spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
Vaslui
19-mai-2024

Inceput de an scolar in santier

- Advertisement -

Peste o saptamana, clopotelul va anunta un nou inceput de an scolar. Desi acesta reprezinta un prilej de bucurie pentru unele unitati scolare, in altele va fi marcat printr-un santier imens, unde lucrarile sunt stagnate din cauza datoriilor neachitate catre constructori. Spre deosebire insa de anii scolari trecuti, oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sustin ca numarul elevilor ce vor invata in conditii normale este mult mai mare.

La Elie Radu, intrarea elevilor… blocata de moloz

Una dintre unitatile scolare unde procesul educativ este afectat de lucrarile abandonate de constructor este Grupul Scolar „Elie Radu”. Acolo unde trebuia sa fie construit si un campus scolar, nici macar corpul cu salile de clasa nu este finalizat.

General Top Com este firma care a castigat licitatia si a efectuat o parte din lucrari. Investitia in total este de 8.546.877 lei, conform contractului, si au fost realizate lucrari de 1.678.000 de lei. Mai sunt executate, dar nu platite, lucrari in valoare de 550.000 de lei. Reabilitarea inseamna tot, si corpul de ateliere, si sala de sport.

„In conditiile acestea, anul scolar ce va incepe elevii vor invata in laboratoarele din corpul de ateliere, in trei sali de clasa, la parterul internatului, unde demult erau amenajate sali de clasa, in patru sali de clasa, in limitatoarele de pe fiecare palier de la internat si in doua sali de clasa de la etajul trei, pe care le amenajam acum pentru a fi toate conditiile necesare. Avem autorizatie de sanatate de functionare pentru aceste spatii unde se invata”, a spus directorul de la „Elie Radu”.

In corpul de cladire cu 22 de sali de clasa, elevii nu vor putea inca invata pentru ca nu este finalizat. Pe toate tronsoanele trebuie reparat pavajul de pe holuri, pe holul de la parter trebuie montate caloriferele, tavanul fals si corpurile de iluminat, obiectele sanitare la parter si la etajul unu, de facut legatura la utilitati de la scoala la centrala termica, la apa si canalizare. Sunt doar cateva dintre lucrarile ce trebuiesc finalizate in corpul de cladire unde elevii ar trebui sa invete.

„S-a lucrat in hop-uri, din noiembrie 2008 pana in februarie-martie 2009. S-a oprit pentru ca nu mai venea nici un fond, si automat constructorul lucrase buna perioada de timp si nu primise nici un ban si atunci a sistat lucrarile. In mai am primit o parte din bani, au lucrat la schimbarea geamurilor ce erau din 1972, si erau cu risc major, unele dintre ele se mai tineau in cateva cuisoare, apoi trecandu-se la reparatii curente. in procesul lor de reabilitare au fost si pereti inlocuiti in totalitate, plus acoperisul ce a necesitat inlocuirea imediata pentru a nu strica lucrarile din salile de clasa”, a adaugat Voinea Axinte.

Unitati scolare ce se descurca prin munca voluntara

Pentru ca stiu ca perioada de vacanta coincide cu perioada de curatenie si igienizare a unitatilor scolare, directorii acestora si-au invatat lectia. Este si cazul directorului de la Scoala 16 din municipiu, care a inteles ca munca voluntara a celor din scoala reprezinta sansa de a avea un inceput de an scolar in conditii igienico-sanitare normale.

„Inceputul de an scolar va demara in conditii bune, asa cum incepe de multi ani la noi. Nu asteptam sa primim bani de nicaieri, nu cerem bani, ci am invatat sa ne descurcam singuri, iar munca voluntara ne ajuta sa avem o scoala curata”, a spus Gabriel Alexe, directorul Scolii 16.

Bani alocati de primarie, de la inceputul anului

Asigurarea fondurilor pentru lucrarile de igienizare revine primariilor, in timp ce persoanele ce vor raspunde pentru obtinerea sau nu a autorizatiilor sanitare sunt directorii. Sumele stabilite de municipalitate pentru igienizare se inscriu in bugetul alocat la inceputul anului pentru fiecare unitate scolara. Din cele declarate de Valerian Sanduc, directorul economic al primariei, sumele au fost alocate la inceputul anului in cadrul bugetului pe fiecare unitate scolara.

„In bugetul alocat la inceputul acestui an au fost si sumele de bani pentru igienizarea pe perioada verii. Este un buget mai mic, dar care sa asigure deschiderea in conditii normale a unui nou an scolar”, a declarat Valerian Sanduc.

In acelasi timp, au fost unitati ce au solicitat suplimentarea fondurilor, pentru reparatii. Printre acestea se numara Scoala 2, care a solicitat sume pentru reparatia acoperisului, Gradinita 24 si Gradinita 21 pentru igienizare si dezinfectie, Liceul de Arta pentru igienizare, inlocuire usi si linoleum, Gradinita 2 pentru reparatii canalizare.

Oficialii ISJ raporteaza conditiile igienice la numarul de elevi

16 la suta dintre elevii botosaneni vor invata in noul an scolar in unitati fara autorizatie sanitara. Ada Macovei, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), a mentionat ca numarul elevilor ce vor invata in scoli fara autorizatii sanitare de functionare este mai scazut fata de anul scolar trecut.
„Din aceasta saptamana, inspectorii scolari vor demara actiunile de control in unitatile de care raspund, pentru a vedea, la fata locului, conditiile in care va incepe noul an scolar. Aproximativ 16 la suta dintre elevii botosaneni vor invata in scoli ce nu au autorizatii de functionare sanitare”, a spus Ada Macovei. Aceasta a tinut sa precizeze ca raportarile nu vor mai fi facute pe numarul de cladiri ce nu au autorizatie, ci pe numarul de elevi care sunt afectati de lipsa acestor autorizatii. Explicatia data de sefa educatiei botosanene este ca nu in fiecare din cladirile din raportarile de pana acum invata elevi.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.