spot_imgspot_img
14.3 C
Vaslui
29-apr.-2024

Mii de catolici din municipiul Huși se pregătesc pentru miracolul Învierii Domnului!

- Advertisement -

EMOȚII… Această săptămână este una foarte importantă pentru credincioșii catolici, care se pregătesc să trăiască miracolul Învierii Domnului și Sfintele Paști, duminică, 31 martie. În municipiul Huși se află cea mai importantă comunitate de catolici din județul Vaslui, formată din câteva mii de persoane. Cele două lăcașe de cult, Sfântul Anton, din centrul orașului, și Nașterea Sfintei Fecioare Maria, din cartierul Corni sunt cele care concentrează în sânul lor toată credința acestei comunități de oameni vrednici și foarte apropiați de Biserică.

Pentru credincioșii catolici, săptămâna aceasta este una de o mare intensitate spirituală! Săptămâna Patimilor are aceleași mari momente ca și la ortodocși, însă sunt și elemente specifice religiei catolice, pe care însă și ortodocșii le apreciază. Din acest motiv, nu miră pe nimeni faptul că la slujbele din cele două biserici catolice din municipiul Huși, Sfântul Anton și Nașterea Sfintei Fecioare Maria din Corni, sunt văzuți constant mulți ortodocși, care trăiesc cu bucurie mesajul creștin și ambele rituri, de altfel, foarte asemănătoare în mesajul lor de credință în Dumnezeu, speranță, pace și înțelegere între oameni. „E minunat că la noi, la Huși, oamenii se înțeleg și nu fac diferență între ortodox și catolic. Eu sunt ortodoxă, dar m-am căsătorit cu un băiat catolic. Soacra mea, la fel, a fost ortodoxă, dar s-a căsătorit cu un catolic și trăim cu toții în armonie. Mergem la ambele biserici, ținem sărbătorile, ne bucurăm de prieteni din ambele credințe. Facem cozonac, ne oferim unii altora, ouă roșii, toate bunătățile. Că asta contează, să ne înțelegem ca oameni. Eu lucrez în mediul rural, unde și acolo am câțiva elevi catolici și nicăieri nu am simțit altceva decât înțelegere, bucurie”, a spus hușeanca Adriana Ruja, cadru didactic.

Episcopul Bandinus, în 1646: “Locuitorii orașului sunt catolici și ortodocși, iar dacă într-un an a fost primar un catolic, anul următor această dregătorie o are un ortodox”

REPERE ISTORICE… “În orașul Huși, din timpuri străvechi, există o comunitate catolică puternică. Catolicii s-au asezat aici la începutul secolului al XV-lea, venind din Transilvania. În decursul secolelor, numărul lor a fluctuat foarte mult. Unii misionari găsesc în Husi doar câteva familii catolice, altii, ca Episcopul Bandinus, în anul 1646, găseste în Husi numărul catolicilor egal cu cel al ortodocsilor. Pe locul actualei biserici “Sfântul Anton”, au fost mai multe biserici închinate Sfintei Cruci. Acestea erau modeste, din pământ, acoperite cu stuf sau olane, având un mobilier sărac. Episcopul Bernardin Quirini, în 1597, scria: “Am vizitat orasul Husi de 1300 fumuri, din care 72 sunt catolici cu 435 suflete, cu bisericută de lemn, cu odăjdii potrivite si potir cu patenă de argint…. Biserica este de 12/6 pasi. Nu au preot, ci vine câte o dată misionarul care serveste la Iasi. Cimitirul este în jurul bisericii”. Episcopul Bandinus, în anul 1646, găseste în Husi 682 de suflete. Sunt interesante si vrednice de cunoscut amănuntele descrise de dânsul cu ocazia vizitei sale pastorale în această parohie. După o călătorie anevoioasă, sosi la Husi în seara zilei de 2 noiembrie 1646. “Orasul, spunea el, se întinde într-o înfundătură a trei dealuri. La răsărit are vii în apropiere, spre apus si miazăzi sunt dealuri acoperite cu păduri. În fiecare joi se tine târg. Locuitorii orasului sunt catolici si ortodocsi, din care pricină dacă într-un an a fost primar un catolic, anul următor această dregătorie o are un ortodox. Biserica se află într-o pozitie foarte frumoasă. Păcat că numai privită din afară. Avea mai mult înfătisarea unei case tărănesti, căci era clădită din lemn, lipită cu lut si paie. Altarul cel mare e făcut din pământ, cu icoane pe pânză si hârtie. Putine odăjdii si vase sfinte, într-o stare primitivă. Clopotnita era clădită pe patru stâlpi înăltati si avea două clopote. Poporul e foarte darnic si primitor”. Actualmente Parohia “Sfântul Anton” – Husi are 1.025 familii cu 3.300 suflete. Sunt multe familii tinere si multi copii. În ultimul timp, au plecat la seminar cinci tineri, iar la mănăstire 12 tinere. Copiii care frecventează orele de religie sunt peste 400. În anul 1991 a început construirea noii case parohiale”, scrie preotul Ieronim Budulai, pe ercis.ro. În prezent, în municipiul Husi sunt două parohii, “Sfântul Anton de Padova” si “Nasterea Sfintei Fecioare Maria”, cea din urmă având, de asemenea, o biserică superbă, cu o pictură spectaculoasă si recent modernizată. Împreună, cele două parohii au aproape 2.300 de familii, reprezentând în jur de 6700 de credinciosi”, se arată într-unul dintre documentele care atestă existența la Huși, în bună armonie, a catolicilor și a ortodocșilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Pai nu se supara prea fericitul de la Husi ca Isus invie mai devreme la catolici? Inca o dovada ca totul este cusut cu ata alba . Pai cum sa invie de doua ori dupa dorinta sarlatanilor de popi? Cum sa-i mai crezi?

    • Isus a inviat o singura data, acum doua mii si ceva de ani. Acum doar se celebreaza periodic acest eveniment, chiar si in fiecare duminica.
      Important e ca aceasta inviere sa fie permanent in inimile credinciosilor. Restul e… calendaristica.

  2. Un articol foarte asemănător din Sibiu, despre miracolul icoanelor, a moaștelor, a pomelnicelor către muntele Athos și altele. E un articol lung, însă încă de la început îți dai seama despre ce e vorba.
    Câți șarlatani, așa ziși preoți or fi și pe la noi? Profită de bunătatea sau naivitatea oamenilor pentru a prospera….
    https://www.turnulsfatului.ro/2024/03/25/banii-domnului-domnului-parinte-filiera-icoanelor-moastelor-pomelnicelor-chinezariilor-si-a-uleiului-de-la-rdquo-sfantul-penny-rdquo-210018

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.