spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
25-mai-2024

Medicii de familie care aleg să profeseze în mediul rural vor avea venituri mai mari

- Advertisement -
DEFICIT… Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate, Vasluiul numărându-se și el printre județele cu deficit de personal medical.

MODIFICĂRI… Medicii de familie care vor activa în mediul rural ar urma să primească salarii cu 50% mai mari, prevede noul contract cadru pus în dezbatere publică. Autoritățile fac astfel un prim pas pentru a încerca să acopere deficitul mare al acestor specialiști. Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate, Vasluiul numărându-se și el printre județele cu deficit de personal medical.

Medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș. Asta dacă merge într-o localitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical. Acest lucru poate dura un 1 an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru a mări numărul medicilor de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, lista de pacienți a fost micșorată de la 1.800 la 1.500. În plus, doctorii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultații preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor. Acestea sunt modificările propuse în noul contract cadru, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie. Documentul prevede însă și alte schimbări: Extinderea accesului la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu și de spitalizare de zi – lucru care ar mai elibera camerele de gardă ale spitalelor. Apoi, acordarea unor consultații la distanță, pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul CNAS. O altă modificare prevede renunțarea la limitarea teritorială a acordării îngrijirilor medicale la domiciliu și a celor paliative, astfel încât pacientul să primească serviciile medicale la locația declarată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, având în vedere faptul că de multe ori pacienții imobilizați la pat sunt nevoiți să locuiască în perioada respectivă împreună cu rudele, într-un alt județ. O veste bună și pentru pacienții care suferă un AVC: pentru ei vor fi decontate serviciile de logopedie la domiciliu, necesare pentru recuperarea vorbirii. „Prin intermediul proiectului noului Contract – cadru supus dezbaterii publice, propunem introducerea unor măsuri care stimulează segmentul de prevenție în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate, măsuri care vor reașeza și reorienta preocupările de menținere a sănătății și depistare precoce a bolilor, atât ale furnizorilor, cât și ale populației. Suntem convinși că, prin investiția în medicina preventivă, în timp vom putea culege roadele beneficiilor reflectate în starea de sănătate a populației”, a declarat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. CNAS menționează că în prima parte a lunii martie 2023 va fi publicat în transparență decizională și proiectul normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.