-1.7 C
Vaslui
31-ian.-2023

Junii Braşovului îşi reiau tradiţiile, după doi ani de pandemie. Ce evenimente spectaculoase au loc timp de o săptămână

- Advertisement -

După doi ani în care nu s-au putut desfăşura din cauza pandemiei, obiceiurile Junilor Braşovului se reiau din Duminica Paştelui cu hora şi aruncatul buzduganului. Urmează o săptămână plină de evenimente, care culminează cu parada din Duminica Tomii.

Junii Braşovului îşi reiau obiceiurile aşa cum cere tradiţia, după doi ani în care acestea au fost amânate din cauza pandemiei. Suita de obiceiuri debutează chiar în prima zi de Paşte, când Junii Tineri se strâng la Biserica Sfântul Nicolae.

Aici, preotul paroh înmânează conducătorilor însemnele grupului, iar, apoi, Junii Tineri cântă troparul Învierii la troiţa căpitanului Ilie Birţ, dansează hora junilor şi aruncă buzduganul. Obiceiurile continuă în toată Săptămâna Luminată şi culminează cu parada din Duminica Tomii.

Luni începe Săptămâna Luminată, cea mai plină perioadă de evenimente de peste an pentru Junii Braşovului. Tinerii merg cu Strochitul la casele la care sunt fete de măritat, obiceiul din a doua zi de Paşte. Băieţii le parfumează pe fete şi, în schimb, acestea le oferă ouă roşii şi cozonac.

A doua zi din Săptămâna Luminată este cunoscută drept „Marţea cu plăcinte”. Tot Junii Tineri fac plăcinte şi se strâng în Piaţa Unirii, unde le împart trecătorilor şi colectează bani pentru evenimentele din această săptămână, în special pentru parada de duminică.

Citeste mai mult: adev.ro/rau4of

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.