spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
14-mai-2024

Luni încep probele scrise la BAC: aproape 2.500 de candidați vor susține examenul maturității în opt centre din județ

- Advertisement -

BAC… Emoții mari pentru aproape 2.500 de vasluieni. Aceștia vor susține, începând de luni, 26 iunie, probele scrise la examenul maturității. Prima probă scrisă va fi cea la Limba și Literatura Română, unde subiectele vor fi diferite în funcție de profilul urmat de elevi în liceu: uman sau real. La nivelul județului, examenul național de Bacalaureat este organizat în opt centre. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, din cei 2.496 candidați înscriși la examenul de Bacalaureat, 2.372 vor susține proba la Limba Română, 2.392 candidați – proba obligatorie a profilului, iar 2.400 candidați – proba la alegere a profilului și a specializării. În această sesiune s-au înscris și absolvenții din anii trecuți care nu au trecut de proba maturității. Aceștia vor da doar probele la materiile unde nu au obținut nota de trecere. Rezultatele finale vor fi afișate pe 3 iulie, pe pagina de internet a Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Absolvenții claselor a XII-a sunt așteptați luni să susțină probele scrise, în cadrul examenului național de bacalaureat – 2023 (sesiunea iunie – iulie 2023). Probele scrise încep pe 26 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română și vor continua marți, 27 iunie, când se va desfășura proba obligatorie a profilului și miercuri, 28 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Fiecare probă scrisă începe la ora 9:00, iar accesul în sălile de examen este permis până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate. De asemenea, reamintim faptul că timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor putea utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot folosi doar instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc., candidații având obligația de a le lăsa în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisie. De asemenea, nu este permis accesul în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul. În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei, să transmită rezolvarea subiectelor ori să facă schimb de foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale.

Cei prinși copiind sau cu obiecte interzise vor fi eliminați din examen, iar probele promovate anterior nu vor mai fi recunoscute

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni și nu le sunt recunoscute notele obținute la probele promovate anterior eliminării. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Soluționarea acestora se va face în perioada 4-6 iulie, urmând ca pe 7 iulie să fie afișate rezultatele finale. „Precizăm faptul că afișarea rezultatelor se va face prin anonimizare, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, la prima probă scrisă susținută. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/ echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.