spot_img
spot_imgspot_img
26.2 C
Vaslui
24-mai-2024

Proiect de milioane de euro, blocat de Mihalachi!

- Advertisement -

Dezinteresul conducerii CJ Vaslui face victime

SCANDAL… Rãzboi total, între deputatul Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL, si conducerea Consiliului Judetean, pe tema programului de modernizare a sistemului apã canal, proiect în valoare de peste 70 de milioane de euro.

Deputatul Marian îi acuzã pe sefii CJ de incompetentã si dezinteres fatã de cetãtenii judetului, spunând cã Vasluiul riscã sã piardã finantarea europeanã în programul de modernizare a sistemului apã-canal din Vaslui, Husi, Bârlad si Negresti. Parlamentarul sustine cã Mihalachi and comp. nu au respectat termenele stabilite de Ministerul Mediului, pentru accesarea programului sectorial pe mediu. “Sunt mari probleme la Consiliul Judetean. Vicepresedintii Buzatu si Bichinet detin comanda politicã în CJ, prin consilierii PSD si PRM, în timp ce Vasile Mihalachi detine comanda administrativã. Fiecare încearcã sã vadã care este mai mare, dar cei care au de suferit sunt cetãtenii judetului Vaslui. Dacã nu trimit documentatia pe POS Mediu, pânã la finele lunii august, Vasluiul riscã sã piardã si zecile de milioane de euro, alocate pentru modernizarea drumurilor”, a spus Marian. În replicã, Vasile Mihalachi sustine cã a fãcut tot ce i s-a cerut de la Ministerul Mediului si cã va organiza azi o conferintã de presã, pe tema programul de modernizare a retelei apã-canal.

Deputatul Marian a explicat, ieri, situatia gravã în care se aflã programul de modernizare a retelor de apã-canal din cele trei municipii si orasul Negresti, care riscã sã fie blocat total, pânã în 2014. “Guvernul Boc, PDL si coalitia de guvernãmânt, în mod deosebit dl. ministru Laszlo Borbely (ministrul Mediului, n.r.) sustin proiectul de modernizare a retelelor de apã-canal si au gãsit ca sursã alternativã de finantare POS – axa prioritarã mediu. Povestea acestui proiect porneste din 2006, când Guvernul României de atunci si Parlamentul României au aprobat un credit extern de 1,22 miliarde euro pentru finantarea a 13 proiecte de mediu, printre care se numãra si cel al judetului Vaslui, proiectul Aquavas. În 2007, Consiliul Judetean Vaslui a contractat un credit de 20 de milioane de euro, cu douã directii: cofinantarea proiectului de modernizare apã-canal si modernizarea unor drumuri judetene. Cofinantarea proiectului Aquavas trebuia sã se facã în procent de 25% din totalul valorii lucrãrilor, iar la vremea respectivã am atras atentia conducerii CJ Vaslui fie sã ia un credit mai mare, care sã acopere în totalitate cofinantarea proiectului si plata la drumuri judetene, fie toti banii sã fie alocati cofinantãrii. Nu am fost ascultat si, drept urmare, cei de la Consiliul Judetean nu au mai reusit sã acopere cofinantarea”, sustine deputatul Dan Marian.

Au decontat 4 milioane de euro. Foarte putin…

În total, proiectul Aquavas însemna în jur de 75 de milioane de euro, din care 57 de milioane urmau sã vinã de la Guvern. Cu toate acestea, spune deputatul, “cei din conducerea CJ Vaslui nu au mai comunicat cu cei de la Ministerul Mediului, iar efectele au fost catastrofale”. “Celelalte 12 proiecte s-au dezvoltat si au consumat si banii proiectului Aquavas, întrucât cei de la Consiliul Judetean nu au fost în stare sã cheltuie banii pe care-i aveau. Din informatiile mele, CJ Vaslui a decontat doar 4 milioane de euro, dintr-o sumã de circa 75 de milioane, ceea ce este foarte putin. În decembrie 2010, Ministerul Mediului a initiat discutii cu Consiliul Judetean, privind transferul proiectului Aquavas pe fonduri europene, pe POS Mediu, în conditiile în care fondurile guvernamentale se epuizaserã. În februarie, ministerul a informat Consiliul Judetean despre lista cu documente pe care institutia trebuia s-o întocmeascã pentru transferul pe POS Mediu, cu termen iunie 2011. Nu s-a întâmplat nimic, iar Ministerul Mediului a decis sã scoatã proiectul Aquavas din programul sectorial mediu. Marti, am mers cu primarul Bârladului, Titi Constantinescu, la Ministerul Mediului, pentru unele probleme legate de acest municipiu. Am aflat cã situatia era gravã pentru judetul Vaslui, iar cei de la CJ Vaslui nu fãcuserã nimic. Ori, aceste proiecte nu se mai primesc la finantare decât în acest an, dupã care abia în 2014 se va mai vorbi de o nouã serie de finantãri. Am intervenit la ministrul Borbely si am reusit sã obtin o amânare pentru CJ Vaslui, sã depunã documentatia pe POS Mediu în august. Vã închipuiti ce s-ar fi întâmplat cu milioanele de euro pentru modernizarea drumurilor din Vaslui, Bârlad, Husi sau Negresti, dacã proiectul Aquavas se bloca pânã în 2014! Nu se putea turna niciun metru de asfalt, pânã ce nu era rezolvatã problemele cu apa si canalizarea, o dramã a judetului”, mai acuzã deputatul Marian.

Termen limitã pentru Consiliul Judetean

Presedintele PDL sustine cã procedura de trecere a programului pe POS Mediu este destul de simplã. Ar fi nevoie de patru hotãrâri de Consiliu Local si una de Consiliu Judetean. “Nu este atât de complicat. Cred cã altceva este complicat: CJ Vaslui trebuie sã inventarieze ceea ce s-a fãcut pânã acum, sã spunã cât s-a executat si ce sume s-au decontat. Ori, asta e o mare problemã a lor, la care vom afla rãspuns cât de curând. Cei de la Consiliul Judetean au comunicat la minister cã primarul Bârladului nu doreste transferul acestui proiect, au vrut sã-l scoatã pe Titi Constantinescu tap ispãsitor, ceea ce este total gresit”, mai spune Dan Marian. Acesta mai acuzã dezinteresul manifestat de cei care conduc astãzi Consiliul Judetean. “Numai judetul Vaslui este în aceastã situatie penibilã. Dacã nu se întâmplã nimic pânã la finele lunii august, judetul va pierde zeci de milioane de euro, bani cu care trebuiau sã se modernizeze strãzile din cele trei municipii si orasul Negresti. În aceeasi situatie este si proiectul gropii ecologice de la Rosiesti, care se tergiverseazã de 10 ani de zile, în timp ce primarii si viceprimarii sunt amendati cu sume de zeci de milioane. Cei din conducerea CJ Vaslui ar trebui sã înceteze cu scandalurile si amenintãrile la adresa Guvernului si sã colaboreze cu ministerele. Dl. Vasile Mihalachi ar trebui sã-si rezerve camerã de hotel la Bucuresti, sã stea acolo si sã rezolve problema Aquavas, o societate la care oamenii plãtesc sume foarte mari, fãrã sã existe investitii reale”, mai spune Dan Marian.

“De ce se intereseazã dl. deputat de acest proiect abia acum?”

“Nu am ce sã-i rãspund dlui Dan Marian. Prima transã de bani pe POS Mediu va veni în august, atunci vom face plata cãtre constructori. Pentru lucrãrile executate pe programul de la Guvern am achitat partea de cofinantare, însã Ministerul Mediului nu ne-a mai dat bani. În contract scrie cã plata la cofinantare se face concomitent cu banii de la Ministerul Mediului. Dacã nu am mai primit bani de la minister, cum era sã plãtim cofinantãrile? Eu îl rog pe dl. Marian sã stea cuminte în banca sa. S-au fãcut lucrãri si trebuia sã plãtesc si nu am fãcut-o? De ce s-a trezit dl. deputat Marian dupã atâtia ani sã vorbeascã de acest proiect? De ce nu a fãcut un parteneriat cu judetul, pânã acum, dacã tot îl doare de acest judet? Dânsul îsi bagã coada aici ca sã-si facã mai mult capital politic, întrucât are probleme cu imaginea sa. Oricum, voi explica totul într-o conferintã de presã, ca sã afle populatia judetului cã lucrurile nu stau asa cum spune dl. deputat” – Vasile Mihalachi, presedinte CJ Vaslui

“Nu am gãsit întelegere la Consiliul Judetean”

“Dupã cum stiti, acum zece ani de zile pentru Bârlad a fost întocmit proiectul de reabilitare a retelei de apã si canalizare, conform HG 536/2006. O primã etapã a fost finalizatã acum doi ani de zile, pentru canalizarea strãzilor din Deal II, cea de-a doua etapã fiind demaratã acum câteva luni, în cartierele Tuguiata si Bariera Puiesti. Proiectul a fost închis din anumite motive si a trecut pe un alt proiecte de perspectivã, cel de POS Mediu. S-a constatat cã investitiile pentru aductiunea de apã de la Negrilesti-Tutova-Bãdeana-Bârlad nu mai sunt necesare, aductiunea nemaiavând potential. Am comandat un studiu de fezabilitate privind aductiunea de apã din Barajul „Râpa Albastrã”. Investitia este de 3,5 milioane de euro si pentru ea nu am gãsit întelegere la CJ Vaslui, din anumite motive, drept pentru care ne-am deplasat la Ministerul Mediului, unde am avut o surprizã neplãcutã. Cei de la CJ Vaslui nu au vrut ca noi sã renuntãm la investitia cu sursa de apã de la Negrilesti, perimatã si terminatã, cu puturile colmatate si avem documente si expertize în acest sens. Ei nu vor ca noi sã investim 3,5 milioane de euro, ci doresc ca lucrarea ce va fi prin POS Mediu sã coste peste 8 milioane de euro. Acesta a fost argumentul celor care se ocupã cu proiectul POS Mediu, care ne-au arãtat cã nu intrãm cu proiectul de la Barajul „Râpa Albastrã”. Pentru acest lucru eu nu am vrut sã semnez la CJ Vaslui proiectul cu aductiuea de apã la Negrilesti” – primarul Bârladului, Constantin Constantinescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.