spot_imgspot_img
18.5 C
Vaslui
29-apr.-2024

FOTO | Tot Bârladul foloseste zarzavaturile lui Dorel Faimosul de la Trestiana

- Advertisement -

ZARZAVAGII… Povestea de succes a grãdinarilor Dorel si Gina Cîmpeanu din satul Trestiana, ziarul nostru a mai relatat-o si în toamna anului 2023. Acum ei iar au apãrut în Piata Sf. Ilie din Bârlad, cu cele mai bune verdeturi: mãrar, pãtrunjel, leustean, ceapa verde, praz sau cimbru. Iatã trucurile lor pentru a obtine cele mai gustoase legume, fiindcã urmeazã rosiile, brocoli sau dovlecei. „Am început în 2012 si suntem mândri cã acum avem una dintre cele mai productive ferme agricole de zarzavaturi! Cele 7 hectare de teren le lucrãm cu cei doi copiii ai nostri când sunt în vacantã, cu pãrintii Ginei si cu ai mei si patru salariati din sat, care au carte de muncã! Si ne-am pus pe treabã serios, devenind astãzi cei mai mari zarzavagii din Bârlad”, a spus mândru Dorel Cîmpeanu!. În total, acesta cultivã suprafete incredibil de mari de mãrar si pãtrunjel. Gânditi-vã cã pentru cele douã zarzavaturi, acestia alocã 4,5 ha, din totalul de 7 cât are ferma lor.

În piata din Bârlad, cine nu o cunoaste pe „doamna Gina”? Verdeturile ei sunt cele mai cãutate. Ca într-o familie unitã, cãrora nu le pasã cã fac bani din produsele pe care le vând la tarabã, copiii sunt lânga mama, la piatã, fãrã sã le fie jenã. Si ar avea de ce, fiica Ginei, este elevã la Liceul Pedagogic din Bârlad, unde este în clasa IX-a. Însã nu-i pasã si, în loc sã pozeze într-o domnisoarã cu fite, este prezentã, dupã ore, zi de zi, la tarabã cu mama sa, unde vând de zor împreunã mãrar, pãtrunjel, leustean si alte legume iesite în solar. Capul familiei Dorel Câmpeanu e mai mult cu munca la câmp. Are 42 de ani si este extrem de pasionat de grãdinãrit! Dorel este atât de priceput la cultivat verdeturi, încât în piatã si-a cãpãtat o poreclã demnã de talentul sãu. Oamenii îi spun Dorel „Faimosul”! Gina, la cei 38 de ani ai sãi, dupã ce terminã serviciul la piatã, are grijã pe lângã fatã si de un cavaler de 13 ani. Iatã, asadar, povestea unei familii de agricultori (ambii soti Câmpeanu au la bazã Liceul Agricol din Zorleni, iar înainte de a termina liceul au obținut diplomele de legumicultori, la Camera Agricolã din Vaslui) care reusesc sã ducã o viatã normalã, pe aceastã nisã pe care si-au creat-o, într-un capitalism sãlbatic, cum este cel din România noastrã.

Inventarul zarzavatului lui Dorel: 2 ha de pãtrunjel, 2,5 mãrar, un hectar de leustean si multe, multe fire de rosii

Capul familiei ne face un mic inventar al fermei. „Astãzi suntem pe teren iar de ceva timp am pus la solar mãrar, pãtrunjel, leustean, ceapã verde, iar acum vom începe cu plantatul rosiilor, tot în solar. Anul acesta începem cu plantarea a 2 ha de pãtrunjel, de 2,5 ha de mãrar, avem aproape un ha de leustean, iar la solar, acum, dupã ce terminãm cu ceapa, punem 4.000 de mp de rosii. Tot ce plantãm acum merge doar la Piata Bârlad”, a precizat Dorel Cîmpeanu. Nu a putut sã nu ne reaminteascã cum a ajuns în România, dupã ce au stat, el, sotia si copiii, de mici, în Italia! „Practica la zarzavaturi am fãcut-o în Italia, unde am plecat în 2002 si ne-am reîntors în 2012, acasã, la Trestiana. Am zis cã mergem acasã, sã nu zãpãcim copiii, ei voiau sã vinã la scoalã în tara lor, în România. Acum suntem acasã, unde aveam locuintã si am început în primul an cu o grãdinitã de 32 de ari, ajungând acum la 7 hectare”, a mai spus Dorel Cîmpeanu.

Au „spart” piața din Bârlad cu legumele muncite de ei

Familia lucreazã acum în acest an pe 7 ha de teren agricol, pe care cultivã verdeturile, care sunt foarte bune si care sunt cãutate si la Trestiana, dar mai ales în Piata „Sf. Ilie”. La tarabele lor închiriate din piatã, cumpãtorii stau la rând tot timpul! „Pe cele 7 ha cultivãm aceeasi verdeatã ca si anul trecut: mãrar, pãtrunjel, leustean, ceapã verde, praz, varzã, broccoli, cimbru, dovlecei. Noi, în general, ne-am axat tot pe verdeatã! Suntem printre cei mai buni producãtori de verdeatã din Vaslui: pãtrunjel, mãrar, leustean. Avem cereri din orasele Vaslui, Husi, Podul Turcului, Bârlad. Acum suntem în plin plantat de cimbru, mai bine de jumãtate de ha. Nu am plantat altceva, deoarece sunt foarte cãutate zarzavaturile noastre, asa cum stim noi sã le facem. Si atunci de ce sã încercãm ceva nou, când si când mai introducem o nãutate, cum am fãcut acum cu cimbrul. De muncit stiti, sotia se ocupã cu desfacerea, iar eu cu familia, cu mama, cu tata, suntem pe câmp! Sotia este la tarabã cu mãrar, pãtrujel si ceapã verde, plus leustean. Ceapa verde si mãrarul este din solar, iar pãtrunjelul si leusteanul din câmp. Deja avem aproape o lunã de zile de când suntem iesiti la Piata Sf. Ilie la Bârlad”, ne-a spus Dorel Câmpeanu.

Verdeturile sunt extrem de bune pentru sãnãtate!

CALITÃTI…Efectul protector împotriva cancerului, a bolilor de inimã, precum si rezolvarea tuturor problemelor legate de digestie sunt doar câteva dintre beneficiile aduse de verdeturile pe care le cultivã familia Câmpeanu. Cele mai importante motive care trebuie sã te determine sã incluzi verdeturile în alimentatia zilnicã sunt: reduc efectele inflamatorii în organism, datoritã continutului sporit de antioxidanti; au efect detoxifiant, datoritã continutului ridicat în clorofilã. Regenereazã sângele, datoritã efectului puternic de curãtare a sângelui, printre verdeturile cu efectul cel mai puternic fiind pãtrunjelul, chlorella, varza kale, frunzele de pãpãdie, mãrarul si coriandrul. Mai protejeazã si inima, iar un alt beneficiu este legat de faptul cã încetinesc absorbtia carbohidratilor, lucru benefic pentru persoanele care suferã de diabet, si scad nivelul colesterolului rãu. De asemenea, protejeazã oasele, deoarece toate verdeturile contin din belsug calciu, potasiu, magneziu si mangan, minerale esentiale pentru sãnãtatea oaselor. O dietã bogatã în verdeturi crude este una dintre cele mai bune metode de a te feri de osteoporozã si a avea sistemul osos puternic. Datoritã bogãtiei de vitamine din complexul B, verdeturile aduc si o multime de beneficii pentru creierul tãu, protejându-l de boli si stimulând activitatea cerebralã. Antioxidantii din verdeturi feresc creierul de boli grave, precum Alzheimer si Parkinson.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Felicitări! Chiar e o mare realizare! Și e atât de multă muncă, încât nici nu știu cum mai faceți fata! Bravo, oameni harnici! Aveți ambiție și voința, calități care noua, celor de azi, ne cam lipsesc! Va invidiez, dar în sensul bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.