spot_img
spot_imgspot_img
22.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Peste 400.000 de lei amenzi, angajatorilor certați cu legea!

- Advertisement -
În urma controalelor efectute, inspectorii de muncă au descoperit o lipsă acută de personal în domeniul construcțiilor

CONTROALE… Inspectorii de muncă vasluieni au verificat firmele vasluiene și au aplicat sancțiuni acolo unde au fost găsite nereguli. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 108 controale și aplicate sancțiuni în valoare de 402.500 de lei. De asemenea, alți angajatori au primit amenzi în domeniul securității și sănătății în muncă. De asemenea, în luna octombrie, la nivel național, a avut loc o amplă campanie de depistare a angajatorilor din domeniul construcțiilor care folosesc munca la negru. Surpriza inspectorilor a venit atunci când, în loc de nereguli, au descoperit un domeniu lovit de o criză acută de forță de muncă.

Inspectorii de muncă au desfășurat în luna octombrie 2022 activități specifice urmărind respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă. Astfel, în urma verificărilor efectuate în domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate un număr de 108 controale. Din cele 108 controale efectuate, 40 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificărilor au fost sancționați 40 angajatori, fiind aplicate 40 sancțiuni contravenționale, 20 de amenzi dintre care 18 aplicate angajatorilor, 2 aplicate persoanelor fizice. Valoarea totală a amenzilor fiind 402.500 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 235 de măsuri de intrare în legalitate. În luna octombrie au fost sancționati pentru muncă nedeclarată, un numar de 4 angajatori fiind identificate 4 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna octombrie fiind de 80.000 lei.

Controale și amenzi și în domeniul securității în muncă

Tot în luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 51 de angajatori și au încheiat 51 de procese verbale de control. In urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna octombrie 2022 au fost constatate 75 de neconformități. Pentru neregulile constatate au fost sanctionați un număr de 33 de angajatori, fiind aplicate 76 de sancțiuni contravenționale cu avertisment și 3 sacțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 19.000 lei. In luna octombrie 2022 au fost comunicate de angajatori, un număr de 8 evenimente, în care au fost implicați lucrători, urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

În loc de muncă la negru în construcții, criză acută de forță de muncă

De asemenea, în perioada 05 – 07.10.2022, s-au desfășurat, la nivel național, acțiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor, precum și pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă. Inspectorii de muncă au verificat: angajarea personalului, timpul de muncă și timpul de odihnă, repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale), garantarea în plată a salariului minim în construcții, potrivit legislației în vigoare. “Deși derulată doar pe parcursul a trei zile, această campanie în domeniul construcțiilor ne-a pus, din nou, în fața celui mai nociv fenomen de pe piața muncii: munca nedeclarată. Scopul campaniei a fost acela de creștere a gradului de conștientizare, atât a angajaților cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată. La acest capitol, suntem în fața unui paradox, întrucât, din practică, interacționând cu angajatorii, ne este semnalată o criză acută de forță de muncă în acest domeniu, însă, cu toate acestea, foarte mulți angajatori recurg la folosirea lucrătorilor fără întocmirea de forme legale de muncă, cu toate dezavantajele, pentru angajat și angajator, care decurg de aici”, a declarat șeful ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.