlului este mai mare de 100.000 lei. Sporul salarial si stimulentul vor fi acordate atit inspectorilor din Garda Financiara, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat in Constructii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Inspectia Muncii si Autoritatea Nationala a Vamilor, cit si celor din ministere si primarii, conform proiectului de lege amintit. Stimulentele vor fi acordate numai dupa recuperarea partiala sau integrala a sumelor si virarea acestora, in termen de maximum 30 zile de la recuperare, la bugetul institutiei de control. Prevederile nu se aplica inspectorilor pentru care modalitatea si procentul de acordare a stimulentelor sint prevazute in statutele proprii sau prin alte acte normative. „Persoana cu atributii de control beneficiaza de stabilitate in functie si independenta fata de orice schimbare politica. Conducatorii entitatilor cu atributii de control vor dispune masuri pentru asigurarea si respectarea stabilitatii in functie a persoanelor cu atributii de control in situatia reorganizarii entitatii sau a modificarii structurii, atributiilor sau denumirii acesteia”, se arata in document. Conform proiectului, actiunea de control trebuie sa fie derulata, de regula, la intervale rezonabile de timp, iar entitatea verificata are dreptul sa cunoasca institutia si inspectorii, perioada supusa controlului, modul de desfasurare, rezultatul controlului.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.