spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-apr.-2024

Cât mai costă peștele la Vaslui, Huși și Bârlad, înainte de Buna Vestire! (FOTO)

- Advertisement -

DEZLEGARE LA PEȘTE… Luni, 25 martie, la ortodocși este sărbătoarea Bunei Vestiri, iar „dezlegarea la pește” a făcut ca piețele din tot județul să fie pline de cumpărători, veniți să vadă oferta pescăriilor, mai cu seamă că azi, 24 martie, și credincioșii catolici sărbătoresc Floriile, altă sărbătoare de referință, în care peștele se consumă în mod tradițional. Anticipând astfel cererea mare, pescăriile din Vaslui, Huși și Bârlad s-au întrecut pe ele însele, scoțând la vânzare cantități mari de pește proaspăt pentru toate gusturile, dar și pentru toate buzunarele. Crap, caras, chefal, doradă, păstrăv, somn, novac, ba și somon sau lup de mare pentru clienții cu preferințe mai deosebite – toate speciile s-au găsit în galantare, semn că proprietarii de pescării au intuit bine volumul vânzărilor și au vrut să aibă ce le oferi clienților care, de regulă, nu fac rabat de la tradiția străveche din ziua Bunei Vestiri sau Blagoveștenia, după denumirea sa populară.

În municipiul Vaslui continuă să fie forfotă mare în cele două piețe din oraș, în special la sectorul de pește. Vasluienii vin, privesc oferta și prețurile, iar apoi se hotărâsc. Unii cumpără pe loc, alții mai fac o tură, ca să cumpănească bine piața, după care se decid ce să ia. Prețurile variază în funcție de specii, dar și de starea lui: congelat sau proaspăt, întreg sau file. Spre exemplu, un kilogram de plătică costă între 22,99 lei și 25 lei, un kilogram de crap – 33 lei, iar un kilogram de merlucius congelat – 19,99 lei. De departe, cel mai scump pește este somonul, al cărui preț ajunge până la 96 lei/kg. “Majoritatea clienților vor pește proaspăt. Unii ne mai și întreabă: „doamnă, da’ pește viu nu aveți?”. Încercăm să le explicăm că avem și viu și că cel de la vitrină a fost pus în urmă cu câteva minute. La cât de repede se vinde, nu are timp să se învechească. Novacul românesc, prins în județ la noi, la Cârja, se vinde cel mai bine, dar și crapul, carasul și păstrăvul”, a declarat una dintre vânzătoarele de pește din piață. Oferta este destul de mare, vasluienii putând achiziționa atât pește românesc, cât și peste adus din țări precum Grecia, Bulgaria, Turcia sau Norvegia. Iată ce tipuri de pește pot cumpăra vasluienii din piață: file șalău – 56 lei/kg, șalău – între 30 lei/kg și 35 lei/kg, merlucius congelat – 19,99 leikg, păstrăv din Bulgaria – între 38,99 lei/kg și 39,99 lei/kg, dorada din Turcia – 44, 89lei/kg, dorada din Grecia – 49,99 lei/kg, caras din România – 22,99 lei/kg, plătică – între 22,99 lei/kg și 25 lei/kg, scrumbie – 29,99 lei/kg, fitofag – 18,99 lei/kg, novac (România) – 33,50 lei/kg, șprot – 19,99 lei/kg, hering – 19,99 lei/kg, hamsii – 25 lei/kg, crap – 33 lei/kg, sanger – 21 lei/kg. File și rondele de somon (Norvegia) s-au vândut cu prețuri între 89,99 lei/kg și 96 lei kg.

De la scrumbie de Dunăre cu 17 lei pe kilogram, până la somon, cu 98 lei kilogramul, hușenii au găsit pește pe alese la pescăriile din piață

La Huși, pescăriile din piața agroalimentară au fost cele mai solicitate de către cumpărători, încă de la primele ore ale dimineții. În galantar, așezat pe pat de gheață, peștele de toate felurile au atras clienții. Este adevărat că au fost și unii care au venit, s-au uitat și au plecat fără să cumpere, întrucât prețul li s-a părut prea mare. Cei mai mulți însă au preferat să ia crap, vândut cu 29,90 lei kilogramul. Zecimalele cu efect psihologic asupra cumpărătorilor i-au făcut să zâmbească pe mulți hușeni, întrucât s-au obișnuit deja cu acest mic truc al comercianților. Vânzătorii spun că s-au vândut neașteptat de bine și speciile de pește mai scumpe, semn că pofta bate prețul. La somon, de pildă, doritorii au dat 98 lei pe kilogram, o sumă deloc de neglijat.

Bârlădenii au preferat mai mult sângerul, proaspăt scos din balta de la Cârja

Pescăria din Piața „Sf. Ilie” din municipiul Bârlad a fost luată cu asalt de cumpărători. Aceștia își doreau să cumpere pește proaspăt, cea mai bună impresie făcând-o sângerul (fitofag sau crap argintiu). Bârlădenii știu că toată marfa este proaspătă, întrucât peștele este adus din balta de la Cârja, fiind pescuit cu puțin timp înainte de a ajunge în galantare, pentru comercializare. „Azi am avut la vânzare doar peștele acesta, sânger, care a costat 12 lei/kg. Îl dau ieftin, la preț de producător. Ia uitați, este proaspăt, se mișcă. Vrea să fugă în sacoșă la clienți. Sunt proaspeți, vii, din balta mea de la Cârja. Eu am prețuri ieftine! Am avut nu doar sânger, ci și novac, crap… “, a spus, bucuros, comerciantul Adjudeanu, cel care aproape că nu reușea să facă față numărului mare de clienți.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Flacau anonim, mai intai se numeste „Somonul norvegian” nu norvegial:)) Atat somonul cat si merluciu sunt pesti buni, nu sunt toxici!

  2. Flacau anonim, mai intai se numeste „Somonul norvegian” nu norvegial:)) Atat somonul cat si merluciu sunt pesti buni, nu sunt toxici!

  3. Somonul norvegial si merluciusul sunt cele mai toxice feluri de peste , cancer garantat pentru cine il mananca , cautati niste documentare sa va convingeti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.