spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

Micii matematicieni ai Vasluiului: opt elevi vor reprezenta judetul la Olimpiada Nationalã de Matematicã

- Advertisement -

REZULTATE… Judetul Vaslui va fi reprezentat de opt elevi la Olimpiada Nationalã de Matematicã de anul acesta. Componenta lotului este asemãnãtoare cu cea de anul trecut si îi include pe Mihnea Pascaru si Octavian Radu, elevii care au obtinut anul trecut câte o medalie de bronz la etapa nationalã, precum si Emilian Cârnu si Petrut-Rares Gheorghies, elevii calificati, de asemenea, si la Olimpiada Nationalã de Fizicã 2023. Surpriza de anul acesta o reprezintã doi elevi, unul de la Liceul „Emil Racovitã” Vaslui, iar celãlalt, de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negresti. Este vorba despre Ana-Irina Cioatã (clasa a IX-a) si Fabio Mihai Cojocea (clasa a X-a). La clasa a VI-a, s-a calificat Theodor Tãtaru, însã judetul Vaslui are sanse sã mai prindã un loc la redistribuire, iar acesta sã revinã Mariei Bârlãdeanu, eleva care a câstigat anul trecut o Mentiune de Onoare, la fel ca Emilian Cârnu.

Etapa judeteanã a Olimpiadei de Matematicã s-a desfãsurat sâmbãtã, 11 martie, la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui – pentru clasele V-VIII si la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui – pentru clasele IX-XII. Timpul de lucru a fost de douã ore si jumãtate pentru clasele V-VI, respectiv trei ore si jumãtate pentru clasele VII-XII. Subiectele au fost realizate de Comitetul Stiintific din cadrul Societãtii de Stiinte Matematice din România (SSMR) si avizate de Ministerul Educatiei. Potrivit presedintelui SSMR – filiala Vaslui, prof. Adrian Talasman, „subiectele de anul acesta au fost în mare parte echilibrate. La unele clase au avut un nivel mai ridicat, dar, pânã la urmã, la o etapã judeteanã trebuie sã fie un nivel care sã dicteze câstigãtorii, care sã facã diferenta dintre elevi, altfel ar fi fost mai mult o pãcãlealã pentru copii, nu o competitie adevãratã. Dacã subiectele sunt usoare, vor spune <uite ce punctaj mare am luat>, dar în realitate poate ei nu vor fi la nivelul la care trebuie sã fie. Cred cã doar la clasele a VI-a si a VIII-a, subiectele au avut un nivel putin mai ridicat, în rest au fost destul de echilibrate. Etapa judeteanã nu e fãcutã doar pentru un anumit judet, este fãcutã pentru toti copiii foarte buni din tarã, astfel încât la faza nationalã sã ajungã cei mai buni dintre cei mai buni, iar din cei circa 800 de copii, câti participã la cele opt clase, sã fie alesi cei 24 de elevi care sã formeze lotul lãrgit al României. Anul acesta, rezultatele la nivel judetean sunt mai bune decât anul trecut, avem elevi calificati la toate clasele, în 2022 nu am avut la clasele a VIII-a si a XII-a. În plus, mai avem câtiva copii cu sanse mari sã câstige la redistribuire, în special la clasele a VI-a si a VIII-a, dar depinde foarte mult si de ce s-a întâmplat în tarã la aceste clase. Este posibil sã mai fie si la clasa a XI-a un elev care sã câstige la redistribuire, rãmâne de vãzut…”, a declarat prof. Adrian Talasman.

Lista elevilor calificati la faza nationalã a Olimpiadei de Matematicã

În rândurile urmãtoare, vã prezentãm lista elevilor calificati la Olimpiada Nationalã a Olimpiadei de Matematicã, precum si a profesorilor care îi pregãtesc pe acestia: clasa a V-a – Matei Cornea de la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi (prof. Maria Mihãilã, Giorgian Mihãilã); clasa a VI-a – Tãtaru Theodor de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi (prof. Adrian Talasman); clasa a VII-a – Emilian Cârnu de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad (prof. Elena Micu); clasa a VIII-a – Mihnea Pascaru de la Scoala Gimnazialã „Elena Cuza” Vaslui (prof. Doru Balan); clasa a IX-a – Ana-Irina Cioatã de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui (prof. Constantin Jitariu); clasa a X-a – Fabio Mihai Cojocea de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negresti (prof. Cotae Iuliana); clasa a XI-a – Octavian Radu de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (prof. Sergiu Romascu); clasa a XII-a – Petrut-Rares Gheorghies de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (prof. Gheorghe Flueras).

Theodor Tãtaru: „Emotii au fost si vor fi la fiecare moment important din cadrul pregãtirii mele”

Pentru elevii Matei Cornea, Fabio Mihai Cojocea si Theodor Tãtaru, aceasta este prima participare la o olimpiadã nationalã. Theodor Tãtaru a participat anul acesta si la Olimpiada de Fizicã – etapa judeteanã, a obtinut locul II, dar nu s-a calificat la urmãtoarea etapã. Acest lucru l-a ambitionat sã dea totul la olimpiada de Matematicã: „Pentru mine, matematica este o pasiune, la fel si fizica. A fost o etapã destul de importantã în parcursul evaluãrii activitãtii pe care o desfãsor la Centrul de Excelentã. Subiectele au fost în media complexitãtii întâlnitã la o fazã judeteanã. Accesul la faza nationalã implicã o lunã de pregãtire intensã alãturi de domnul profesor Talasman. Emotii au fost si vor fi la fiecare moment important din cadrul pregãtirii mele, dar consider cã fiecare etapã reprezintã o treaptã a evolutiei mele”, a declarat Theodor Tãtaru.

Petrut-Rares Gheorghies s-a calificat la douã olimpiade nationale, dar sperã sã se califice si la a treia

Petrut-Rares Gheorghies s-a calificat anul acesta la douã olimpiade si îsi doreste sã se mai califice la o altã olimpiadã, cea de la Informaticã. Despre etapa judeteanã a Olimpiadei de Matematicã spune cã se astepta sã aibã un nivel ridicat: „Subiectele au fost destul de grele, dar mã asteptam la acest lucru. E normal sã aibã un nivel mai ridicat, pentru cã este o olimpiadã. Dar nu a fost ceva iesit din comun, trebuia doar sã fii foarte atent si sã te gândesti putin înainte de a te apuca sã rezolvi. Voi participa si la Olimpiada Nationalã de Fizicã, programul îmi permite, pentru cã are loc în perioada 6-10 aprilie, la Oradea, iar cea de la Matematicã, în perioada 10-14 aprilie, la Craiova. Mai este si etapa judeteanã a Olimpiadei de Informaticã sãptãmâna aceasta, sper sã mã calific si la aceasta la nationalã. Lucrez la fiecare cât pot, într-o zi pot sã lucrez la toate cele trei materii. Toate trei îmi plac, nu as putea sã aleg o singurã materie, de aceea m-am si decis sã dau la Facultatea de Matematicã si Informaticã din Bucuresti”, a declarat Petrut-Rares Gheorghies.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Se vede de la o posta ca beți „apa chioara” cu Talasman. Nici nu v-ati obosit sa vedeți alte rezultate din clasa a6a la alte județe ca repede…se califica nush care pe vorbele nushcui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.